Bakan Arslan Sarıkamış’ta Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İnşaatının Açılışını Yaptı

Bakan Arslan Sarıkamış’ta Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İnşaatının Açılışını Yaptı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars’ın Sarıkamış İlçesinde Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon inşaatının açılışını yaptı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Sözleşme bedeli 14 milyon 106 TL olan ve tesis kapasitesi  3610 m3/gün (1. Kademe) olan tesisin açılışı nedeniyle tören düzenlendi.

İnşaatı yapılan 1. Kademe üniteler ile birlikte 31 bin 110 kişiye hizmet verebileceği belirtilen tesisin 2. kademe ünitelerinin inşaatlarının da yapılması ile birlikte (Havalandırma Havuzu ve Çökeltme Havuzu) 45 bin 312 kişiye hizmet verecek.

Yüzde ellisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve SUKAP, diğer yarısı ise Sarıkamış Belediyesi marifetiyle faaliyete geçirilen tesisin açılışını gerçekleştiren Bakan Arslan, Ülke genelinde olduğu Kars ve Sarıkamış’ta olduğu gibi yatırımların devam ettiğini söyledi.

Demokratik Oligarşinin olmadığı bir ortamda daha büyük hizmetlerin daha büyük hizmetlerin verilemeye devam edeceğini de söyleyen Bakan Arslan:  "Ülkemize ve Kars’a vesayet odaklarının olmadığı, prangaların ayağımıza takılmadığı bürokratik oligarşinin olmadığı bir ortamda çok daha büyük hizmetler edebilmemiz için büyük bir fırsatı daha getirdik. Ve dedik ki, ‘sözde milletin karar da milletin’ 16 Nisan'da inşallah Sarıkamışlı her zaman ki gibi kendine hizmet edeni bildiği için ona destek veriyor. 16 Nisan'da da Sarıkamışlı kendine hizmet edenlerin farkın da hizmetkarlığının farkında ve Allah'ın izniyle Sarıkamış rekor kıracak. Sarıkamış'ın rekoruyla Kars'ın rekoruyla Türkiye'nin rekoruyla çok daha hızlı büyüyeceğiz diyen Bakan Arslan, "Çok daha hızlı gelişeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın, kim istemiyor. Ülkenin büyümesini istemeyenler. Kim istemiyor terör örgütleri, kim istemiyor Dünya lideri ülkeler arasında hızlı bir şekilde emin adımlarla yürüdüğümüzü gören dış güçler istemiyor. Bütün bunlara inat diyoruz ki 14 yıldır yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Sizden istirhamım geleceğinize, geleceğimize, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğine sahip çıkacağımız daha müreffeh bir Türkiye için 16 Nisan iyi bir fırsattır. 14 yıldır bu Ülke 3.5 büyümüş Allah hepinizden razı olsun sayenizde siz güçlü destek verdiniz size hizmet edenler 3.5 kat büyüttü. Ama inanın ve emin olun ki, eğer onların engellemesi onların prangaları onların vesayetleri onların dış güçleri hizmet etmek zorun da olmasaydı biz bugün on kat büyümüş bir Sarıkamış'ı 10 kat büyümüş Türkiye'yi konuşurduk. İşte bütün korkuları bu Türkiye büyürse Türkiye güçlenirse Türkiye yanlışa izin vermez. Türkiye Suriye de garibanların üzerine kimyasal silahlar atmaya izin vermez. Türkiye Dünyada ki mazlumların ve mağdurların hamisi olur onlarla ilgili istediğimiz gibi at oynatmamıza izin vermez diye düşünüyorlar ve engellemeye çalışıyorlar" dedi.

BAŞKAN TOKSOY: YATIRIMLAR İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMINDA OLUŞUR

Açılışta konuşan Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy da, bu tür yatırımların istikrar ve güven ortamında oluşan yatırmalar olduğuna vurgu yaptı. AK Parti hükümetleri döneminde yatırımların hız kesmeden Sarıkamış’ta da devam ettiğini söyleyen Toksoy: “Biz biliyoruz ki burada bulunan hazurun ve 14 yıldan beri AK Parti hükümetleri ile birlikte ak yatırımlar devam ediyor. Bizlerde göreve geldiğimiz günden bu zamana kadar yürüttüğümüz projeler kapsamında sizlerden ilham alarak hükümetimizin destekleriyle yatırımlarımızı yapmaya devam ettik. Göreve gelir gelmez kanalizasyon ile ilgili çalışmalarımızı da devam ettirdik. Bu çalışmalarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve İller Bankası ve SUKAP yani devletimizin desteleri kapsamında diğer yarısı ise belediyemizin marifetiyle yapılan projelerdir. 80 kilometrelik kanalizasyonun yüzde 80’ini tamamladık. Sarıkamış deresini de temizledik. Şu anda Sarıkamış Deresi de tertemiz bir şekilde akmaktadır. Derede artık balıklar oynamaya başladı.” diye konuştu.

TESİSTE OCAK VE ŞUBAT AYINI KAPSAYAN İŞLETME DÖNEMİNDE TOPLAMDA 75 BİN 923 M3 SU ARITILDI

İlbank Erzurum Bölge Müdür Vekili Hacı Abdullah Çetin ise yaptığı konuşmada, tesiste Ocak ve Şubat ayını kapsayan İşletme döneminde toplamda 75 bin 923 m3 su arıtılmış olduğunu belirterek çıkış suyundan alınan numunelere yapılan analizlerde Kentsel Atıksu Arırtma Yönetmeliğinde belirtilen atıksu deşarj limitlerinin altında kaldığını tespit ettiklerini söyledi. Çetin tesisin işleyişini:Giriş yapısından alınan atıksular önce kaba ve ince ızgaralardan geçilerek kum ve yağ tutucu havuza (T104) alınır. Burada kum ve yap ayırma işlemi gerçekleştirildikten sonra atıksuyun giriş debisi ölçülerek Giriş Terfi Merkezi (T106) aracılığıyla atıksılar Anaerobik havuzlara alınır. Burada Geri Devir Terfi Merkezinden gelen (T115) bakteri yoğunluğu yüksek atıksu ile dengelenerek azot fosfor giderimi ile birlikte bakterilerin anaerobik ortamda üremeleri sağlanır. Daha sonra Havalandırma havuzlarına (T109) alınan atıksu, Blowerlar vasıtası ile oksijen açısından zenginleştirilerek havuzdaki bakterilerin atıksudaki organik maddeleri temizlemesi sağlanır. Buradan çökeltme havuzlarına (T112) alınan atıksular dinlendirilerek bakteri yoğunluğunun (çamur) dibe çökmesi sağlanır. Dibe çöken çamur ise Anaerobik Havuzlara gönderilmek üzere Geri Devir Terfi Merkezine (T115) aktarılır. Çökeltme Havuzlarında (T112) yüzeyde kalan arıtılmış su ise arıtılmış su bacaları vasıtası ile doğaya geri verilmek üzere deşarj yapısına (T118) gönderilir. Bu şekilde ilçemizin tüm atıksıları kanalizasyon şebekesi ile toplanarak kolektör hattı ile atıksu tesisine getirilip burada Fiziksel ve Biyolojik olarak arıtıldıktan sonra Sarıkamış Deresine deşarj edilmektedir” şeklinde açıkladı.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Valisi Rahmi Doğan, Milletvekili Selahattin Beyribey, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy birlikte açılış kurdelesini kestiler.

bakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(1).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(2).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(3).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(4).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(7).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(10).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(8).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(9).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(5).jpgbakan-arslan-sarikamis’ta-atiksu-aritma-tesisi-ve-kismi-kanalizasyon-insaatinin-acilisini-yapti-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler