Azerbaycan'ın Milli Kurtuluş Günü, Kars’ta da kutlandı

Azerbaycan'ın Milli Kurtuluş Günü, Kars’ta da kutlandı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen kutlama etkinliği kağsamında, Erzurum Caddesi üzerindeki Haydar Aliyev Parkında bulunan Azerbaycan’ın ümummilli lideri Haydar Aliyev’in büstüne karanfiller bırakıldı.

Burada düzenlenen programda Azerbaycan Kars Başkonsolos Nuru Guliyev, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkin ve Başkonsolosluk çalışanları tarafından büste karanfiller sunuldu.

Haydar Aliyev’in heykeli önüne kırmızı güller bıraktıktan sonra kısa süre saygı duruşunda bulunan Başkonsolos Guliyev ve beraberindekiler ulu önderi Aliyev’i derin minnetle yad etti.

Daha sonra açıklama yapan Başkonsolos Guliyev şu ifadelere yer verdi: “ Azerbaycan halkının kaderinde büyük önem arz eden en anlamlı tarihi günlerden birisi de tarihimize altın harflerle yazılmış 15 Haziran – Milli Kurtuluş Günü`dür.

Haziran ayının 15`i halkımız için asıl kurtuluş günü olmuştur. Bu tarihi yaradan ise Azerbaycan`ın bağımsızılığının korunurak savunulması, güçlendirilmesi, gelişimi yolunda müstesna rol oynayan, sırtını daima halkına yaslayan Haydar Aliyev`dir.

Haydar Aliyev`in adı tarihimize aynı zamanda büyük kurtarıcı olarak dahil olmuştur.

XX yüzyılın sonlarında yeniden bağımsızlık kazanmak gibi tarihi fırsatı elde eden Azerbaycan kısa süre sonra onu kaybetmek tehlikesi ile yüzleşti. Ülkedeki iktidar krizi, 1993 yılının Haziran ayında doruk noktaya ulaştı, kaos ve anarşi Cumhuriyetin her yerini sardı. Iç savaş derecesine yükselmiş karşıdurma sadece bağımsızlığımızı değil aynı zamanda milli varlığımızı dahi hedefe aldı. Böylece, 1991-1993 yılları ülkemizin modern tarihinde kaos, kendi başınalık, maceracı deneyciler devri olarak hatırlanmaktadır. Bütün bunlar ise aynı devirde yeni kurulmuş bağımsız devlete liderlik özelliklerine sahip olmayan, politik olaylara değer vermek, geleceği görmek imkanlarından yoksun olan, sıradan durumlardan bile çıkış yolu bulmaya muktadir olmayan şahısların başkanlık etmesine göre gerçekleşti. Olayları doğru değerlendire bilmeyen o zamanki iktidar ahali arasında gün geçtikce nüfusunu kaybetmekte, baş vermiş süreçlerden doğru sonuç çıkaramamaktaydı.

Azerbaycan topraklarının Ermenistan silahlı güçleri tarafından sürekli işgali, gün geçtikce gerginleşen politik durum, ahalinin günden-güne zorlaşan sosyal durumu ülkeyi bu belalardan kurtara bilecek, halkı kendi peşinden götüre bilmeye kadir bir lidere ihtiyac olduğunu şartlandırmaktaydı. Toplumun bütün alanları emindi ki, bağımsızlığını yeni onarmış ülkeyi düşdüyü zor ve dözülmez durumdan çıkarmaya muktedir yegane şahsiyyet Haydar Aliyev`dir. Aslında, bu, bütün halkın kalbinin sesiydi. Halkımız Haydar Aliyev`in etrafında sık bir şekilde birleşerek, kendi gelecek kaderini hall etmek niyetindeydi. Böylece, 1993 senesinin 9 Haziran tarihinde ulu önder Haydar Aliyev halkın çağrılarına cevap vererek Bakü`ye geri döndü ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin kaderinden daha da dehşetli olayların beklediği ülkemizi belalardan, musibetlerden kurtardı. Aynı gün, tam anlamıyla, ülkemizin kaderinde dönüş anı oldu, büyük kurtuluşa doğru çok mühim adım atıldı. Halkımızı kurtuluşa götüren yol tam da o günden başlamış oldu.

15 Haziran`da Haydar Aliyev Azerbaycan Ali Sovyetinin Başkanı seçildi ve büyük risklere ragmen halkımızın kurtuluşu misyonunu cesaretle kendi üzerine götürdü.

Bununla da ülkede uzun yıllar süren gerginlik ve karşıdurma hafifledi, Cumhuriyet`imiz iç savaştan ve parçalanma tehlikesinden kurtuldu. Aynı yıl “olum, vey a ölüm” ayrımında kalmış Azerbaycan Haydar ALİYEV`in yorulmaz faaliyeti sonucunda geleceğe inamla bakan kudretli bir devlete dönüştü. 1993 yılının Ekim ayının 3`de Ümummilli Lider halkımızın büyük çoğunluğu tarafından Cumhurbaşkanı seçildi.

Ulu önder Haydar Aliyev iktidara geri döndükten sonra ülkede baş vermiş sosyal-ekonomi ve politik gelişim devletimizin güçlenmesinde, sivil dünya ile sıkı entegrasyon sürecine katılmasında ve halkımızın stratejik çıkarlarını temin eden modern toplumun kurulmasında önemli rol oynadı. Böylece, bu mühim tarihi gün halkımızın hafızasına Milli Kurtuluş Günü olarak kazındı ve 1997 senesinden itibaren parlamentonun kararıyla resmi bayram olarak kutlanılmaktadır.

Geçen yıllar zarfında Azerbaycan büyük gelişim yolu geçmiştir. Ülkemizin gelişim stratejisi ulu önder Haydar Aliyev tarafından belirlenmişdir. Azerbaycan`da Haydar Aliyev politikasının alternative yoktur. Bugünkü Azerbaycan Haydar Aliyev`in görmek istediği Azerbaycan`dır. Elde edilen bütün başarıların temelinde Ümummilli Lider tarafından belirlenen politik kurs ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in bu siyasi kursu başarıyla devam etdirmesi gerçeği dayanmaktadır. Bu günün fevqinden baktığmızda Azerbaycan`ın geleceği daha aydınlıklı ve firavan gözükmektedir. Çünkü bağımsız Azerbaycan`ın idarecilik klavuzu ulu önder Haydar Aliyev`in siyasi varisi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in elindedir.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin bu politikayı başarıyla gerçekleştirmesi sonucunda Azerbaycan dünyanın dinamik şekilde gelişen, modernleşen, uluslararası alanda nüfusu gün geçtikce artan devlete dönüşmüş, geçen zaman zarfında muhteşem ekonomik başarılara imza atmıştır. Bunu sadece Azerbaycan vatandaşları değil, bütün dünya onaylamaktadır. Azerbaycan`a gelen her bir şahıs ülkemizde gerçekleştirilen gelişime hayran kalmaktadır. Bu gün halkımız emindir ki, bağımsız Azerbaycan Haydar Aliyev ideaları ışığında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in başkanlığıyla daha yüksek zirveler feth edecek.

Bu kutlu bayram vesileyle, Yüce Milletimize yürekten tebriklerimizi sunar, Azerbaycan halkının Ümummilli Lideri Haydar Aliyev'i derin hürmet ve ihtiramla yad ediyoruz.

azerbaycan`in-milli-kurtulus-gunu,-kars’ta-da-kutlandi-(1).jpgazerbaycan`in-milli-kurtulus-gunu,-kars’ta-da-kutlandi-(5).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler