Bakan Arslan: Ankara-Niğde Arası Yolun İhalesini Yaptık

Bakan Arslan: Ankara-Niğde Arası Yolun İhalesini Yaptık

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-Niğde arası yolun ihalesini yaptığını belirterek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde serbest geçişlerin 15 Temmuz’da başlayacağını müjdeledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Bakan Ahmet Arslan Kars Valiliği’nde basın açıklaması yaparak Ankara-Niğde otoyolu ihalesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Serbest Geçişler 15 Temmuz’da Başlayacak" dedi.

Bakan Arslan, “Bugün 14 Nisan. Biz daha önce deklare etmiştik; Ankara-Niğde arası 275 km otoyol ve buna bağlı 55 kilometrelik bağlantı yollarının ihalesini Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptık. Bugün sabah teklifleri aldık. Ülkemizin önde gelen 10 firması 5 ayrı grup olarak tekliflerini verdiler ve 5 grubun da dosyaları incelendiğinde 5’i de ön yeterliliklerini aldı. Böylece süreye ilişkin ilişkin tekliflerini aldık. En kısa süreyi ERG İnşaat artı Seza inşaattan oluşan ortak girişim grubu verdi. 3 yıl yapım süresi dahil olmak üzere 11 yıl 10 ay 17 gün ve bedeli 4 milyar 31 milyon TL. Bundan sonra mali ve teknik tekliflerin nihai detaylı incelemeler yapılacak ve daha sonra kesin sonuç açıklanmış olacak. Ama memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkemizin büyük projeleri hız kesmeden devam ediyor ve yine ülkemizin ekonomisine, geleceğine, mali disipline, ekonomik istikrarına olan güvenin göstergesi olan 4 milyar 31 milyon TL’lik bir yatırımı. 5 büyük ortak girişim grubundan teklif almak suretiyle gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Tekrar söyleyelim; en kısa süreyi 3 yıl yapım süresi dahil olmak üzere 11 yıl 10 ay 17 günle ERG İnşaat ve Sezer inşaat ortak girişim grubu vermiştir. Ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Bakan Arslan bu projenin ne anlama geldiği konusunda da şunları söyledi:

“Edirne'den Ankara'ya kadar malumlarınız kesintisiz oto yolumuz var ve Niğde’den de Mersin'e, Adana'ya, Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya hizmet eden taa ülkemizin Güney Doğu’suna Akdeniz'e kadar inen otoyolumuz var. İşte Ankara'yla Niğde arasını da yaparak Edirne'den taa Şanlıurfa'ya kadar bütün o güzergahı otoyol kalitesinde kesintisiz hale getirmiş olacağız. İhalesine çıktığımız kısım 275 km. 3 şerit gidiş 3 şerit geliş olmak üzere yani 2 × 3 şerit 275 km otoyol ve 55 km iki çarpı 2 şerit gidiş 2 şerit geliş olmak üzere bağlantı yollarından oluşuyor. Bütün bu güzergah üzerinde 12 tane büyük köprülü kavşağımız var 3 bin 500 metre boyunda 4 tane viyadüğümüz var ve aynı zamanda güzergah üzerinde 10 tane de hizmeti tesisimiz var. Tabi bunlar hem az önce söylediğim gibi Ankara'ya kadar olan otoyolu ve Niğde’den sonra olan otoyolu bütünleştireceği gibi Nevşehir'e, Kırşehir'e, Aksaray illerimizde de otoyol standardında hizmet vermemizi sağlamış olacak. Ayrıca bu güzergah üzerinde bulunan gerek Tuz Gölü gerekse Kapadokya çok turist çeken bölgelerimiz. Malum bu bölgelerin turizminin de çok daha hızlı, çok daha kaliteli, çok daha seri bir şekilde turistlerin erişebilmesi ve turizminin gelişmesine de böylece katkı koymuş olacağız. Bu proje aynı zamanda 3 anlam daha ifade ediyor, bunların birincisinin zamandan tasarruf, ikincisinin yakıttan tasarruf, üçüncüsün de karbon dioksit veya sera gazının zararlı etkilerinin azaltılması anlamına geliyor. Biz bu boyutuyla bunları çok önemsiyoruz. Bir başka boyutu da ülkemizin her yerinde olduğu gibi şuan bulunduğumuz Kars'ta da dahil ülkemizin her yerinde inşaatlarımız var. Aynı zamanda bulundukları mahallede istihdam oluşturacak. Ve yapım sürecinde etrafındaki esnafa katkı demektir. Tabii ki yapıldıktan sonra ülkenin taşımacılığını geliştirmek, insanlarımızın seyahat konforunu artırmak ve aynı zamanda ticaretin olmazsa olmazı olan yük hareketini kolaylaştırmak anlamına da geliyor. Bu konuda memnuniyetimiz; biz inşaatlarımızla birlikte ülkemizin geleceğini inşa ederken aynı zamanda da ülkenin her yerine sıcak para akışını sağlamış oluyoruz. Ve her yerde istihdam sağlıyoruz. Böylece bu projeyi çok önemsediğimi özellikle vurgulamak istiyorum. Tekrar hükümet olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Baberleşme Bakanı olarak sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, ekip arkadaşlarına ve milletimize çok çok teşekkür ediyoruz. 14 yıldır güçlü bir şekilde devam eden destek sayesinde biz ülkenin her yerinin şantiyeye çevirdik. Büyük projeleri de peş peşe yapıyoruz. Bugün de bir büyük projenin daha ihalesini çok başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmanın memnuniyetini yaşıyoruz.” dedi.

Sürücülerin “bu yolda geçerken kaç lira ücret vereceğiz?” sorusunu da sorabileceklerini belirten Bakan Arslan, “Tabi uluslararası ihaleye çıkıyoruz, uluslararası finans kuruluşundan, kredilerin tahmin edileceği projeler olması nedeniyle dövize endeksli bir çıkıyoruz. Kilometre başına 5 € sent ücret alınacak. Ama elbette ki hiçbir zaman insanımızdan euro almıyoruz. O günkü euro Türk Lirası’na çevirecek ve bir yıl boyunca da geçerli olacak şekilde Türk Lirası ücret alınacak. Tekrar hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

İ5 Temmuz Şehitler Köprüsü ile ilgili açıklama yapan Bakan Arslan, “Yaklaşık 15 milyon nüfusun yaşadığı ve 5 milyon da sürekli İstanbul'da gelen hareketli bir nüfus olduğunu düşündüğünü zaman 20 milyon insanımızı ilgilendiren 15 Temmuz Şehitler Köprümüzde de önemli adımlar attık. Gişeleri kaldırmak ve serbest geçiş sisteminin sağlamak üzere 20 Nisan’dan itibaren adım atıyoruz. Malumunuz; 15 Temmuz Şehitler köprüsü 3 şerit gidiş şeklindedir. Dolayısıyla 3 şerit gelişe karşılık 8 gişemiz var. Biz bu gişelerin 4 tanesinde serbest geçişe yönelik tadilatı yaparken 4 gişeden hizmet vereceğiz ki 3 şeritten gelen insanlarımızın herhangi bir sıkıntı yaşamadan trafik akışı sağlanmış olsun. Daha sonra diğer 4 gişeyi yer değiştirerek kaldıracağız. Böylece 20 Nisan’da başlayacağımız serbest geçiş çalışmalarını 15 Temmuz'da bitirerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 15 Temmuz Şehitler Günü'nde inşallah serbest geçişi sağlamış olacağız. Ve insanlarımız artık 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü kullanırken her hangi bir şekilde gişelerde bekleme ve gecikme yaşamayacak. Yolun üzerindeki TAK sistemiyle diğer yerlerde yaptığımız gibi otomatik ücret okuma sistemi ile de insanlarımız rahatlıkla seyahatlerini yapacaklar. Ve bir şeyi daha önemsiyoruz bu konuda hem OGS gişelerimiz var hem HGS gişelerimiz var. Diyelim ki HGS’si olan bir sürücü ters taraftan gidiyorsa kendi gişesine geçebilmek için orada bir zik-zak çiziyor ve trafik sıkışıklığına tıkanıklığına sebep oluyor. Halbu ki serbest geçiş sistemi ile herkes istediği şeritten ve hiçbir şekilde hız kesmeden geçmiş olacak. Bu da İstanbul’umuz için hemşehrilerimiz için hayırlı uğurlu olsun. Sizin vesilenizle bunu da duyurmak isteriz.”

bakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(1).jpgbakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(2).jpgbakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(3).jpgbakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(4).jpgbakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(5).jpgbakan-arslan-ankara-nigde-arasi-yolun-ihalesini-yaptik-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler