BALA HÜCUM

BALA HÜCUM

ÇINARLIK AĞAÇLARDAN BAL ÇIKTI VATANDAŞ BALA HÜCUM ETTİ

ÇINARLIK AĞAÇLARDAN BAL ÇIKTI VATANDAŞ BALA HÜCUM ETTİ

 

  KARS (FOTOĞRAFLI) - Kars Belediyesi’nin 100 yıllık geçmişi bulunan Millet Bahçesi’nde kesimini yaptığı çınarlık ağaçlardan bal çıkınca vatandaş da bala hücum etti. ‘Bal tutan parmak yalar’ misali ağaçların gövdelerinden şekersiz saf bal çıkınca mahalleli balın tadına baktı. Arıların halen ağaç kovuklarında pal peteklerindeki görüntüsü hayretle izleyenlerden birçoğu da balları poşetlere koyup evine götürdü.

  Halk arasında Atatürk Çay Bahçesi olarak Millet Bahçesi 100 yıla yakın zamandır kente hizmet veriyor. Bahçenin en önemli özelliği ise çınarlık ağaçların bulunması. Bu bahçede çok eski yıllarda kadınlar matinesi düzenleniyor, konserler veriliyor, partiler düzenleniyordu. Son yıllarda da atıl vaziyette kalan bahçede geçtiğimiz günlerde Belediye tarafından ağaç kesimleri başladı. Bir çok vatandaş bu çınarlık ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Bahçenin en önemli özelliklerinden olan çınarlık ağaçların bir bir kesilmesi üzerine mahalleli bahçeye akın etti.

  Ağaçların neden kesildiği sormak için bahçeye giden vatandaşlar ilginç bir sürprizle karşılaştılar. Kesilen ağaçların kovuklarından bel petekleri çıkmaya başladı. Böylece arıların yıllardır bu ağaçların kovuklarında bal yaptıkları gerçeği de gün yüzüne çıkmış oldu. Bu defa mahalleli bir yandan arıların yuvalarının bozulmasına dert yanarken diğer yandan da kavuklardaki ballardan tatmaya başladılar. Balın şekersiz, hakiki saf bal olduğunu, arıların gizlice bu balları kavuklarda yaptığını öğrenen mahalleli balın derman olabileceği düşüncesiyle poşetlere sarıldılar. Balın tadını duyan ağaç kovuklarına hücum edince ortaya da ilginç görüntüler çıktı. Herkes parmağıyla balı tadıp doyasıya yedi. Ballı kovuklar ve ballar poşetlere konularak evlere götürüldü.

  Bahçeye akın edenlerin bir kısmı da yakacak için geldiklerini söylediler. Mahalleli bir çok kadın kış mevsiminin gelip havaların soğumasıyla ekonomik durumlarının da iyi olmadığını belirterek kesilen ağaçları evlerine götürmek istediler. Kimi kamyon kiraladı ağaç taşıdı, kimi el arabasıyla, kimi de çuvallara doldurup ağaç taşıdı.

  Vatandaşların ağaçların kesilmesine tepki göstermesi üzerine de Kars Belediyesi Park Bahçe ve Mezarlıklar Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı.

  “Atatürk Çay Bahçesindeki Tehlike Arz Eden ve Kurumuş Kavak Ağaçlarının Kesimi” başlıklı açıklamada, “Park Bahçe ve Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından sezon başında itibaren Atatürk Çay Bahçesinde yapılan çalışmalardan bahçe içerisinde yer alan kavak ağaçlarının polenleri ile çevreye zarar verdiği ve çoğunluğunun da kuruduğu ve tehlike arz ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca çevre halkından söz konusu ağaçlarla ilgili Belediyemize şikayet dilekçeleri verilmiştir. Yapılan tespitler ve şikayet dilekçelerine istinaden çalışma başlatılmış ve bu bağlamda Sarıkamış Orman İşletmesinden gelen bir uzmanla ağaç tespiti yapılarak ihaleye çıkılmıştır ve ihale tamamlanmıştır. Yapılacak olan çalışmalar sonucunda bahçe, tehlike arz eden, kurumuş ve polen üreten kavak ağaçlarından temizlenmiş olacak ve kesilen ağaçlar yerine en kısa sürede çeşitli türlerde ağaç dikimi yapılarak halkımızın hizmetine sunulacaktır” denildi.

krs-ari-bal9.jpgkrs-ari-bal11.jpgkrs-ari-bal4.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler