Baraj Kars'ın Çehresini Değiştirecek

Baraj Kars'ın Çehresini Değiştirecek

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, yapımı devam eden Kars Barajında incelemelerde bulundular.

 

Mezra köyü mevkiinde inşaatı devam eden Kars Barajını ziyaret eden AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, barajın sağlayacağı sulama imkanı ile sadece Kars’ın değil, bölgenin çehresinin değişeceğini söyledi.

 Kars Barajının çok önemli bir proje olduğunu belirten Arslan, ‘’Neden önemli? Sadece bir baraj olması ve enerji üretecek olması değil, gerçekten sulama yapılması ve bu sulamadan dolayı daha modern tarım ve hayvancılığın yapılıyor olması çok çok önemli’’ diye konuştu.

 AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, baraj çalışmaları hakkında şantiye şeflerinden bilgiler aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Burada her şeyin planlandığı şekilde ilerlemiş olduğunu görmekten dolayı mutluyuz ve süreç planlandığı şekilde bitecektir. Kars için önemli bir yatırım olan bu çalışmaları, sürekli takip edeceğiz, yer yer ziyaret etmeye devam edeceğiz.’’

 Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da, AK Parti hükümetinin Kars için yapmış olduğu en büyük yatırımın Kars Barajı olduğuna dikkati çekerek, ‘’Bugün Kars milletvekillerimizle hükümetimizin ilimiz için yapmış olduğu bu yatırımı yerinde incelemiş olduk. Kontrol mühendisimizin vermiş olduğu teknik bilgilere baktığımızda, iş programının gayet normal seyrinde gittiğini görüyoruz. Buradaki barajımız 50 bin hektar yani Selim ovasından, Selim Bayburt Barajı'nın sulayacağı alanın on katı gözüküyor. Elektrik enerjisi üretiyor. Bu da aynı zamanda bölgedeki başlıca geçim kaynağı tarıma dayalı hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan ilimizde elektrik enerjisi üretilmiş olacaktır’’ şeklinde konuştu.

 İnceleme gezisine AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ve baraj inşaatının yüklenici firma yetkilileri de katıldı.

  

 

 -KARS BARAJI-

  

 

 Kars Barajı ile; Kars ili merkez, Akyaka, Arpaçay, Susuz ve Digor ilçelerine bağlı köylere ait toplam 475 bin 780 dekar tarım arazisinin borulu şebeke ile sulu tarıma açılması sağlanarak yörenin ekonomik kalkınması temin edilecek.

 Projenin tamamlanmasıyla; 2011 yılı birim fiyatlarıyla yıllık ortalama 50 milyon TL net gelir artışı olacağı hesaplandı. Bu proje ile bölgesel gelişim ve kırsal kalkınma hedeflenmekte olup, yöre insanının göç etmeden doğduğu topraklarda sulu tarım ile yüksek verimli ürünler yetiştirerek ekonomik gelir seviyesinin yükseltilmesi temin edilecek.

 Projenin bileşenlerinden olan baraj inşaatının ihalesi 2010 yılında yapıldı, 2011 yılında da inşaat çalışmaları başladı. 2014 yılında da çalışmalar tamamlanacak. Barajın önemli amaçlarından birisi sulamadır. Sulanacak saha 475 bin 780 dekardır. Diğer amacı da enerjidir. Yaklaşık 3 MW gücüyle yılda yaklaşık 9 milyon KWs’lik enerji üretilecektir. Kars Barajı temelde 56 metre yüksekliğinde olup, gövde hacmi de 1.2 milyon metreküptür. Kars Barajı’nın temeli, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından 12 Mayıs 2011’de Arıtma Tesisiyle birlikte atılmıştı.

yes.20110926071315..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler