Bakan Arslan, Başkent Kulisi’ne Katıldı

Bakan Arslan, Başkent Kulisi’ne Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal 7’de Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi canlı yayın programına katıldı.

Bakan Arslan, Kanal 7'de Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 1 saat süren program şöyle:

SUNUCU MEHMET ACET- Başkent Kulisi’ne hoş geldiniz efendim.

Yine ülke olarak acı bir güne uyandık. Dün akşam İstanbul’da Arena Beşiktaş Stadyumunda stadyumun hemen kenarında polisi hedef alan iki patlama, iki terör saldırısı.

Yapılan açıklamalara göre 27’si polis, 2’si sivil olmak üzere 29 şehidimiz var, 3’ü ağır olmak üzere 166 yaralı var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz, ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz, temenni ediyoruz. Ülkemize, hepimize başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Bu hafta için Başkent Kulisinde ulaştırma alanında büyük devasa projeler var. Bu ay içerisinde İstanbul’da yine büyük bir yüz yılın projesi diyebileceğimiz bir projenin açılışı yapılacak Avrasya Tüneli. Bu nedenle biraz da bu ulaştırma projelerini ağırlıklı olarak konuşalım istedik, o nedenle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ı programımıza davet ettik, sağ olsunlar kabul ettiler. Tabi bu terör saldırısıyla ilgili değerlendirmelerini Sayın Bakanının alarak programa başlayacağız, ama önceki planımızı da bozmayacağız. Neyi planladık? Tekrar edeyim, yani bu projeleri, ulaştırma projelerini konuşacağız. Avrasya projesinden başlamak üzere, yüksek hızlı tren projeleri, otobanlar, metrolar bütün bu yürüyen projelerde durum nedir, ne kadar mesafe kat edildi, 2017’de bu projelerin ne kadarı açılacak bütün bunları konuşacağız, sorularımızda yönelteceğiz.

Efendim, ben sağlığı dileklerimi ilettim ülkemize, vatandaşlarımıza sizden de bir değerlendirme almak isterim İstanbul’daki bu terör saldırısıyla ilgili.

Buyurun.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, öncelikle teşekkür ederim bizi ağırladığınız ve izleyicilerimizle, izleyicilerinizle buluşturduğunuz için. Bu anlamda umarım izleyicilerimiz açısından da iyi ve verimli bir yayın olur. Bu temennilerden sonra elbette ki üzüntülüyüz, gerçekten ülke olarak üzüntülüyüz menfur saldırılardan biri daha ne yazık ki dün akşam gerçekleşti. 29 şehidimiz var hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz, ailelerine, ülkemize, ülkemiz insanına ve gerçekten bu coğrafyadan medet uman, bizimle birlikte üzülen dostlarımız var onlara da baş sağlığı diliyorum, çünkü onlarda dün akşamdan itibaren bizimle hemen irtibata geçtiler.

Yaralılarımız var dediğiniz gibi 20 yaralımız taburcu edildi ilk tedavilerinden sonra, ancak 3’ü ağır olmak üzere hastanelerde muhtelif hastanelerde yaralılarımız var onlara da acil şifalar diliyoruz. Gerçekten ülkemiz ve coğrafyamız zor şartlardan geçiyor, özellikle coğrafya çok zor şartlardan geçiyor. Tabi bu coğrafyanın içerisinde siz parlayan bir ülke, parlayan bir yıldız olmaya başlayınca ve ülke olarak dünyada sözümüz daha çok geçer hale gelince ne yazık ki bizim üzerimizde, ülkemiz üzerinde emelleri olan, oyunları olanlarda oyunların devam ediyorlar. Ve benim her zaman ki üzüntüm birileri bu ülkenin büyümesini engellemek isteyebilir, birileri Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşünü engelleyip dünyada sözünün daha az geçmesi adına gayret sarf edebilir. Bu doğru değildir, ama anlaşılabilirdir. Fakat en çok üzüldüğüm bu konuda bunlara maşalık eden, aracılık eden, bunların hain emellerine aracı olanların ülkemiz üzerinde oluşturmaya çalıştırdıkları bu karabulutlar ki bu anlamda terörün her türünü lanetlediğimiz gibi, özellikle coğrafyamıza olan terörü lanetliyoruz ve dün akşam ki olayı gerçekten hem telin ediyoruz, hem lanetliyoruz, tekrar insanımıza sabır diliyoruz. Ama herkesin bilmesi lazım ki bu coğrafyada bu topraklar vatan olurken kolay olmadı. Gerçekten milyonlarca tarih boyunca milyonlarca şehit verildi bin yıldır bu topraklar böyle vatan oldu. Bu topraklar ecdattan bize böyle yurt olarak miras bırakıldı inşallah bu mirası biz de yurt olarak, vatan olarak birlik bütünlük içerisinde gelecek nesillere emaneti doğru devredebilmemiz adına mücadelemizi dün olduğu gibi bugünde sonuna kadar sürdüreceğiz. Hiç kimse zannetmesin ki bunlar Türkiye’yi yıldıracak, bunlar Türkiye’nin gözünü korkutacak. Hele ki 15 Temmuz’da insanların bu millet olma bilinciyle milli şuurla meydanlara dökülmesi din, dil, ırk, mezhep, meşrep ayırımı yapmadan ama birlik gösterisi bu konuda bizi de, bizim coğrafyamızdan medet uman mağdurları da, mazlumları da gerçekten umutlandırıyor, bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Şehit olmak gerekiyorsa evet Türkiye’nin her yerinde şu an şehit olmaya hazır güvenlik güçlerimiz var. Sadece güvenlik güçlerimiz değil, 15 Temmuz’da sivillerde şehit olmaya çıktılar dediler ki, bu ülkenin bekası için, istikbali ve istiklali için şehit olmak gerekiyorsa kadın, çocuk, genç, yaşlı, hatta engelli ayırımı yapmadan biz beraberiz, omuz omuzayız. Biz inşallah omuz omuza bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz, bu ülkeyi daha da büyüteceğiz. Tabi ki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bakanı olarak da bize de bu anlamda ne düşüyorsa biz dün olduğu gibi bundan sonra da inşallah yapmaya çalışacağız, herkesin bunu böyle bilmesinde fayda var.

SUNUCU MEHMET ACET- Bir soru daha sonra kendi konularımıza dönmek istiyorum. Dün yani zamanlama bu tür saldırılarda dikkat edilir burada neyi kollayarak hangi zamanlama hesap edilerek bu saldırı yapıldı diye. Dün de bu anayasa değişikliği Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili teklifi Meclis’e geldi, birkaç saat sonra bu saldırı oldu. Yani başkanlık sistemi dediğimiz mevzu da Türkiye’nin 100 yıllık, 200 yıllık projelerinden biri olarak kabul edilir, görülür. Bu anlamda buna dönük bir saldırı diyebilir miyiz, böyle bir mesaj vermek istiyor olabilir mi birileri?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Ben bu mesajı doğrusu Türkiye’nin büyümesinin önüne geçmeye çalışılan bir mesaj olarak algılıyorum. Niye Türkiye’nin büyümesi diyorum? Türkiye özellikle son 14 yılda ciddi bir şekilde büyüdü ve Türkiye o kadar büyüdü ki artık 1982 Anayasasının bizim üzerimize giydirdiği gömlek bize dar geliyor. Bu ülkenin büyümesinin önünde bir engel, yürütmenin, yasamanın ve denetlemenin birbirinden ayrılması gereken, sistemin çok daha sağlıklı ve ileriye dönük doğru çalışabilmesi adına da Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’de oturması gerekiyordu. Bence bunu engellemenin de bir başka sebebi işte Türkiye’nin büyümesini engellemek. Çünkü dün sunulan teklif ve bu teklifin sonucundaki beklenti ne Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı içindir, ne    Binali Yıldırım’ın şahsı içindir, ne de AK Parti’nin şahsı içindir. Böyle olsaydı Milliyetçi Hareket Partisiyle birlikte hareket ediyor olmazdık. Milliyetçi Hareket Partisi niye bu konuda bize destek verdi? Benim umudum ve beklentim o ki, bu ülkede çok daha sağlıklı yürüyebilen bir sistemin kurulması, ülkenin büyümesin engellenmemesi adına bir hareket olduğu için Milliyetçi Hareket Partisi sağ olsunlar desteklerini verdiler ve bu konuda yol alıyoruz. Bu pencereden bakarsanız doğrudur, zamanlama olarak bununla engellenmesi dolayısıyla, Türkiye’nin büyümesinin önünün kesilmesi gerekiyor. Biraz sonra projeleri bahsederken bu projeler aslında aynı zamanda ne anlama geliyor bu anlam çerçevesinde niye engellenmeye çalışılıyor? Çünkü sadece Cumhurbaşkanlığı sistemi değil, sadece Türkiye’nin büyümesi değil, Türkiye’nin büyümesinin olmaza olmazı olan ulaştırma ve haberleşme alınandaki ulaşımı, erişimi sağlamak Türkiye’nin büyümesinin olmazsa olmazı, çünkü altyapı olmadan siz üst yapıyı tesis edemezsiniz, ekonominizi, ticaretinizi büyütemezsiniz. İşte büyüyen Türkiye’nin, büyüyen ekonominin, büyüyen ticaretin yolunu kesmek adına da bu tip projelerin aksaması aslında hainlerin umdukları ve yapmaya çalıştıklarıdır. Ama onlara inat bu ülke büyüyecek, biz bu ülkenin büyümesi adına da inşallah bu programda izleyicilerimizi bu konuda da bilgilendireceğiz. Bütün projelerimizi kesintisiz ve çok daha güçlü bir şekilde hizmete sokacağız.

SUNUCU MEHMET ACET- Şimdi yani şey aklıma geldi birden o Gezi hadiseleri sırasında hiç ilgisi alakası olmadığı halde işte 3. Köprü projesi durdurulsun, 3. Havalimanı projesi durdurulsun gibi taleplerde gelmişti. Biz o zaman hemen şeyle başlayalım yana Avrasya projesi diye bildiğimiz gerçi bir kampanya ismi ne olsun diye halka soralım dediğiniz bir kampanya da yapıldı, yapılıyor. Dün bir açıklamanız oldu burada bu kampanyayla ilgili olarak farklı mecralara götürüldüğü biçiminde. Şimdi bu ay içinde açılacak Avrasya projesi, bu proje nedir, bu projenin özellikleri nedir, ne sağlayacak, İstanbullulara hangi imkanları sağlayacak? Bununla başlayalım, buyurun.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Avrasya projesi İstanbul’un güneyinde Asya ile Avrupa’yı denizin altından birbirine bağlayacak, denizin de 106, 5 metre derinliğinde olan dünyanın en derin tüneli bu anlamda bir rekor içeriyor. Ve bu proje gerçekten çok hızlı bir şekilde çok kısa sürede hayata geçirildi, kamu kaynağı da kullanılmadan yine yap-işlet-devret metoduyla yaptık ve inşallah 20 Aralık itibariyle hizmete girmeye başlayacak. Bu projenin bence en önemli özelliği şu: Biz tarihi yarımada üzerindeki trafik yükünü azaltarak oradaki trafiğin çok daha seyir mesafesi uzun bir güzergahtan 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanıp Anadolu Yakasına geçişi veya tersini engelleyecek çok kısa sürede yaklaşık 1 ila 1,5 saat süren bir seyir mesafesi ki trafiğin sıkışık olduğu pik saatlerde bu 2, 2,5 saate varıyor. Bunun yerine 15 kilometrelik bir güzergah Göztepe’den Kazlıçeşme’ye kadar. Bunun 5,5 kilometresi tünel olmak üzere hayata geçiriyoruz. Oradaki yolları da 4 gidiş, 4 geliş şeritleri de artıracak şekilde güzergaha uyumlu hale getirdik. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyemizle de güzel bir çalışma yaptık. İnsanlar 15 dakikada Göztepe’den Kazlıçeşme’ye gidecek bu çok önemli bir rakam.

Ne sağlayacak? Elbette ki zaman tasarrufu sağlayacak, yakın tasarrufu sağlayacak, çok daha önemlisi karbondioksit salımı veya sera gazı emisyonunu azaltacak, zararlı etkileri de azaltacak tarihi yarımada üzerindeki zararlı etkileri de böylece azaltmış olacak bir proje. Ancak bu proje aynı zamanda hem 15 Temmuz Şehitler köprüsü, hem Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki trafik yükünü de ciddi bir şekilde azaltacak çünkü biz ortalama günde 120 bin aracın geçişini öngörüyoruz burada ve araç olarak da otomobillerle minibüsler geçecek bu projeden. Tabi şehir içi trafiği Avrasya dahil bu güzergahlarla sağlayınca uluslararası koridorların tamamlayıcısı olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde de ana arter olarak uluslararası taşımalar, şehirlerarası taşımalar sağlanmış olacak böyle de bir avantajı var bu projenin.

SUNUCU MEHMET ACET- Kim yaptı bu projeyi?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, bu projeyi Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı olarak tabi elbette biz projelendirdik, biz ihalesine çıktık yap-işlet-devret metoduyla çıktık ve bunu Türk-Kore ortak girişimi yapıyor. Asıl yüklenici Türk olmak üzere burada da memnuniyetle ifade edebilirim ki, gerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, gerekse Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde yükleniciler yabancı, taşeronlar Türk idi. Artık yeni işlerimizde yükleniciler Türk, onlarla işbirliği yapan taşeronlar yabancı asli unsur biziz. Burada da Türkiye’den evet yüklenici Türk, ortak girişimin diğer ortağı Kore birlikte yaptılar çok da başarılı bir şekilde yaptılar orada da ben yüklenicilerimize müteşekkirim hızlı bir şekilde…

SUNUCU MEHMET ACET- Ama Türk mühendisler mi yaptı, Kore mühendisleri mi yaptı?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Korelilerde var, Türk mühendisleri de var Marmaray projesinde olduğu gibi, Yavuz Sultan Selim Köprüsünde ve Osman Gazi’de olduğu gibi asıl önemli olan şu: Türk yükleniciler, Türk mühendisler, Türk işçiler bu tip büyük projeleri yapabiliyorlar dolayısıyla, bu tecrübeyle birlikte de dünyada artık benzer projeleri çok daha rahatlıkla alıyorlar. Evet, biz geçmişte başka ülkelerde konut projeleri yaptık, belki nispeten otoyollar yaptık, ama bu tecrübeyle artık Türk firmaları dünyanın her yerinde biz şu önemde, şu büyüklükte dünyanın rekorlarına hain projeler yaptık deyip dünyada projeler yapabiliyorlar.

Bundan 10 gün önce mesela St. Petersburg’da köprülerin, tünellerin, otoyolların, viyadüklerin içinde olduğu büyük bir projeyi Türk yüklenicileri yaptı hizmete soktu. Sebebi ne? Bu Türkiye’deki tecrübeyle artık dünyaya açılıyorlar bu da bence önemli bir kısmıydı, bu sorunuzun cevabı da bu anlamda önemli.

SUNUCU MEHMET ACET- Benzer bir proje yapmak isteyenler bu işi kim yapmış diye dönüp bakacak gelip bu işi yapanlardan gelin bize de yapın diyecek.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Doğrusu doğru bir tespit, ama daha da önemlisi şu: Avrasya gibi bir tüneli yapıyorsanız, dünyanın rekorlarını içeriyorsanız inanın ki dünyadaki bütün mühendislik otoriteleri başından sonuna bu projeleri takip ediyor. Kullanılan sistemleri, yöntemleri, başarılarını, hatta varsa başarısızlıklarını bizimle birlikte takip ediyorlar en az bizim kadar takip ediyorlar günün sonunda da herhangi bir projeyi yapmaya karar verdikleri zaman dönüp araştırma gereği olmuyor zaten belli kimin yaptığı, hangi başarıyla yaptığı. Dolayısıyla, bu bizim dünyada da benzer projeleri rahatlıkla yapabilmemiz adına önemli adımlardan biriydi.

SUNUCU MEHMET ACET- Bu kendine mahsus özellikleri olan bir proje mi, yani başka örneği var mı dünyada ilham alınan, uyarlanan bir.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Şöyle: İstanbul gerçekten dünya kenti, kültür mirasımızla, inanç kültürü anlamındaki değerlerimizle. Ancak İstanbul’un bir başka özelliği var, dünyada hiçbir kent yoktur ki iki kıtayı birbirine bağlasın ve içinden suyolu geçen çok şehir vardır, ama deniz geçen şehir yoktur İstanbul’un böyle bir özelliği var bir.

Bugüne kadar 40 metre, 45 metre derinliğinde dünyanın birçok yerinde tüneller yapılmıştı, ama Marmaray 62 metreyle bir dünya rekoru içeriyordu. Bu Marmaray’ın da rekorunu elinden aldı 106,5 metre bu derinlikte, bu büyüklükte bu çapta böyle bir tünel dünyada yok ve yapılan birçok çalışmada akamete uğramış, yarım kalmış örnekleri var. Ancak Avrasya’da mutlulukla söyleyebiliriz ki tüneller bitti, dünde incelemelerde bulunduk iki gidiş, iki geliş gerçekten çok muhteşem olmuş. Ve yine gün ışığı aydınlatması var ki sürücü farklı bir psikoloji yaşamasın, hatta monotonluğu almak adına da değişen ışıklar var ki süreklilikle sürücü bir hataya zorlanmasın. İnşallah siz de geçeceksiniz göreceksiniz aydınlatması dahi başlı başına önemliydi ve yaklaşık 1,5 ay önce Amerika’da bütün dünyadaki bu tip projelerin yarıştığı bir ortamda yine mühendislik ödülü almış bir proje ki daha önce çevreye olan etkisi, şehre olan katkılarından dolayı ödüller almıştı, ancak şimdi de mühendislik harikası anlamında yine bir ödül aldı, inşallah bundan sonra da ödül almaya…

SUNUCU MEHMET ACET- Yani böyle başlanıp başarılamayan benzeri projelerde var bildiğiniz öyle mi?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Evet,

SUNUCU MEHMET ACET- Böyle bir riskte vardı yani.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Yani mesela TBM çalışıp gidip yarıda kalanlar var, sonra TBM’i geri de çıkaramıyorsunuz ileride götüremiyorsunuz ciddi sıkıntılı ama biz Allah’a şükür gerek Marmaray’ı yaparken çok başarılı yaptık, gerekse Avrasya Tüneli başarılı bir şekilde bitti inşallah hizmete gireceğiz.

SUNUCU MEHMET ACET- Şimdi ismi ne olacak bu tünelin? Bir kampanya başlattınız onu dikkate alarak mı isim vereceksiniz, yoksa Avrasya mı olacak?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim doğrusu insanımızın ferasetine, sağduyusuna, ileri görüşlülüğüne güvenerek biz insanlarımızdan farklı öneriler gelsin, ülkemizi de layık olan biz bir isim koyabilir miyiz diye bu tüneli bir yola çıktık. Ancak ne yazık ki hiç istemediğimiz, hiç beklemediğimiz ve hiç öngörmediğimiz bir gelişme oldu. Bizim geçmişteki değerlerimizi yarıştırır, çarpıştırır halde kampanyalar yapıldı. Biz hiçbir isim empoze etmedik şu isim olsun, bu isim olsun isim yarıştırmadık. Fakat günün sonunda gördük ki Atatürk Mustafa Kemal Atatürk Gazi ülkemizin bir değeri mi? Hiç şüphe yok, dünyanın bir değeri. Kurtuluş Savaşındaki askeri dehası, özellikle lider olarak, idareci olarak dehası herkesin gıptayla baktığı, takdirle baktığı bir lider. Atatürk’ü aldık değerimiz olan Atatürk’ü aldık 33 sene Osmanlı’nın padişahlığın yapmış Abdülhamit Han’la çarpıştırır, yarıştırır hale geldik. Yani herkes bir değer bulamazken biz değerlerimizi yarıştırır hale geldik. Yetmedi Mevlana’yla yarıştırır olduk, Hacı Bektaş-ı Veli’yle yarıştırır olduk. Daha günümüzü yaklaşırsanız merhum Alparslan Türkeş’le yarıştırır olduk. Bugüne gelirseniz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la yarıştırır hale geldiler bu gerçekten hiç istemediğimiz bir şeydi ve bir sanki kamplaşma, kutuplaşma oluyor gibi bir işleme döndü.

SUNUCU MEHMET ACET- Siz bu isimlerden başka bir isim beklentisinde mi bu kampanya?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Yani Marmaray gibi, Avrasya gibi ülkemizin için daha önemli olacak, insanımız bazen gerçekten hiç ummadığımız bir ferasetle öngörüşlülükle isimler çıkarıyorlardı bu çıkan isimlerden çok daha iyi olabilecek, toplum algısı anlamında çok daha olumlu olabilecek bir isim olabilir mi diye yola çıktık, ama günün sonunda gördük ki biz bu kadar önemli bir projeyi bitiriyorken bütün insanımızın 79 milyona mal olan bir projeyi bitiriyorken değerlerimizi çarpıştırır hale geldik bu da bizim hiç istemediğimiz bir şeydi, dün de onu söyledik zaten.

Biz isim tekliflerini alırken dedik ki, tekliflerde bulunun biz sonunda bunu değerlendirelim, ama gördük ki amacından saptı onu özellikle vurgulamak istiyorum, hiç istemediğimiz bir şeye doğru gitti. Onun için…

SUNUCU MEHMET ACET- O kampanyayı dikkate almayacaksınız.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Evet, dün de dolayısıyla onu açıkladık. Biz kutuplaşmanın tarafı değil, tam tersine birleşmenin, değerlerimizi birleştirip bunların ülkenin zenginliği olduğunu ortaya koyan bir iş ve işlem yapmak durumundayız, buna göre davrandık.

SUNUCU MEHMET ACET- O zaman Avrasya olarak mı kalacak?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Avrasya olarak inşallah öyle gözüküyor evet. Çünkü Avrasya’nın bir başka doğrusu çok daha ilginç bir şey çıkabilirdi ama çıkmadı onu söyleyelim. Avrasya’nın tabi özelliği az önce söylemiştim yani İstanbul hem Asya’yla, Avrupa’yı birleştiren, içinden deniz geçen bir kent iki kıtanın birleşimi anlamında Türkçe de çok oturmuş  kabul görmüş bir kelime. Aynı zamanda yabancı dilde de özellikle İngilizce de Eurasia çok oturmuş bir kelime. Eurasia Tunnel’da dolayısıyla dünyanın neresinde Avrasya’yı duyarsanız duyun ha bu İstanbul’daki kıtaları birleştiren, denizin altından rekorlarla geçen tünelin ismidir algısı var, inşallah böyle devam edecek.

SUNUCU MEHMET ACET- Peki, geçiş ücreti ne olacak bu da önemli bir soru? Ve artı dolarla mı olacak, Türk Lirasıyla mı?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Şöyle: Tabi ki uluslararası bir ihale yapıyorsanız, uluslararası büyük firmaları o gün için söylüyorum yarıştırıyorsanız ve finansını da uluslararası finans kuruluşlarından temin ediyorsanız dolar bazlı çıktık biz o gün. Ancak ülkemizde dolar kullanacak halimiz yok, insanlarımızdan dolar alacak halimiz yok bu hiçbir zaman tasvip ettiğimiz bir şey değildi ki, hele b konjonktürde hiç mümkün değil. Bunun yerine 1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınarak ücret belirleniyor dolayısıyla, biz 1 Ocak 2017’deki kuru esas alarak Türk Lirası karşılığını belirleyeceğiz ve bu Türk Lirası olarak 1 yıl boyunca geçiş ücretini belirlemiş olacağız. Ancak 21 Aralık’ta 20 Aralık’ta tabi açılışını yapacağız inşallah, 21 Aralık itibariyle de geçişleri açacağız. Sabah 7, akşam 21 arası 14 saat boyunca hizmet verecek, belli bir süre böyle gidecek. Bunun sebebi de  şu: O gün içindeki trafik hareketini görüp sistemlerin ayarlarını da buna göre yapıp süre içerisinde 24 saate çıkaracağız, 24 saat boyunca da artık geçiş olacak. Başlangıçta 14 saat bunu da söylemiş olayım tekrar sorunuza geri dönelim.

SUNUCU MEHMET ACET- Gece 21:00’dan sonra kapalı olacak.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- 21:00’den sonra kapatacağız, nihai ayarlarını yapacağız, bu geçen araçlara bağlı olarak sistemlerin birbiriyle entegrasyonunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına nihai düzenlemelerimizi, ayarlamalarımızı, kalibrasyonu tabiri caizse yapacağız, çünkü bizim birden bire günde 100 bin araç geçirme şansımız yok şu an açmadan önce. Dolayısıyla, tedricen bu ayarlamaları da yaparak inşallah 24 saate çıkacağız ki dediğim gibi günde 120 bin araç geçişini bekliyoruz. Ücret kısmını söylüyordum, 20 Aralık’ta inşallah beklentimiz o ki 21 Aralık’tan geçerli olmak üzere biz normal resmi ücretimizi değil, bir ücret belirleyeceğiz 31 Aralık’a kadar insanlarımız o ücretle geçecekler ve 31 Aralık’a kadar toplayacağımız 11 günlük süredeki parayı da sosyal sorumluluk projelerinden birine aktaracağız. Bunu da doğrusu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Hangi sosyal sorumluluk projesini yükleniciyle de konuştuk birçok ülkemizde şey var. Mesela, şehit, gazi aileleriyle ilgili bir kampanya vardı orası olabilir, benzer şeyler olabilir, oradaki 11 gün ücretsiz yapmayacağız onu tekrar vurgulayalım. Oradaki 11 günlük geliri sosyal sorumluluk projesi kapsamında aktaracağız.

SUNUCU MEHMET ACET- Bu işin zekatı mı olacak?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Öyle diyelim evet yani Cumhurbaşkanımız malumunuz daha önce bu işin zekatı olması adına ücretsiz bir periyot öngörüyorlardı, Avrasya Tüneli tünel olması hasebiyle bir de bir ilk olsun istiyoruz. Ücretsiz yerine oradan toplanan parayı hayır işine aktarmış olacağız.

SUNUCU MEHMET ACET- Vatandaşını dahil etmiş olacaksınız yani.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Evet, yüklenicimizle de konuştuk inşallah 1 Ocak’tan itibaren de normal kendi ücretiyle ücretli olarak çalışmış olacak Avrasya.

SUNUCU MEHMET ACET- Yani takriben mesela bugünkü doları baz alsak kaç liraya tekabül ediyor?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Doğrusu o gün hesaplayacağız şimdi bir rakam ortaya koymayalım.

SUNUCU MEHMET ACET- Toplam maliyeti ne oldu bu projenin?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, 1 milyar 275 milyon dolar, yani yaklaşık 4,5 milyar Türk Lirası bir proje.

SUNUCU MEHMET ACET- Kaç yılda kendini amorti etmesi.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Yaklaşık 25 yıllık işletme süresi var garanti üzerindeki kısmının da bir kısmı kamuya gelecek, bir kısmı yüklenici de olacak.

SUNUCU MEHMET ACET- Peki, hayırlı olsun diyelim şimdiden.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- İnşallah.

SUNUCU MEHMET ACET- Bugün 11           Aralık 9 gün sonra yani Salı gününe denk geliyor 20 Aralık zannediyorum.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Salı günü evet.

SUNUCU MEHMET ACET- 20 Aralık’ta bu büyük proje 100 yıllık projelerden bir tanesi gerçekten vatandaşımızın hizmetine sunulmuş olacak.

Şimdi devam edelim bu mega projelerden bir tanesi de Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi bunun uluslararası bir niteliği de var tabi. Azerbaycan’dan çıkıyor Tiflis’ten, Gürcistan’dan Kars’a geliyor. Burada da herhalde sona yaklaşıyoruz değil mi?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Bakü-Tiflis-Kars projesi önemsediğimiz bir proje ve inşallah önümüzdeki yılın başında, yani muhtemelen Şubat gibi biz inşallah tren işletmeye başlayacağız. Sene sonu hedefimiz vardı çok yoğun bir çalışma olmakla birlikte tabi oranın şartları çok zor kış şartları var, ama önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde inşallah hizmete girmiş olacak. Bakü-Tiflis-Kars niye mega proje, niye önemli? Şimdi sadece teknik olarak bakarsanız Türkiye tarafında 76 kilometre, Gürcistan tarafında 29 kilometre 105 kilometrelik yeni bir hat var. Götürüyoruz Gürcistan ve Azerbaycan’ın mevcut demiryoluna bağlıyoruz, Türkiye’de de Kars ‘tan itibaren ana koridora bağlıyoruz. 105 kilometrelik bir demiryolu diye bakarsanız mega bir proje değil, ama bu cümle tek başına alınırsa bu kötü bir açıklama olur.

Mega proje yapan ne? Onunla ilgili uygun görürseniz biraz Türkiye’nin fotoğrafını çizip buradan Bakü-Tiflis-Kars’a ve diğer büyük projeleri geleyim bunu ne mega proje yapıyor?

Şimdi arkadaşlar şunu gösterebilirse: Bu Türkiye’nin Asya’yla, Avrupa arasındaki konumunu gösteren bir harita. Türkiye burada köprü konumunda buna hiç kimsenin şüphesi yok ve bu coğrafyada üç ila 4 saatlik uçuşla biz 1,5 milyar insana erişiyoruz. Bu 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyadaki gayri safi yurt içi hasıla 35 trilyon dolar. Ve bunun ticaret hacmi de 7,5 trilyon dolar böyle bir pazardan bahsediyoruz. Asya’yla Avrupa ortasındayız, çok önemli bir konumdayız. Ve bundan sonra şunu göstereyim, arkadaşlar bunu da gösterirlerse yine. Şimdi Türkiye’nin kuzeyinden Rusya üzerinden Avrupa ile Asya’yı Çin’i birbirine bağlayan bir koridor var kuzey koridor diye de geçiyor uzun bir koridor. Yine hakeza Türkiye’nin güneyinden denizi de kullanan bir güney koridor var bu da uzun koridor. Ancak bunların ortasında Türkiye’yi koyduğunuz zaman Çin’den çıkan yükleri Avrupa’ya kesintisiz götürebiliyorsunuz ve orta koridoru oluşturuyorsunuz. Bu orta koridorun şöyle bir özelliği var: Eğer siz Çin’den çıkan bir yükü denizi kullanarak Avrupa’ya, Amerika’ya gönderirseniz 45 ila 62 gün arasında sürüyor. Bu seyir mesafesi bazen ekonomik olan bir taşımayı ekonomik olma değerini düşürüyor vazgeçer hale geliyorsunuz. Halbuki Türkiye üzerinden olunca ve demiryollarıyla olunca da 12 ila 15 gün sürüyor, yani neredeyse 4’te 1’i. Hem çok daha kısa mesafede karşı taşımayı yapabiliyorsunuz, hem ekonomik olmayan ticareti de Türkiye üzerinden ekonomik hale getiriyorsunuz. İşte Bakü-Tiflis-Kars bunun için çok önemli onun için bütün dünyanın gözü Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinde.

SUNUCU MEHMET ACET- Çinlilerde farkında mı bunun?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim herkes farkında. Biz bunu Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye üç ülke olarak yapıyoruz, ancak daha önce bir beşli mutabakat yaptık buraya Kazakistan ve Çin’de dahil. Şimdi özellikle yaptığımız görüşmelerde Türkmenistan’da bu işin içine girdi. Sebebi de şu: Çin, Kazakistan üzerinden Aktau Limanına gelip Bakü’ye gelen yüklerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesi bir koridor oluşturuyor, ha keza Türkiye üzerinden yine Bakü’den Türkmenistan’ın Tükmenbaşı Limanı var, oraya geçen yüklerin de Türkmenistan üzerinden İslamabad’a kadar gidebilmesi, Çin’in güneyine kadar gidebilmesi şansı var, iki koridoru tamamlıyor. Dolayısıyla Orta Asya’daki bütün ülkeler bu projeyi çok önemsiyor, hatta şimdi Rusya da bu projeye girmek istiyor, çünkü Kafkaslar’daki yük hareketinin de özellikle Türkiye üzerinden Batıya gitmesi çok önemli. O yüzden Bakü-Tiflis-Kars projesi teknik olarak değil, ancak yerine getirdiği fonksiyon ve icra edeceği görev anlamında gerçekten yüzyılın projesi olarak addedildi, inşallah bittiğinde böyle bir görev yerine getirecek.

Tabi insanlarımız diyebilir ki, ya ne olacak, demir yollarından tren geçiyor; öyle değil. Tabi Bakü-Tiflis-Kars ülkemizin demir yoluyla ilgili yaptığımız ana koridorların tamamlayıcısı, yük hareketlerini Türkiye üzerinden geçirdiğiniz zaman, her geçen tren kilometre başına ülkemize bir para veriyor. Her gelen yük Türkiye üzerinden Ortadoğu’ya, Kaflaslar’a, başka coğrafyaya dağılacaksa orada bir elleçleme, bir lojistik işlemi yapılıyor, dolayısıyla buna bağlı olarak mesela Kars’ta bir lojistik köy yapıyoruz, bu lojistik merkez de bu sefer oradaki istihdama, ekonomiye ilave katkı sağlıyor. Bunun gibi Türkiye’nin birçok yerinde ilave katkıları, ilave istihdamlar olacak.

SUNUCU MEHMET ACET- Şimdi Bakü’ye kadar geldi bu tren yolu, ondan sonra bu 100 kilometre eksikti, bu mu tamamlanıyor?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Ahılkelek diye bir yeri var Gürcistan’ın, Ahılkelek-Tiflis-Bakü arası demir yolu vardı, ancak Çin’den gelen yükler burada kesintiye uğruyorlardı, çünkü Türkiye’ye geçemiyorlardı veya Avrupa’dan Türkiye’ye gelen yükler Kars’a kadar geliyordu, devam ediyorlardı, ancak Bakü-Tiflis-Kars’la birlikte bu kesintisiz hale gelecek.

Tabi Bakü-Tiflis-Kars’ın bir başka özelliği, biz Marmaray projesiyle birlikte Avrupa’yı Asya’ya, Türkiye’ye kesintisiz bağlandık ama, Kars’tan sonraki halka eksik olunca demir İpekyolu’nu tamamlamamış durumdaydık, ama bununla birlikte demir İpekyolu’nu tamamlamış oluyoruz. Dolayısıyla Bakü-Tiflis-Kars o anlamda gerçekten bir mega proje.

SUNUCU MEHMET ACET- Ne zaman açılış kısmetse?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, kış şartlarına bağlı ama, beklentimiz en geç Şubat ayında inşallah bitirip tren işletmeciliğine başlamak.

SUNUCU MEHMET ACET- 2-3 ay içinde?..

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- 2-3 ay içerisinde başlangıçta bir hattını açacağız, işletmeye başlayacağız, süre içerisinde ikinci hat da bitirilecek.

Ve tekrar söylüyorum, nereye giderseniz gidin, Kazakistan’a, Türkmenistan’a, Çin’e, zaten Azerbaycan’la Gürcistan’ı saymıyorum, onlar bu projenin içinde. Herkes çok böyle dört gözle bu projenin bitmesini, bütün taşımaların bu koridor üzerinden yapılmasını bekliyor.

Ki buna ilişkin seyircilerimizin, izleyicilerimizin kafasında bir fotoğraf olması adına şunu söyleyeyim: Biz Türkiye’de yaklaşık 12-13 milyon ton olan demir yoluyla taşınan yük miktarını bugün 26 milyon tona çıkarmış durumdayız. Türkiye’de demir yoluyla biz 26 milyon ton yılda yük taşıyoruz. Ancak, sadece Çin’in Avrupa Birliği’ne gitmesi gereken yükün yüzde 10’u Bakü-Tiflis-Kars marifetiyle bu projeye aktarılırsa, bir bu kadar yük gelmiş olacak.

SUNUCU MEHMET ACET- 26 milyon ton.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Kazakistan’ın söylediği, Bakü-Tiflis-Kars biterse bu güzergaha yılda en 10 milyon ton yükü ben veririm diyor. Niye? Çünkü ekonomik bir güzergah, ticareti geliştirecek, ekonomiyi geliştirecek bir güzergah. Yeter ki siz işte Türkiye’nin coğrafya üzerindeki hakkını verin, koridorları tamamlayın bu yükünü getirir zaten, böyle bir önemi var.

SUNUCU MEHMET ACET- Peki, teşekkür ediyorum.

Bu da yakın zamanda açılacak, hizmete sunulacak bir proje, bereket getirsin diyelim.

Şimdi tabi demir yollarından biraz gidelim o zaman. Bu hızlı tren projelerini pek konuşmuyorsunuz, pek gündemde değil; bir yavaşlama mı var, yerinde mi sayıyor? Şimdi Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul buralar açıldı, ama devamı gelmedi; neden? Bir yavaşlama, bir aksama mı söz konusu, niye devamı gelmedi bunun?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, uygun görürseniz sadece yüksek hızlı tren değil, demir yoluyla ilgili yine izleyicilerimizin bilgilerine birkaç tane şeyi sunmuş olayım.

Biz Osmanlı’dan başlayarak Cumhuriyetin ilk döneminde demir yolu seferberliği yapmışız, 1950’ye kadar yılda ortalama 138 kilometre demir yolu yapmışız. Sonra 1950-2003 arası adeta durmuşuz, yılda ortalama 18 kilometre demir yolu yapmışız, demir yollarını kaderine terk etmişiz. AK Partiyle birlikte demir yolları tekrar devlet politikası haline geldi, bu konuda gerçekten biz demir yolcuları olarak, bu ülkenin insanı olarak müteşekkir olduğumuz kişiler var. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gerçekten Başbakanlığı döneminde bu sektöre olan inancı, bu sektörün büyüklüğünün farkında olarak demir yollarını tekrar devlet politikası haline getirdi. Başbakanımız, ki o gün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım ve o günkü hükümetlerle birlikte bir demir yolu seferberliği başlattı.

Ancak, demir yollarının kara yollarına göre farkı şu: Demir yolları kullanım ömrü olarak çok uzun ömürlü olmakla birlikte, başlangıç maliyetleri yüksektir ve çok zaman alır. Çünkü kara yollarında çok daha keskin virajlarla dönebilirsiniz, çok daha dik yokuşları çıkabilirsiniz, yani yüzde 5’e kadar eğim olabilir, halbuki demir yollarında yük taşımacılığı için yüzde 1.8 veya binde 18’dir maksimum eğim. Kurt dediğimiz virajların çok daha büyük olması gerekiyor, çünkü demir yolu o kadar hızlı dönmüyor.

SUNUCU MEHMET ACET- 4 kilometre falan civarı bir şey…

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Özellikle yüksek hızlı trende 3500 metrenin üzerinde yarıçap olması gerekiyor. Dolayısıyla ihmal edilen bir demir yollarını tekrar ayağa kaldırmak, tekrar o ataleti kırmak kolay değildi.

AK Parti hükümetleriyle birlikte biz ne yaptık demir yollarında? Rakam vereyim, rakam vermeyi ben çok sevmem ama, 11 bin kilometreye yaklaşık demiryolu ağını 12500 kilometreye çıkarmış olduk; bu bir.

Ve gerçekten demir yolları hiç yenilenmemiş. Şöyle yapmışız: Ecdat bundan 100 sene önce yapmış, saatte 120 kilometre hıza göre konvansiyonel hat belirlemiş. Biz zaman içerisinde hattı yenilemek yerine, demişiz ki, buradan 100 kilometreyle gidilmez, 80 kilometreyle gidilir. Biraz daha zaman geçmiş, 80 kilometreyle gidilmez, 60 kilometreye. Zaman ilerliyor, teknoloji ilerliyor, biz tam tersine geri gidiyoruz. Hal böyle olunca da, biz bu 11 bin kilometrelik demir yolunu bugün itibarıyla yaklaşık 9900 kilometresini tamamen yeniledik, bu çok önemli bir rakam.

Yine demir yollarının sinyalli ve elektrikli olması demir yolu taşımacılığının arttırılması, taşıma sürelerinin kısaltılması anlamında çok çok önemlidir. Bu konuda da hem elektriklide, hem sinyallide yaptığımız hatların miktarını aşağı yukarı 2 misline çıkarttık. Ancak bu da yetmiyor, hem elektriklide, hem sinyallide yaklaşık 3’er bin kilometrelik kısmında yenileme çalışmalarımız devam ediyor, yani elektrikli ve sinyalli hale getirme çalışmamız devam ediyor. Sadece ihmal ettiğimizi vurgulamak adına bir rakam söyleyeyim, şu anda biz 3387 kilometrelik demir yolu yapıyoruz yeni, sıfır, 3387 kilometre, bunun da çoğunluğu yüksek hızlı tren ve hızlı tren; işte sorunuzun cevabı bu.

İhmal edilmiş demir yollarını tekrar devlet politikası haline getirdikten sonra ne yapıyoruz? Dediğiniz doğru, Ankara, Konya, İstanbul, Bilecek, Kocaeli, bunları birbirine bağladık, Eskişehir’i bağladık, Ankara-Konya’yı bağladık, Eskişehir’i bağladık, Konya-Eskişehir’i bağladık. Şimdi Bursa-Bilecik’i, dolayısıyla İstanbul’u Ankara’ya bağlamış oluyoruz, Konya’dan sonra Karaman’a kadar şu an inşaat devam ediyor ve Karaman’ın devamında Adana’ya, Mersin’e, oradan da Gaziantep’e gidecek hızlı tren inşaatlarımız devam ediyor.

SUNUCU MEHMET ACET- Ne durumda?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- İnşaatlar devam ediyor. Ankara-İzmir…

SUNUCU MEHMET ACET- Gaziantep’e kadar inşaat safhasında gidiyor.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Tabi tabi, devam ediyor.

Ankara-İzmir yüksek hızlı tren inşaatımız devam ediyor, Konya’ya kadar neredeyse yarısını bitirdik, hedefimiz 2018’de, özür dilerim Afyonkarahisar’a kadar, Afyon’a kadar 2018’i bitirmiş olacağız, 2019’da da İzmir’e kadar bitirmiş olacağız. En son Salihli-Eşme arası eksik kalan ihale kısmı vardı, onun da ihalesini yaptık, önümüzdeki hafta, işte yarın Pazartesi, bu hafta tekliflerini alıyoruz, böylece de o güzergahta başlamadığımız bir kısmı kalmamış olacak, Ankara-İzmir yüksek hızlı treni de böylece devam ediyor olacak.

Daha önemlisi, Ankara’dan Kars’a kadar giden, yani daha doğrusu Kapıkule’den, Edirne’den Kars’a kadar giden ana omurgayı bizim yenilememiz lazım, yüksek hızlı treni hızlı tren haline getirmemiz lazım, bunu da etap etap yapıyoruz.

Şu an Ankara-Sivas arası başlamadığımız hiçbir yer yok, Ankara-Sivas arasını da inşallah 2018’in sonunda bitirmiş olacağız, yüksek hızlı trene kavuşturmuş olacağız. Sivas’tan Erzincan’a kadar olan kısmının şu an ihale süreci devam ediyor, Erzincan-Erzurum-Kars’ın da projeleri bitti, inşallah 2023 hedeflerinde oraya kadar bitirmeyi hedefliyoruz.

En başta söylemiştim, biz Asya’yla Avrupa’yı bağlarken ana koridorları özellikle öncelikliyoruz, işte Edirne-Kars ülkemizin ana koridoru olarak çok önemli, orayı da yapıyoruz.

SUNUCU MEHMET ACET- O zaman şöyle diyebilir miyiz: 2019’u baz alacak olursak, güneyde Gaziantep’e kadar, Sivas’a kadar…

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- 2019 Sivas’a kadar bitmiş olacak, İzmir’e kadar bitmiş olacak, Konya-Karaman-Adana-Mersin bağlanmış olacak ve devamında Gaziantep devam ediyor, çünkü önceki kısmını bitirmeniz lazım ki bir sonraki kısma devam edesiniz. Ve daha sonra da buralarla kalmayacak, ha keza Bursa bitmiş olacak, Bursa-Bilecik-İstanbul-Ankara hattına bağlanmış olacak. Bununla da yetinmiyoruz, özellikle Yerköy-Kayseri ha keza yüksek hızlı tren olarak var. Samsun’a kadar var, Erzincan-Trabzon var…

SUNUCU MEHMET ACET- Bu arada tabi Samsun’a kadar olan iller de bundan yararlanacak değil mi?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Tabi, yani Çorum, Samsun.

SUNUCU MEHMET ACET- Bu mu yüksek hızlı tren?..

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Evet. Burada da kırmızılar şu an işletmede olanlar, maviler inşaatları devam edenler, yeşiller projeleri bitmek üzere olup ihalesine çıkacak olduklarımız ve bu kesik kesik yeşiller, ki Antalya-Alanya, yine Konya-Manavgat’tan Antalya, Konya’dan Aksaray, Kayseri, ki Kapadokya’yı falan, o turizm şehirlerini de içine almış olacak. Ha keza Sivas’tan dönüyoruz Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, yani bunlar da bir sonraki aşamada yüksek hızlı tren ağını geliştirdiğimizde devam edeceğimiz ağlar.

SUNUCU MEHMET ACET- 2023 hedefleri kapsamında.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- 2023 hedefleri, dolayısıyla ağ gittikçe genişleyecek.

Ama tekrar söyleyeyim, demir yolları kara yolları kadar hızlı yapılamadığı için biraz zaman alıyor, ama devlet politikası haline gelmiştir ve bunun geri dönüşü yoktur.

SUNUCU MEHMET ACET- Bu şey orada dikkatimi çekti, Erzincan-Kars arası kalın bir yeşil çizgi ve etrafında sarı renkler var.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Doğrusu bu proje Erzincan-Erzurum-Kars için hazırlanmış, ama diğer koridoru da gösterdiği için ya da…

O zaman burayla ilgili bir cümle söyleyeyim, Mecliste önceki gün bütçeyi konuşurken şöyle bir eleştiri geldi: Efendim, Başbakan Erzincanlı, Bakan da Karslı, Erzincan ve Kars projelerini yapıyorlar. Öyle bir şey yok. Bizim öncelikli hedefimiz, ülkemizin ana koridorlarını yapmak. Çünkü ana koridorları yapacaksınız, ülke en büyük menfaati, en büyük geliri elde etsin. İşte Halkalı’dan başlayarak Kapıkule-Edirne-Halkalı, ki mevcut hat Kars’a kadar gitmeli ki Asya’yla Avrupa’yı kesintisiz birbirine bağlayalım.

Bizim derdimiz, Asya’yla Avrupa’yı kesintisiz birbirine bağlamak değil. Bizim derdimiz, bunları bağlarken o koridordan ülkemize gelir elde etmek, ülkemizin büyümesini devam ettirmek.

SUNUCU MEHMET ACET- Kalkınmasını sağlamak.

Şimdi izleyicilerimizden sorular da geliyor biraz önce konuştuğumuz Bakü-Tiflis-Kars projesiyle ilgili, burada yolcu taşımacılığı da olacak mı diye soruyor bir izleyicimiz.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Doğrudur, yolcu taşımacılığı olacak. Ama doğrusu o uzun bir koridor olması hasebiyle beklentimiz çok daha yük ağırlıklı olacak konvansiyonel bakımdan, ama yolcu taşımacılığı da olacak, o kesin.

SUNUCU MEHMET ACET- Burada peki Türkiye sınırları içerisindeki hızlı ve yüksek hızlı tren projelerinde yük taşımacılığı da olacak herhalde değil mi?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, yük taşımacılığı da olacak. Zaten mevcut yük taşımacılığı yaptığımız koridorlarımızı söylemiştim iyileştiriyoruz, hem mevcut hat olup, hem yanında yüksek hızlı tren hattı olanlarda yüksek hızlı trende yolculuk, diğer hatta yük taşıyacağız. Ama bazı hatlarımız var ki, ikisi birden olacak, dolayısıyla hem yük, hem yolcu taşımacılığı yapılacak. Yüksek hızlı tren veya hızlı tren hatlarında yük taşımacılığı yapıyor isek eğer, vagonlarımızı, lokomotiflerimizi o hatta çalışabilecek standartta iyileştiriyoruz, orada da öyle bir çalışma yapıyoruz.

SUNUCU MEHMET ACET- Peki, bir ara verelim müsaade ederseniz, başka konularımız da var. Yani bu kara yollarında otoban projeleri ne durumda? Havacılıkta Türk Hava Yollarının seferlerinde bir azalma olduğu, yolcu sayısında bir daralma olduğu biçiminde haberler var, bunları size sormak istiyorum.

Bir ara vereceğiz, kısa, 3 dakikalık bir ara, dönüşte yeniden birlikteyiz efendim.

SUNUCU MEHMET ACET- Evet, tekrar birlikteyiz.

Şimdi 10 dakikalık bir vaktimiz var, biraz hızlanarak götürmek istiyorum, izleyicilerimizden gelen sorular da var, çünkü onların da bazılarını sorabileceğim tabi.

Bu Gebze-Haydarpaşa banliyö hattını, ben devamında Halkalı’ya kadar, orada da bir gecikme oldu. Şimdi yapılıyor mu orası, ne zaman bitecek?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, şöyle: Gebze-Haydarpaşa, dediğiniz gibi Kazlıçeşme-Halkalı kısmı mevcut banliyö hatlarının metro standardına çevrilmesi ve Marmaray projesiyle bağlanması söz konusuydu, ne yazık ki orada talihsizlikler yaşadık.

Birincisi, ilk yüklenici yapamadı, feshe gitti, iş tahkime gitti, tahkim davasını kazandık. Ama bizim derdimiz tahkimi kazanıp oradan birkaç yüz milyon euro almak değil, insanımızın hizmetine bir an önce projeyi sunmak idi.

Yeni yükleniciyle ilgili de doğrusu işler yavaş gidiyordu, son birkaç aydır olağanüstü bir baskıyla yeni bir yapılanmaya gittiler, insanlarımız sahada şimdi çok ciddi bir canlanmayı görecekler bütün o 60 kilometrelik güzergah boyunca. Ve 2018’in sonuna kalmadan inşallah biz orayı hem bitireceğiz, hem Marmaray’daki kalite bir metro standardını kazandıracağız ve Marmaray araçları zaten çalışmış olacak, çok önemli.

SUNUCU MEHMET ACET- Yani Ankara’dan giden tren yolcusu Halkalı’ya kadar gidebilecek.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Tabi ki. Orası bittiğinde 3 hatta çıkmış oluyor, iki hattını Marmaray’la birlikte metro yolcuları kullanacak, bir hattı şehirlerarası yolcu trenlerine tahsis edilecek, bu da dediğiniz gibi Ankara’dan kalkan yüksek hızlı tren yolcularının bir kısmı elbette ki Haydarpaşa’ya gidecek, ancak bir kısmı Avrupa’ya da geçebilecek, hatta devamında Avrupa’ya gidecek. Çünkü, az önce söylememiştim, Halkalı’dan Kapıkule’ye de, Avrupa’ya gidecek hattı da yüksek hızlı tren hattına getiriyoruz, devamında o da olacak.

SUNUCU MEHMET ACET- Ilgaz Tünelini soruyor izleyicilerimiz.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Ilgaz Tüneli de gerçekten kış şartlarının çok çetin olduğu Çankırı ve Kastamonu için, hatta Ankara’yı Karadeniz’e bağlamak adına çok önemli koridor, inşallah Ilgaz Tüneli, ki onun ismini de 15 Temmuz İstiklal Tüneli diye koyduk, çünkü istiklal yoludur, 15 Temmuz Sayın Başbakanımız oradan olayları kontrol etmişti, dolayısıyla öyle bir ismini koyduk, bu ayın içerisinde inşallah açıp hizmete vereceğiz. İnsanlarımız bilsin ki, sadece 5,5 kilometrelik tünel değil, tünelle birlikte bölünmüş yollar da bitiyor sıcak asfalt olarak. İnşallah o bölgede yaşayan Çankırılılar, Kastamonulular ve o güzergahı kullananlar bundan çok memnun olacaklar, ki Sinoplular da dahil.

SUNUCU MEHMET ACET- Şimdi tabi herkes bir şey soruyor, bunlara vaktimiz de müsait değil. Bir şey kanalınız var mı, vatandaşla doğrudan iletişim kanalı Bakanlığın sordukları zaman bu tür sorulara cevap verebilecek?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, Bakanlık internet sitesi de var, ayrıca bizim mail adresi de var. Dolayısıyla siteye girdikleri zaman görüyorlar, oradan gelen sorulara biz elbette ki cevap veriyoruz, vermeye de devam ederiz.

SUNUCU MEHMET ACET- Bunu şunun için söyledim: Ben çünkü başka soramayacağım. Buralara, yani Bakanlığın internet sitesine mail atabilirler.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Mail atabilirler, her gelen maili…

SUNUCU MEHMET ACET- Twitter’da var mı? Ulaştırma Bakanlığının bir Twitter adresi de var…

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Var var, Ulaştırma Bakanlığının kısaltılmışı, Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı UDHB’nin tweet adresi de var. Gerçekten orada da mesela talepler geliyor, öneriler geliyor, insanlarımız inansın ki hepsini değerlendiriyorum, ama hepsine dönemeyebiliyorum, fakat bilsinler ki değerlendiriyorum. Bazen bazı problemleri çözüyoruz, kişilere dönüyoruz, şey yapıyorlar, doğrusu çok memnun da oluyorlar, böyle bir şey beklemiyorduk da diyorlar.

SUNUCU MEHMET ACET- Daha çok böyle projelerin akıbeti, durumuyla ilgili sorular da geliyor, bunlara bu platformlardan bir cevap veriliyor.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- O platformdan cevap veremezsek bile, yani şahsi cevap veremezsek bile, biliriz ki o soru geneli ilgilendiren bir sorudur, dolayısıyla cevabını genel olarak açıklarız ki kamuoyunu da aydınlatmış olalım. Bu konuda müteşekkirim bu tip bilgilendirme yapanlara.

SUNUCU MEHMET ACET- Şimdi Türk Hava Yollarının uçuşlarında bir azalma olduğu, 300 uçaklık bir filoya sahip olan Türk Hava Yollarının 30 uçağını kaldırmadığı, yolcu sayısında bir daralma olduğu haberleri var. Bu neden kaynaklanıyor? Yani artık daha az yolcu Türkiye’ye geliyor sonucunu mu çıkaracağız buradan? 30 uçak da az bir uçak değil sanki, yani 30 uçağın seferde olmaması, yere indirilmiş olması da ciddi bir konu. Bu konuyu aydınlatır mısınız, nedir meselenin özü?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Meselenin özü, Türkiye havacılıkta gerçekten çağ atladı. Niye? İşte 26 tane havalimanı varken bugün 55 havalimanı var. Sadece bir hava yolu şirketi iki merkezden uçuyorken, bugün 7 hava yolu 6 merkezden 55 havalimanımıza uçuyor. Yurt dışında da biz 60 noktaya uçuyorken, bugün 282-283 noktaya uçuyoruz, bu çok önemli. 35 milyon yılda hava yoluyla taşınan yolcudan geçen sene 181 milyona geldik. Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markalarından biri haline geldi.

Türk Hava Yolları geçmişte 150 uçağa sahipti, belli bir alanda uçuyordu, kar-zarar da çok önemli değildi. Ancak piyasa serbestleşince, rekabete açılınca rekabet eder hale geldi, bugün 334 uçağı var, bu çok önemli; bir.

İkincisi; geçmişte siz sadece yurt dışı da dahil Türk Hava Yolları olarak 20 milyon yolcu taşıyorken, eğer diyelim ki kış tarifelerinde yüzde 5 uçağınızı azalttınız, işte 7-8 tanesini azaltıyorsunuz, kışın tamire, bakıma alıyordunuz, bir döngü sürüyordu. Uçaklar eskiydi, çok bakım, tamir oluyordu, dolayısıyla bunu vatandaş çok fark etmiyordu. Biz geçen sene 180 milyonun üzerine çıktık yolcuda, bu sene muhtemel ki 175 milyon olacak. Bunun da sebebi şu: Dünyada uçuşlarda bir daralma var, sadece Türkiye’de değil. Yani konjonktür gereği bizim coğrafyamızda olan olaylar nedeniyle Türkiye’de bir yolculuk azalması, iç hatlarda değil, dış hatlarda olduğu bir vaka. Yurt dışında da genelde uçuşlarda bir daralma var. Bunun sebebidir ki, Türk Hava Yolları kış tarifesine bağlı olarak zaten uçaklarını bakıma, tamire alıyordu, onları tekrar yaz tarifesine, Mart sonuna hazırlıyordu ve sefere sokuyordu.

Şimdi fark ne? Birincisi şu: Kış tarifesinden kaynaklı bir daralma var zaten bu doğal olarak.

SUNUCU MEHMET ACET- Zaten azalıyordu kışın.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Zaten azalıyordu; bir

İkincisi; yurt dışındaki uçuşlarda da genelde dünyada bir daralma var, seyahatte daralma var, Türk Hava Yollarının kaynaklı değil, etti iki.

Üçüncüsü; Türk Hava Yolları geçmişte uçaklarının diyelim ki yüzde 5’ini mecburen uzun soluklu bakıma, tamire, koltuk yenilemesine sokuyordu, şimdi tam tersine bu büyümeye bağlı olarak Türk Hava Yollarının elinde çok yeni uçak var, bu sene de çok yeni uçak aldı. Siz geçmişte tamire, bakıma alıyordunuz, tamir-bakım diye yerde duruyordu, şimdi halbuki uçakların bir kısmı zaten sıfır olduğu için bu kış tarifesinden, daralmadan dolayı yere indirdiğiniz hemen göze batıyor.

SUNUCU MEHMET ACET- Yeniler kullanılıyor, eskiler…

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Yeniler kullanılıyor, tamiri-bakımı oluyor, koltuk yenilemesine gidiyor…

SUNUCU MEHMET ACET- Şöyle söyleyeyim ben size: Ne kadar yolcu azaldı?

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, işte 181 milyon geçen sene Türkiye’de, 181,5 milyon hatta hava yoluyla taşımacılık yapmışken, bu sene, Kasım ayı rakamları çıktı, 169, biz 170-175 civarında bir rakam bekliyoruz bu sene sonunda, yani geçen seneye kıyasla bir düşme var. Ama tekrar söyleyeyim, konjonktürel olarak bölgemizde var, sadece Türkiye’de değil. Tabi bunun önemli etkenlerinden biriydi Rusya’yla olan kriz ve dolayısıyla Rusya taşımalarının yapılmaması da önemli bir etkendi. Çünkü Almanlardan sonra en çok turist gelen ülkeydi Rusya, bu da bir vaka.

SUNUCU MEHMET ACET- Çok da büyük bir daralma, azalma söz konusu değil verdiğiniz rakamlar…

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- O zaman bir başka bir şey söyleyeyim hemen bunun cevabı olarak; 2016’da daralma var, ben uçakların bir kısmını elimden çıkarayım, kiraladığım uçağı geri vereyim. Güzel de, 2017’de tekrar sektör yükselmeye başladığı zaman, böyle pazarda araba gibi yok ki uçak, gidiyorsunuz sipariş veriyorsunuz, 3 sene sonra, 4 sene sonra alıyorsunuz. Piyasanın ihtiyacı varken ya da çok daha yüksek rakamlarla almak zorundasınız. Dolayısıyla Bakanlık olarak biz de, Türk Hava Yolları da planlamalarını uzun soluklu yapmak, uzun soluklu kar-zarar dengesini gözetmek zorunda. Gelecekteki büyük pastadan pay alma şansınız varken, bugün dar çerçevede düşünüp, aman bu sene uçağı elimden çıkartayım, işte şu kadar daha kar edeyim demeniz doğru değil. Uzun soluklu düşünmek…

SUNUCU MEHMET ACET- Bunun geçici bir sorun olduğu düşüncesi hakim.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Geçici bir sorundur, planlamalarınızı uzun soluklu yapmak zorundasınız, çünkü ülkemiz eski Türkiye değil, ülkemiz artık dünya çapında bu koridorlarda büyük bir oyuncu, Türk Hava Yolları da dünya çapında bir oyuncu artık, bu oyunun kurallarına göre oynamak, uzun soluklu düşünmek zorunda.

İnsanlarımız emin olsunlar ki, uzun soluklu şirketin veya ülkemizin menfaati neyi gerektiriyorsa ona göre davranıyoruz.

SUNUCU MEHMET ACET- Çok teşekkür ediyorum.

Aslında daha çok, tabi sizin Bakanlığınız büyük, devasa bir alana sahip, denizciliği konuşamadık, otobanları, kara yollarını konuşamadık, başka bir vesileyle onları da konuşuruz inşallah.

Bu akşam Mevlit Kandili, Peygamber Efendimizin dünyaya teşriflerinin yıl dönümü. Kandilinizi izleyicilerimizin tebrik ediyorum.

Bir cümleyle siz de belki bir şey söylemek istersiniz.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN- Efendim, ben tabi ki bütün izleyicilerimizin Kandillerini tebrik ediyorum. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hayırlara vesile olur.

Bu vesileyle uygun görürseniz birkaç saniyenizi daha alarak, biz Ulaştırma Bakanlığı olarak hem ulaştırmada, denizcilikte, haberleşme sektöründe 100 bin kişilik bir aileyiz ve yüklenicilerimizin bir yaklaşık 97-98 bin çalışanı var, 40 bin kişi de hizmet aldığımız yüklenicilerimizin elemanları var ki, 240 bin kişilik bir aileyiz. Ülkemize, ülkemiz insanına 240 bin kişiyle hizmet ediyoruz. Ben bu arkadaşlarımızın hepsine hassaten çok çok teşekkür ediyorum, çok zor şartlarda, kış şartlarında insanlarımızın yollarının açık olabilmesi, erişimlerinin kolaylaşabilmesi adına mücadele veriyorlar. Onlara da hassaten bu emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum, selamlarımı, saygılarımı iletiyorum.

Onlar da dahil bütün izleyicilerimizin tekrar Mevlit Kandilini tebrik ediyor, saygılar sunuyorum.

SUNUCU MEHMET ACET- Çok sağ olun.

Evet, bugün Başkent Kulisi’nde başta da söyledik biraz tatsız bir güne başlamış olduk İstanbul’daki terör saldırısı nedeniyle. Ama biz daha önceden yaptığımız planlamayı bu programda da uyguladık, Ulaştırma Başkanlığının projelerini konuştuk.

Bizi izlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum, haftaya tekrar görüşmek ümidiyle hoşça kalın.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler