Baharın Habercileri Doğu Anadolu’ya Ulaştı

Baharın Habercileri Doğu Anadolu’ya Ulaştı

Kuyucuk, Aktaş, Çıldır, Çalı, Putka golleri ile Kura Nehri subasar alanları havaların ısınmasıyla canlanmaya başladı. KuzeyDoğa Derneği her yıl düzenli olarak yaptığı sulak alan ziyaretlerine havaların ısınması ve buzların çözülmeye başlamasıyla birlikte

 Baharın Habercileri Doğu Anadolu’ya Ulaştı

-GÖÇMEN KUŞLAR DOĞU’YA İLKBAHARI GETİRDİ

Kuyucuk, Aktaş, Çıldır, Çalı, Putka golleri ile Kura Nehri subasar alanları havaların ısınmasıyla canlanmaya başladı. KuzeyDoğa Derneği her yıl düzenli olarak yaptığı sulak alan ziyaretlerine havaların ısınması ve buzların çözülmeye başlamasıyla birlikte tekrar başladı.

İki günlük alan ziyaretlerinin sonucunda alanda bulunan mevcut sulak alanların %80 donmuş durumda. Ancak bu baharın haberci olan kuşların gelmesini engellemiyor. Kuyucuk Gölü’nün açık olan küçük bir kısmında bile 15 türden 1804 kuş, beslemek ve dinlemek için kendilerine buzun üstüne yer arıyorlar. Öte yandan Çıldır gölünün incelen buz örtüsünün üstüne Van Gölü martıları buzu delerek balık yavrularını avlamaya başlamışlar bile. Kura nehri subasar alanlarının bir kısmına sahip Ardahan’ın Göle ilçesi ise kültürümüz de yer alan 3 turnaya ev sahipliği yapıyor.

Yakın zamanda yapılan genetik araştırmalar, Doğu Anadolu’da üreyen turnaların sadece Doğu Anadolu ve Kafkasya’da yaşayan Anadolu Dağ Turnası (Grus grus archibaldi) olarak isimlendirilen yeni bir turna alttürü olduğunu gösterdi. Soyu en tehlikede olan turna cinsi olan Anadolu Dağ Turna’sından dünyada sadece 20 çiftin ülkemizde ise 6 çiftin ürediği düşünülüyor. Maalesef 2012 yılına kadar Ardahan Putka gölünde üreyen bir çift Anadolu Dağ Turnası, KuzeyDoğa Derneği’nin taleplerine rağmen Putka Gölü’nün yanına Ardahan Üniversitesi’nin inşa edilmesi sonucu artık Putka gölünde görülmüyor.

Doğu Anadolu’nun sulak alanları uyanmaya ve misafirlerini ağırlamaya başladı. Bunların arasında, kışın donmayan Aras Nehri Kuş Cenneti ise ayrı bir önem taşıyor. Iğdır’ın mikro iklim özelliğini en iyi yansıtan bu sulak alan, hem kış aylarında Doğu Anadolu’nun donmuş sulak alanlarında yaşayan kuşlar bir kış sığınağı oluyor hem ilkbaharda yüzbinlerce kuş Afrika dönüşü bu küçük sulak alanda göç molası veriyor hem de binlerce üreyen kusa ev sahipliği yapıyor. İlkbaharın gelmesiyle, KuzeyDoğa Derneği de Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 15. kus halkalama sezonuna başladı. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı resmi yazıyla bu alanın Doğu Anadolu’nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olmayı hakkettiğini belirtmesine rağmen Aras Nehri Kuş Cenneti yok edilmek üzere. Bu yok oluşu durdurmak için  www.arasikurtar.org kampanyasına imzanızı attın.kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler