Başkan Bilgen’den gündeme dair önemli açıklamalar!

Başkan Bilgen’den gündeme dair önemli açıklamalar!

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, dün İçişleri Bakanlığı müfettiş raporlarıyla açığa alınan personel hakkında açıklama yaptı.

Volkan KARABAĞ

Başkan Bilgen, dün aralarında 4 birim müdürü olmak üzere 12 personel ile bugüne kadar 20’nin üzerinde ismin soruşturmalar nedeniyle açığa alındığını söyledi.

Açığa alınan personellerin ifadelerinde attıkları imzaları baskılar nedeniyle atıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Bilgen, atılan imzaların neden atıldığını ispat edilmediği takdirde bu durumun suç olduğunu belirtti.

“Bizim aldığımız bilgilere göre 22 kişinin açığa alındığı bilgisi var, bu süreç hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusuna Başkan Bilgen, “Bu aslında bir süredir yürüyen bir süreç, mülkiye müfettişlerinin raporlarından bu yana 2019 yılının Mayıs ayından bu yana yapılan denetim 3 yılda bir yapılan rutin denetimdir belediyelere yönelik. Bu rapor, Mayıs ayından birkaç ay sonra Valilik kanalıyla bize tebliğ edildi ve sonra tabi o genel raporun ardından da ki bu raporu biz kamuoyuyla paylaştık, meclise okumak zorundaydık, meclise sunduk yani orada usulsüz bulunan her dosya tek tek incelemeye alınır, usul böyledir. İncelemeye alındıkça da İçişleri Bakanlığı müfettiş raporları doğrultusunda haklarında soruşturma açılacak personellere karar verir. Bu tamamen bizim dışımızda bir süreç. İçişleri Bakanlığı bunu bize tebliğ eder, biz o personellerin açığa alma işlemini yaparız. Dolayısıyla aslında 2019 sonundan bu yana o verdiğiniz rakamlara yakın, belki birkaç rakam ve birkaç kişi farklı olabilir o da şundan dolayı içlerinde sözleşmeli ya da daimi işçi gibi şirket personeli gibi isimler oluyor. Bunlarda açığa alma süreçleri farklı, sözleşme askıya almıyor örneğin sözleşmeli ise işçi ise disipline sevk ediliyor disiplin üzerinden iş akdi fesih ediliyor ama memurlarda da açığa alma diye bir mevzuatta düzenleme var. “Soruşturmanın selameti için” diye geçer yani idari hukukundaki açıklaması odur. Yani kişilerin görevleri başında olmaması, o yargılama süreci bitene kadar, yargılama sürecinin sonunda aklana da bilirler, haklarında hapis cezası da çıkabilir, zimmet cezası da çıkabilen bu tabi bizim peşinen bir hüküm vereceğimiz konu değil. Biz sadece idari sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz ve açığa alma görevini yapıyoruz. Son olarak da bu pandemi sürecinin başında yani ilk günlerinde gelmişti bazı isimler, yine farklı dosyalar bu örneğin son dosya 2014-2015 yılına ait ihaleler ile ilgilidir. Yani 2014-2015 yılının üzerinden tabi 4-5 yıl geçmiş olmasına rağmen sonuçta idarenin süreci ancak yargıya taşınmış durumda. Pandemi sürecinde tabi biz hem şehirde bir kaosa sebebiyet vermesin hem inşaat sektörünün dönemi diye yani bir geciktirme yaptık, bu bizim yasal hakkımız, yani açığa alma işlemini biraz bekle etmiş olduk. Bunun dışında bizim herhangi bir tasarrufumuz yok kim ile ilgili İçişleri Bakanlığından bu talep gelmişse biz şehirde zaten bununla ilgili çok şahibe olduğu için, geçmişte çok polemik yapıldığı için herhangi bir tartışmaya taraf olmamak için şahıslar üzerinde hiçbir seçici tutum sergilemiyoruz. Yani hakkında soruşturma açılmış hiçbir kişi ile ilgili bir tasarrufta bulunmuyoruz, yani “şunu alalım açığa, bunu almayalım” demiyoruz biz tamamını açığa alıyoruz sonuçta tabi ki göreve geri dönenler var, dava açıp kazananlar olabilir, bu İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasındaki süreçtir, bizi bu anlamda doğrudan ilgilendiren bir nokta yok. Evet, 20'nin üzerinde isim şimdiye kadar soruşturmalar dolayısıyla açığa alınmış oldu.” yanıtını verdi.

“Açığa alınan 20’nin üzerinde kişiler arasında eski 4 birim müdürlerinin de olduğu bilgisi var, bu bilgi doğru mudur?” sorusuna ise Başkan Bilgen, “Evet, açığa alınanlar arasında 4 birim müdürü var. Daha önce biliyorsunuz 1 Teknik Başkan Yardımcısı vardı, o da yine aynı dönemde, bazı isimler çok kez geldi, zaten açığa alındığı için tekrar işlem yapmıyoruz. Aynı dosyada göreve devam edenlerle ilgili işlem yapıyoruz yoksa zaten geçmişte açığa alınmış isimler var, bunlar farklı dosyalarda örneği İhale Biriminde ise Park Bahçelerin İhalesinden dolayı da açığa alınmış olabiliyor sonra İmardaki bir ihale dolayısıyla tekrar açığa alınması talebi geliyor bize İçişleri Bakanlığından. Biz daha önce açığa alınmış olanlar için tabi ki işlem yapmıyoruz zaten, ilk defa gelen isimler içinde uygulama yapmış oluyoruz. Daha önce başkan yardımcısı düzeyinde vardı, tabi ki meclis üyeleri var, Belediye Başkanı var, o dosyalarda yargılanan siyasi isimler var. Biz sadece bizim personelimiz olanlarla ilgili işlem yapıyoruz, diğerlerini sadece tebliğ ediyoruz. Yani bize gelen soruşturma ile ilgili evrakı Belediye Başkanına ya da Başkan Yardımcılarına, meclis üyelerine iletiyoruz sadece.” ifadesini kullandı.

Açığa alınan personellerin ifadelerinde attıkları imzaları baskılar nedeniyle atıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Bilgen, “İdare de bazen işler geç yürür, yargıda bazen geç yürür bugün işte ifade ettiğimiz isimler 2014-2015 yılında yaptıkları işlerden dolayı açığa alınıyorlar ve yargılanıyorlar demek ki yani bundan birkaç yıl önce yapılan işleri de birkaç yıl sonra neticelendiğinde şaşırmamak lazım. Bugün bazı firmalar sosyal medyada hala işte dün açığa alınan personeller ile ilgili mesajlar veriyorlar, galiba ucu kendilerine dayanacağını hissetmeye başladılar. Bu mesele tabi ki sadece personel meselesi değil, personel usulsüzlük yapmışsa, kamu malına, şehrin kaynaklarına karşı sorumlu davranmamış, ciddi davranmamış, bilmeden encümen toplantısında imza atmışsa, bazı idarecilerimiz yani “başkan talep etti, biz imza attık” diyor, böyle bir şey olmaz değerli arkadaşlar. Ya da “ihale komisyonuna girmezseniz, bu ihaleye ya da bunun teslimine imza atmazsanız işten atarız” diye bizi amirlerimiz tehdit etti diyorlar. Yani “siyasi organlar ya da işte Belediye Başkanı Yardımcıları tehdit ettiler, bizde imza attık” diyorlar. İmza böyle bir şey değildir, imza sorumluluk doğurur, hangi nedenle nasıl attığınızı ispat edersiniz ayrı bir şey ama sonuç itibariyle eğer usulsüz bir şey imza yapmışsanız o imzadan kaynaklı kamu zararı varsa memur da yargılanır, hesap verir ama bundan dolayı haksız kazanç elde etmiş firmalar varsa, hala elde etmeye çalışan firmalar varsa, hala şansını zorlayan firmalar varsa bir süre sonra bu paraların geri kendilerinden alındığını görecekler. Ama biz biliyoruz ki bu firmaların birçoğu yok aslında. Zaten yani vergi numarası var geçmişte kurulmuş, Kars'ta ihaleye girmek için kurulmuş firmalar var sadece, yani adres yok, fiili iş yok, geçmiş yok, hiçbir şey yok, sadece ihale için özel olarak kurulmuş belki de yarın hani televizyonlara çokça çıktığı gibi bakacaksınız şirketin ortağı bir çaycı çıkacak, şirkette çalışan bir personel çıkacak belki, yani belki de bu şirketleri devrettiler, belki de bugün ortalıkta dolaşan “bizim belediyeden alacağımız var” diyen tırnak içinde büyük iş adamları belki de bu şirketlerin gerçek ortakları çıkmayacak yarın o şirketlerin 1-2 garibanın üzerine devredildiğini göreceğiz, bunlar Türkiye'de sıkça karşılaştığımız şeyler, biz de bundan şüphelendiğimiz için ödeme yapmıyoruz, yapmayacağız bunu tekrar söylüyoruz, yani yargılama süreçleri biter, soruşturma süreçleri biter, haklı alacak olduğu teyit olursa elbette ki elimizden gelen imkanı kullanırız.” diye konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler