Bakan Eroğlu’nun Gündemi, Aras Nehri Kuş Cenneti!

Bakan Eroğlu’nun Gündemi, Aras Nehri Kuş Cenneti!

KuzeyDoğa Derneği, Aras Nehri Kuş Cenneti'ni Kurtarmak İçin Topladığı 12.000 imzayı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na İletti

Bakan Eroğlu’nun Gündemi, Aras Nehri Kuş Cenneti!

KuzeyDoğa Derneği, Aras Nehri Kuş Cenneti’ni Kurtarmak İçin Topladığı 12.000 imzayı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na İletti

Eroğlu, kampanyaya hitaben CNN Türk’de “Biz orada ne istiyorsanız bunu yapacağız” dedi

KuzeyDoğa Derneği’nin Change.org web sitesi üzerinden 26 Şubat 2013 tarihinde başlattığı “Aras Nehri Kuş Cenneti Kurtulsun Tuzluca Barajı Yapılmasın”  imza kampanyası 12,270 imzaya ulaştı. KuzeyDoğa Derneği başkanı Doç. Dr. Çağan H.  Şekercioğlu, atılan imzaları ve yapılan 1000 kusur yorumu geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na iletti. Şekercioğlu, bir saati geçen görüşme ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Iğdır’daki Aras Nehri Kuş Cenneti Sulak alanının korunması için yürüttüğümüz imza kampanyasında topladığımız 12,000 imzayı sayın bakan Veysel Eroğlu’na verdim. Diğer alternatifleri olan Tuzluca Barajı’nın yapılması durumda Aras Nehri Kuş Cenneti’ni 45 metre su altına gömerek, Türkiye’nin dünya çapında önemli bir doğal alanını ve Doğu Anadolu bir doğal güzelliğini yok edileceğini ilettim. Dünya çapında önemli sulak alan statüsü olan Ramsar’ın 4 kriterini karşılayan bu alanın, Aras Nehri’nin değişkenliği ve taşkınlarıyla bu özelliğe sahip olduğunu ve durağan bir baraj göletinin alandaki farklı habitatların çoğunu yok edeceğini söyledim. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Aras Nehri Vadisi Iğdır Ovası dünya çapında Önemli Doğa Alanlarının keşisiminde olduğunu ve bu iki bölgede de korunan bir alan olmadığını vurguladım. Bakana 2 Şubat 2013’de bana verdiği Türkiye’nin ilk Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü için teşekkür ettim ve kendisinden bilimsel çalışmamı yaptığım bu sulak alanı korumasını rica ettim. Haziran 2012’de TBMM’de verdiği “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” sözünü hatırlattım. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verdiğim dilekçeler sonucunda bakanlığın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Aras Nehri Kuş Cenneti’ne verilebilecek en uygun statünün "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü olduğu kanaatine vardığını vurguladım. Bakan Eroğlu’da kuşların doğadaki öneminden bahsetti ve Türkiye’de sulak alanlar için yaptıklarını anlattı. Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki kuşların korunması için her şeyin yapılacağını ve bölgede yeni sulak alanlar yaratılacağını söyledi.”

Şekercioglu ile görüşmesinin akabinde, Bakan Eroğlu’na 26 Eylül’de CNN Türk’deki canlı yayında eşsiz Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Tuzluca Barajı tarafından yok edileceği soruldu.

BAKAN EROĞLU CNN TÜRK’DE ŞUNLARI SÖYLEDİ:

http://www.youtube.com/watch?v=L-4ylCanr6Y&feature=youtu.be

 “Tuzluca’da kuş göçü yolu üzerinde bir alan varmış. Bu konuda geçen hafta dünya çapında bir bilim adamı arkadaşımız bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla bana geldiler. Kendilerine şunu dedim “Biz baraj yapsak bile hiçbir şekilde kuşların geçiş yoluna zarar vermeyiz. Sulak alanları kati sürette tahrip etmeyiz. Merak etmeyin. Biz orada ne istiyorsanız bunu yapacağız. Gerek Iğdır’da Doğa Koruma Milli Parklar il müdürlüğümüze gerek Kars’daki DSİ bölge müdürümüze talimatı verdim. Bunu inceleyin, ne yapılacaksa yapalım. Gerekirse biz yeni sulak alanlar oluşturacağız ve profesörlerimizin, ilim adamlarımızın tavsiyesi istikametinde gereğini yapacağız. Oradaki sazlıkları ve kuş cennetini yok etme değil geliştirme niyetinde bir çalışmamız var.”

Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu Iğdır’ın Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Türkiye’deki en önemli doğa, biyolojik araştırma ve ekoturizm alanlarından olduğunu şöyle vurguladı:

“Biz KuzeyDoga Derneği olarak 2005’den beri Iğdır’daki "kuşları bilimsel metotlarla araştırıyoruz. 8 yıldır kuşları halkalar, uydu vericileri, coğrafi konumlama cihazları ve diğer teknolojilerle araştırıyor, popülasyonlarını takip ediyor ve göç yollarını belirliyoruz. Alan aynı zamanda Iğdır’ın dünya çapında eko turizm, reklam ve tanıtım merkezi haline geldi. Bir hafta önce National Geographic Grosvenor Konseyi buradaydı. Su an dahi aynı anda iki belgesel ekibi çalışıyor ve bir Kanadalı gazeteci alanda bir haber yapıyor. Bu sezonun sonuna kadar yaklaşık 50,000 kuşa “Türkiye” rumuzlu halkaları takmış olacağız. Elimizde uzun sureli veriler var ve bölgedeki kuş sayılarındaki değişiklikleri bu şekilde takip edebileceğiz. Eğer bu bölgedeki kuşlar Tuzluca Barajı nedeniyle yok olursa, elimizdeki bilimsel veriler bunu hemen gösterecektir. Bakan Eroğlu’nun TBMM’de verdiği “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” ve Aras Kuş Cenneti’ni koruma kampanyamıza hitaben CNN Türk’de verdiği “Biz orada ne istiyorsanız bunu yapacağız.” sözlerinin takipçisi olacağız.”

IĞDIR ARAS NEHRİ KUŞ CENNETİ DOĞU ANADOLU’NUN İLK TABİATI KORUMA ALANI OLACAK MI?

Iğdır ilinde kaydedilmiş olan 305 kuş türü, Türkiye kuş türlerinin %65’ini oluşturmaktadır ve bu da Iğdır’ı Türkiye’de kuşlar için en önemli illerden biri yapmaktadır. Bu sayıda en büyük rolü, 249 kuş türü ile Aras Nehri Kuş Cenneti oynamaktadır. Bu, Türkiye’deki 471 kuş türünün %52’sidir ve Aras Nehri Kuş Cenneti Türkiye’de Samsun-Adana hattının doğusundaki en zengin alandır. Aras Nehri Kuş Cenneti, dünyaca önemli sulak alan statüsü olan Ramsar statüsünün 4 ayrı kriterini karşılamaktadır. Tek Ramsar kriterini karşılamak bile, bir alanın Ramsar Alanı ilan edilmesi için yeterlidir. KuzeyDoğa Derneği’nin Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için altı yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verdiği dilekçeler sonucunda bakanlığın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sahaya verilebilecek en uygun statünün "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü olduğu kanaatine varmıştır (ekte). Bu da Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’nun ilk "Tabiatı Koruma Alanı" olması demektir ama bu statü halen resmiyete kavuşmamıştır.  Türkiye memeli, sürüngen ve amfibi türlerinin yaklaşık dörtte biri de Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kaydedilmiştir. Sadece 7 yılda Türkiye’deki 802 kara hayvanı türlerinin %40’ının kaydedildiği bu eşsiz alan yok edilmek yerine korunup araştırılmaya devam ederse, Türkiye kara hayvanı (omurgalı) türlerinin yarısının bu alanda kaydedileceği düşünülmektedir.kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler