Bakan Ahmet Arslan: Biten Her Proje, Yeni Bir Projenin Başlaması Demek

Bakan Ahmet Arslan: Biten Her Proje, Yeni Bir Projenin Başlaması Demek

Ulaştırma ve Habercilik Bakan Ahmet Arslan, İzmir Valiliği’nin şehit ailelerine verdiği iftara Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte katıldıktan sonra YURT Gazetesi’nden Özgür Tuğrul'un sorularını cevaplandırdı. Başlarken...

Özgür TUĞRUL / İZMİR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çekirdekten yetişen, ulaştırma alanında düz memurluktan en etkili genel müdürlüğe kadar her kademede çalışmış alanında bilgili bir o kadar da mütevazı bir isim.

Arslan'ın bir başka özelliği ise ziyaret ettiği hiçbir yerde makamlara oturmaması. Bakan Arslan, sorumuz üzerine bu durumu şöyle açıklıyor; “Herhangi bir makamın sahibi kendisi oturmalı. Çünkü makam sahibine yakışır. Önemli olan makamlara oturmak, makamların bizlere değer katması değildir. Bizler makamlara değer katmalıyız.”

Türk milletinin uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyduğu, özlemini çektiği birçok dev projeyi gerçekleştirmenin son 14 yılda kendi iktidarlarına nasip olduğunu belirten Bakan Arslan, “Artık bazı dev projelerin sonuna yaklaştık. Kısa sürede birçok projeyi tamamlayıp hizmete alacağız. Bu dev projeleri bitirdik işimiz tamam demiyoruz. Biten her proje, yeni bir projenin başlamasını sağlayacak. Her bir son aslında yeni bir başlangıcı da beraberinde getirir’’ dedi.

-Projelerde çevre duyarlılığı ile ilgili zaman zaman yoğun tartışmalar yaşanıyor. Özellikle dev projelerde çevre duyarlılığını ön planda tutuyor musunuz?

Bir yerin değerli olması, yaşanabilir olması için öncelikle ulaşılabilir ve erişilebilir olması gerekiyor. Ülkemizin her tarafını ulaşılır ve erişilebilir hale getirmek için çok sayıda projeyi hayata geçirdik, birçoğunun da yapımı devam ediyor. Bunları yaparken de elbette bazı yerlerde yeşile, doğaya dokunuyorsunuz. Ama burada önemli olan proje tamamlandığında doğaya, çevreye duyarlı olup olmadığıdır. Biz geleceğimizi kurarken geçmişimizi de koruyoruz.

3,25 milyon ton daha az zararlı gaz

Bakanlığımın ürettiği tüm projeler çevreye saygılı, doğayı koruyan özelliktedir. Bugüne kadar yaptığımız yollarla 16 milyar liralık yakıt ve zaman tasarrufu sağladık. Ayrıca yaptığımız bölünmüş yollar ile yılda 3,25 milyon ton daha az zararlı gaz çevreye salınır oldu. Projelerimizde her kesilen ağaç için 10 misli ağaç dikme şartı vardır. Örneğin Yavuz Sultan Selim köprüsü ve devamı yolların yapımında 381 bin adet ağaç kesildi veya nakledilmesi zorunda kalındı. Bu projede 1 milyon 900 bin adet ağaç dikmemiz gerekiyordu. Biz bugüne kadar yüklenici ile birlikte 2 milyonun üzerinde ağaç diktik. Bununla da yetinmiyoruz. Bu kadar güzel ve devasa projeyi yapıyorsanız her türlü detaya önem vermeniz gerekiyor. Peyzaj alanının dışında kalan yerleri de güzelleştirmek için ağaç dikmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda yaklaşık 1,5 milyon adet ilave ağaç dikeceğiz. Proje anlamında zorunluluğumuz olmadığı halde.

Çevre serti?kalı yeşil havalimanları

Yaptığımız tüm işlerde peyzaj çalışmasını, yeşillendirme çalışmalarını mutlaka yapıyoruz. Hava alanlarımızın büyük bir kısmı ‘yeşil hava alanı’ sertifikasına sahiptir. Yapımı devam eden Avrasya Tüp Geçişi projesinin ilk aşamasından beri bürokrat olarak vardım. Orada Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile birlikte çok mücadele verdik.

- Neydi bu mücadele?

Avrasya Tüp Geçişi projesinin tarihi yarımadaya zarar vereceği iddia edildi. Avrasya Tüneli aslında 1-1,5 saatte kat edilecek bir yolun 15 dakikada kat edilmesi demekti. Teknik şartnamede muaf olmasına rağmen, Avrupa'nın çok saygın büyük şirketleri ve Türkiye’den yüklenicilerle birlikte ÇED çalışmaları yaptırdık. Orada da görüldü ki tam tersine Avrasya Tüneli tarihi yarımadaya yük olmayacak, çevreye olumsuz etkileri azaltacak özelliğe sahip. Bu proje bu bakımdan da ödül almış bir projedir.

Üçüncü hava limanının yüzde 28'i tamamlandı

İstanbul'da 3. Hava Limanı yapım çalışmaları hangi aşamada?

İstanbul 3. Hava Limanı, dünyanın en büyük hava limanı olacak ve bölge ülkelerine de hizmet veren önemli bir aktarma merkezine dönüşecek. 200'den fazla uçak aynı zamanda inip kalkabilecek. 1,5 milyon metrekarelik bir terminale sahip olacak. Hava limanının 2018 yılında ilk etabı tamamlanarak hizmete alınacak.

Yatırım maliyeti ve yıllık kira bedeli toplamı 33 milyar avroyu geçerek bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük proje niteliğine sahip. Bugüne kadar hava limanı inşaatında yüzde 28 ilerleme sağlanmış durumdadır.

Üçüncü Hava Limanı yükselen, yücelen Türkiye Cumhuriyeti'nin marka projelerinden biridir. Bu projeyle birlikte ülkemiz dünya havacılık sektöründe daha çok söz sahibi olacak. Hava Limanı şu anda bile adeta bir şehir gibi, 16 bin kişi çalışıyor. Önümüzdeki yıl burada 30 bin kişi çalışacak. 2018'in ilk çeyreğinde burası yolcuların geldiği, yolcuların gittiği, uçakların peşi sıra indiği bir hava limanı olacak. Şu anda günde 1300-1400 uçak inen hava limanlarına büyük diyoruz. İstanbul yeni hava limanının ilk etabı bittiğinde günlük 2 bin, tamamı bittiğinde 3 bin uçak inecek. Ülkemizin gurur projesidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler