Bakan Arslan Yerel Basının Sorularını Cevapladı!

Bakan Arslan Yerel Basının Sorularını Cevapladı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Sıla-i Rahim yapmak için geldiği memleketi Kars’ta yerel basının sorularını cevapladı.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars, Ardahan ve Iğdır’da bayramlaşma programı kapsamında memleketine gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars’ta yerel basın ile sohbet programına katıldı. Yerel basın ile sohbet eden Bakan Arslan yerel basının sorularını cevapladı. Bakan Arslan yerel basın ile sohbet programının ardından yerel basın temsilcileri ile hatıra fotoğraf çektirdi.

Yerel basının soruları ve Bakan Arslan’ın verdiği cevaplar şöyle:

Bayram nedeniyle sıla-i rahim yaptınız, Kars ve Ardahan’dan izlenimleriniz neler oldu?

Bayramda gerçekten burada olmak gerçekten ayrı bir duygusallık. Evinizde, tanıdığınız insanlarla olmak, memleketinizde olmak, birazda bakan kimliğiyle olmak vatandaş açısından da önemli. Ardahan’da dediler ki; ‘ilk defa bir bayramda bir bakan geliyor’ belki onlar açısından önemliydi. Biz her bayram buradayız ancak Ardahan’da ilk defa bayramda gittik. Geçen bayramda Kars’ta bulunmuştuk yine. Vatandaşın özellikle Cazibe Merkezinin açıklanması ve Kars Cazibe Merkezli dahil olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı’nın da aynı grupta yer alması vatandaş açısından çok önemli, vatandaşın bu anlamda beklentisi yüksek, doğrusu bizimde beklentimiz yüksek. Bu ilin milletvekilleri olarak bu paket uzunca bir süredir konuşuluyor. Biz bakanlar kurulunda ve kendi aramızda mecliste bunu uzunca bir süredir tartışıyorduk, tartıştık. Nihayet sonuçları açıklandı. Daha ayakları yere basan, daha gerçekçi ve özellikle istihdam yaratıcı, göçü engelleyici boyutunu çok çok önemsiyoruz. Bir de bu yatırımlarla birlikte bölgede yeni bir kültür gelişecek. Yani insanların meslek edinmesi, insanların küçük işletmeler bazında burada iş yapmak adına tecrübe edinmesi çok çok önemli. Bunu vatandaşta da görüyoruz. Güzel bir karşılık vardı, güzel bir diyalog oldu, gerek Kars’ta gerek Ardahan’da inşallah Iğdır’da da benzer bir program olacak. Gün bence güzel geçti. Bayram tadında geçti. Bazen bayramın tadını kaçıran olaylar olsa da, Van’da olduğu gibi inşallah bundan sonra da insanlarımızın yaşamı bayram tadında devam eder diye düşünüyoruz.

Biz basın mensupları olarak bayramda gurbetteki vatandaşlarımız için sıla-i rahim çağrısı yapıyoruz, havayolu, karayolu ve demiryolu ile Kars’a sıla-i rahim yapan kaç hemşerimiz var?

Doğrusu öyle bir sayı tespiti yapmadık. Ama biliyoruz ki tatil 9 güne çıktıktan sonra bugün uçakla gelirken de gördük, çok sayıda Karslı memleketine geliyor, sıla-i rahim yapıyor. Tabi tam tersine Kars’tan gidenlerde var başka bölgelere. O anlamda bir sayı yok. Sayı söylersem yanlış söylemiş olurum.

Bakanlığınız ile ilgili Çağrı Merkezleri gibi istihdama yönelik olarak Kars’ta herhangi bir projeniz var mı?

Çağrı Merkezleri ile ilgili Enerji Bakanlığımızın birkaç ilde Çağrı Merkezi kurma çalışması var. Bunların bir tanesi de Kars. Kararı alındı. 300 kişilik bir Çağrı Merkezi Kars’ta hemen kurulacak. Çalışması devam ediyor. Bu proje hemen hayata geçecek. Çağrı Merkezlerinde 2 tür sistem var. Birincisi verdiğiniz hizmet ile ilgili herhangi bir problem, herhangi bir sıkıntı çıkar ise vatandaş sizi arıyor problemine çözüm arıyor. Orada önemli olan Çağrı Merkezinde oturan arkadaşın çağrıyı cevaplaması karşı tarafın problemini çözmesi ve bu sürekli ama. 300 kişilik Çağrı Merkezini kurdunuz, hep 300 kişi devam ediyor. İhtiyaç artarsa sayı artabiliyor inşallah bizde de  bu olacak. İkincisi ise, Çağrı Merkezi kuruyorsunuz, herhangi bir şirket kampanya başlatıyor üç ay boyunca bir reklam yapıyor. Siz bu sefer müşteriyi arıyorsunuz, bu reklam ile ilgili olarak. Kendinizi düşünün probleminiz var aradınız Çağrı Merkezindeki adamı sonuna kadar dinliyorsunuz çünkü sizin probleminizi çözecek. Tam tersi Çağrı Merkezindeki adam sizi arar kendi reklamını yapar, kendi ürününü sizinle paylaşmak isterse çoğu insanımız telefonu küt diye yüzüne kapatıyor yada ses tonuna bakıyor, diyaloguna bakıyor, o günkü sinir durumuna bakıyor muhatap oluyor yada olmuyor. Bu olayın birinci boyutu, ikinci boyutu ise reklam kampanyası üç ay sürdü, reklam kampanyası bitti. Çağrı Merkezinde 100 kişi çalıyor, ne yapacaksınız en fazla 1 hafta, 10 gün sabredersiniz ondan sonra mecburen azaltmaya gidiyorsunuz. Bu ikinci yöntem. Dolayısıyla bizim buraya kurulacak olan birinci yöntem yani vatandaşın ihtiyaçlarına ve sorularına cevap verilecek olan Çağrı Merkezi’dir. Kesintisiz sürekliliği olan bir Çağrı Merkezi’dir. Bu Cazibe Merkezleri kapsamında 300’le de kalmayacak. İlaveler gelecek, bizim kendi bakanlığımızın da çalışmaları var. dolayısıyla bu çalışmalar kapsamında da Ardahan’da da, Iğdır’da da, Kars’ta da yeni ilave Çağrı Merkezleri kuracağız. Bu genç istihdamı anlamında önemli. Ancak bu bölgede kurulacak olan fabrikalar ile ilgili ilk defa bir genç alınıyorsa, mesleği bilmiyorsa, 1 yıl boyunca maaşını devlet karşılayacak. Düşünün bir fabrika kuruyorsunuz acemi bir adam alıyorsunuz 1 yıl boyunca parasını devlet karşılıyor. Buradaki amaç yatırımcıdan çok kişileri alıp meslek kazandırmak. 1 yılın sonunda o kişi meslek kazandığı zaman, meslek edindiği zaman artık hem fabrikanın gerçekten ona ihtiyacı var, fabrika ondan vazgeçmiyor hem de ücreti daha da artmış oluyor. Ayrıca genç girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmek üzere 3 yıl boyunca girişimciler alınacak, istihdam edilecek, girişim öğretilecek. 3 yılın sonunda kişi ‘evet ben tecrübelendim, ben artık kendi başıma küçük bir işletme açmak istiyorum’ diyorsa işletmesi açılacak, parası verilecek.

Sizin bakanlığınızın projesi mi?

Çağrı Merkezleri bizim bakanlığımızın ama Cazibe Merkezleri kapsamında hükümetin yapacağı yatırımlardır. Bu genç girişimlere girişimciliği öğretmek, onlara yeni işletmeler kurulmasını sağlamak ve ayrıca onların istihdam sağlanmasını öngörüyoruz ki buradaki amaç, özellikle istihdamı yaygınlaştırmak. Biz istihdamı ne kadar yaygınlaştırırsak, göçü o kadar engellemiş oluruz.

Sizin bakanlığınız döneminde Karslı hemşerileriniz için uçak bilet fiyatlarında herhangi bir indirim yapılacak mı?

Bakan olmak demek sihirli değnek var, hadi şuraya ucuz uç demek değil. Orada başka bir şey var arkadaşlar daha önce de konuşmuştuk. Uçakta belli kotalar var, ilk 20 bilet 69 lira, ondan sonraki 40 bilet 79 lira, ondan sonraki 40 bilet 99 lira, son 20 bilet 159 lira, son 10 bilet 259 lira. Biraz son ana kaldıkça fiyat yükseliyor. Haftanın her günü Ankara’dan Kars’a 2 uçak vardı. Bu hep dolu giderse ona göre devam ediyor. Ne yazık ki hep dolu gitmedi, sonra günde 1 sefere düştü. Şimdi haftada 3 gün 2’nci uçaklar var. Tamamen yolculara endeksi bir şey. Türk Hava Yolları Kars’ta 1 personel bulunduruyor, Devlet Hava Meydanları Kars’ta 1 personel bulunduruyor, yer hizmetlerini veren Çelebi Kars’ta 1 personel bulunduruyor. Dükkan açık. Dükkanın açık kalabilmesi için de, 10 kişinin çalışması lazım. Günde 3 uçak gelse de aynı adamları çalıştırıyorsunuz, günde 30 uçak gelse de aynı adamları çalıştırıyorsunuz. Otomatik olarak maliyet dönüyor 3 uçağın üstüne biniyor, bunu azaltamıyorsunuz. Bizim burada diğer yerlere göre pahalı olmasının birinci sebebi bu. İkinci sebebi ise, Türk Hava Yolları devletindi, devlet diyordu ki Türk Hava Yolları şuraya uçacaksın, şu kadar paraya uçacaksın o uçuyordu. Şimdi Türk Hava Yolları özelleşmiş durumda, tamamen özel sektör zihniyeti ile devam ediyorlar ve orada bizim müdahale edip bilet şuna sat, buna sat deme lüksümüz yok. Eskiden üst sınırda yoktu, 305 liralık üst sınırı bakanlık getirdi. Kars’ta pek yoktu gerçi ama İstanbul-Ankara, Ankara-Bodrum arasına adam 550 liraya bilet satıyordu. Çünkü son dakikaya kalmış müşteri çok zenginde müşteri orası için söylüyorum, kaç lira dese o kadar parayı vermek zorunda. Bunun çalışmasını milletvekili iken de yaptık, belli bir sayıda uçak olunca dönüp masrafı onların üzerine bindiriyorlar dolayısıyla bizim buralarda diğer yerler gibi ucuz olma şansı yok. Biz biraz daha geç bilet satın alıyoruz. Planlamamızı çok önceden yapmıyoruz. Kars yolcusu biletini önceden alsa zaten ucuz uçar, son dakika karar vermesinin bir sebebi yok. Ama biz hep son dakikaya bırakıyoruz. Burada Ulaştırma Bakanı olmak bir şeyi değiştirmiyor.

Bayrampaşa TOKİ için vekillik döneminde de büyük katkılarınız olmuştu, 2’nci etap için çalışmalar ne zaman başlayacak?

Sorunları çözmek üzerine biz TOKİ nezdinde çok girişimde bulunuyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında Cazibe Merkezi projesi çerçevesinde bizim şehirlerin yaşam kalitesini artırmak adına da ilave bir gayret var. TOKİ konutlarının yapılması da çok daha hızlanmış olacak. TOKİ’ye hükümet olarak ilave bir katkı koyacağız. Dolayısıyla çok daha hızlı yürüyecek. Şuan ki konutlar gibi değil, eski tarihi evler gibi daha alçak yan yana sokakları oluşturan tarihi dokuya da biraz daha uygun yeni tip projeyi konuştuk ona tamam dediler. İnşallah bundan sonrakiler öyle olacak.

Lojistik Merkez ile ilgili olarak Cazibe Merkezinin açıklanmasıyla birlikte bazı istimlaklarında 2017 yılına kaldığını söyleyebilir miyiz? Vatandaşlarında bu konuda büyük beklentileri var, bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?

Lojistik Merkezi ile ilgili biz daha önce de yazın ihale edilmesi ile ilgili bir açıklamada bulunduk bu Cazibe Merkezi fikri ortaya çıktıktan sonra gördük ki, bu bölgede yılda 10 fabrikadan bahsediyoruz. 10 yılda 100 fabrika eder sadece 1 ilde. Tabi ki sadece kamunun yapacağı fabrika bunun dışında, özel sektöre o kadar ciddi teşvikler veriliyor ki, bu teşvikler kapsamında biz çok daha fazla fabrikanın yapılması, burada yatırım yapılması ve üretim yapılmasını bekliyoruz. Tabi bütün bunların hızlı bir şekilde bir Lojistik Merkezinde yüklenmesi ve başka yerlere aktarılması söz konusu. Bu Cazibe Merkezi fikrinden sonra Lojistik Merkezinin fonksiyonu biraz daha arttı. Özellikle Sahara ve Ilgar Tünelleri ile birlikte biz Karadeniz’i de Gürcistan’ı da bu bölgeye çok daha hızlı erişebilir hale getiriyoruz. Böyle olunca da Lojistik Merkezin projesini tekrar elden geçirttik, uzmanlara incelettik ve projeyi biraz daha geliştirdik. Hemen önümüzdeki hafta Kamu İhale Kurumuna başvurulacak ve ihale tarihi alınacak. İnşallah ihale gerçekleştirilecek. Ancak sizin sorunuzun cevabı şu; gerek Lojistik Merkezin yer gerekse demiryolundan oraya bağlanacak olan iltisak hattı ile ilgili zaten projeler bitmiş durumda. Kamulaştırma ile ilgili tapular nezdinde gerekli çalışmalar yapılmış ve bakanlar kurulu kararıyla acele kamulaştırma kararı çıkaracağız. Bir taraftan ihale süreci yürürken diğer taraftan da kamulaştırmalara başlayacağız.

FETÖ penceresinden Kars’a nasıl bakılıyor? 317 tutuklu var yüzde 80’i yabancı, Kars’ın karnesi il dışında nasıl görünüyor, bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?

Kars’a karne vermekte, millete karne vermekte bizim haddimiz değil. Milletin karnesi ortada. Millet 15 Temmuz’da dedi ki; ‘kimsenin bana karne vermek haddi değil, kimsenin beni test etmesi haddi değil, ben topyekün sokaklardayım, ben topyekün irademe sahip çıkıyorum.’ Tabi İstanbul’da ve Ankara’da ne yazık ki merkezler olması, orada çok şehit olması nedeniyle İstanbul ve Ankara çok dillendi, çok gündeme geldi. Ancak biz de her platformda gerek ben gerek sayın vekilim, Kars2ta bu anlamda önemli bir yerdi, 17 tane tank birden çıktı. Millet Kars’ta da sokağa çıktı, iradesine sahip çıktı, bunları engelledi ve herkes bu hakkı teslim ediyor. O yüzden karne vermek haddimiz değil ama bir taktir sunmak gerekiyorsa, biz bu konuda memleketimize ve memleket insanımıza taktirimizi dün de sunduk, bugünde sunuyoruz ve sunmaya devam ediyoruz. Tabi insanımız bu coğrafyada gerçekten güzel bir mozaik oluşturuyor. Biz hep söylüyoruz, Kars insanı değişik etnik yapılarıyla, değişik mezhep yapılarıyla güzel bir mozaiktir, kardeşliğini, birliğini, beraberliğini her zaman ortaya koymuştur bu da başka yerlere örnek olmuştur ve olmalıdır. Karslının sağduyusu da gerçekten şapka çıkarılır, seviyelidir. Yabancı memur Kars’a geliyor FETÖ’cü ise Karslının buna yapacağı dün yoktu, bugün var.  bugün ben içinde barındırmayacağım diyor, gerçekler gün yüzüne çıktı. Sizin söylediğinizde o sonucu ortaya çıkartıyor. Karslı değil, Kars’ın dışından gelen insanlar bunun içinde yer almış ve bugün onlarla ilgili gereği yapılıyor, yapılmaya da devam edecek. 

bakan-arslan-yerel-basinin-sorularini-cevapladi!-(1).jpgbakan-arslan-yerel-basinin-sorularini-cevapladi!-(2).jpgbakan-arslan-yerel-basinin-sorularini-cevapladi!-(3).jpgbakan-arslan-yerel-basinin-sorularini-cevapladi!-(4).jpgbakan-arslan-yerel-basinin-sorularini-cevapladi!-(5).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler