Başkan Karaçanta, Basınla Söyleşi Yaptı!

Başkan Karaçanta, Basınla Söyleşi Yaptı!

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle makamında bir araya geldi. Sohbet ortamında geçen görüşme söyleşi şeklinde devam etti.

Başkan Karaçanta, Basınla Söyleşi Yaptı!

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle makamında bir araya geldi. Sohbet ortamında geçen görüşme söyleşi şeklinde devam etti.

Başkan Karaçanta, karla mücadele çalışmalarında ciddi anlamda mesai harcayarak 24 saat aralıksız devam ettiklerini ve 2015 yılında asfalt çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

Zaman zaman basınla bir araya gelmeyi istediğini dile getiren Karaçanta, “Çünkü ortak akılla çok iyi projeler in ortaya çıkacağına inanan biriyim. Dolayısıyla sizlerle bu şekilde karşı karşıya söyleşi bakımından yapmış olduğumuz röportajdan işin doğrusu bir bilgi ediniyorum, bir tecrübe ediniyorum. Bizim görmediğimizi sizler daha iyi görüyorsunuz. Sizler devamlı dışardasınız.” Dedi.

Başkan Karaçanta, kaç gündür ciddi anlamda karla bir mücadelelerinin olduğuna işaret ederek, “Karla mücadelemizden acaba vatandaş memnun mu? Sizler memnun musunuz? Yıllardan beri Kars’ta 1 greyderle şehrin temizliği yapılıyordu. Şimdi 3 tane greyderle biz bu işi yapıyoruz. Bu süreç içerisinde kar temizleme hususunda Kars’ta girmediğimiz hemen hemen sokak kalmadı. Tabi ki jet gibi her tarafa hemen yetişebiliyor muyuz? Mümkün değil. Ama ekiplerimiz 24 saat aralıksız çalışıyor. Kendimde birkaç tanesine siz basın mensuplarından şahitlik eden de oldu, gece bizzat ziyaretini yaparak moral ve motive etmek amacıyla kendilerini ziyaret ediyorum. Böyle bir çalışma içerisindeyiz.” Diye konuştu.

Daha sonra soru cevap şeklinde devam eden görüşmede Başkan Karaçanta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazeteci: Kars’ın en büyük sorunlarından biri çukur meselesi, bununla ilgi çalışmanız var mı?

Karaçanta: Şuan ekiplerimiz şehir içerisinde bulunan, oluşan çukurları bir malzemeyle geçici de olsa dolumu yapılıyor. Bu mesela nerde? Özellikle ana har tellerde bu olay var. Değerli basın; bizim asfalt çalışmaları ile ilgili şuan bizim stok yaptığımız 140 ton sıcak asfalt bütün malzemesi var. Daha yeni aldık. Geçen hafta geldi. Havaların düzelmesiyle birlikte hemen çalışmalara başlayacağız. Bu yıl ki hedefimiz şehir içerisinde yaklaşık 6 kilometre yolu asfaltlamak. Öte yandan kilit taş parke şantiyemiz biliyorsunuz geçen yıldan hazır. İşe başlayabilmemiz adına şuan 20 bin tonluk kilit taş üretimi için olması gereken malzememiz hazır. Bunların şimdiden hazırlığını yapıp, stokunu yapıp havaların açılmasıyla ya Allah deyip işe koyulmamızı hedefliyoruz. Bununla ilgili ekibimiz hazır her şeyimiz hazır. Ara sokakları da kilit parke taşla düzelteceğiz.

Gazeteci: Geçmiş yıla göre kar daha az yağdı, kar temizleme çalışmanızda karlar kaldırılmıyor, yol kenarlarına koyuluyor. Bu karlar da eridiği zaman şehir çamur oluyor bu konu hakkındaki görüşleriniz neler?

Karaçanta: Ben lafımız başında bir şey söyledim taktir edersiniz ki şehir de bir tane iki tane yol yoktur. Nerden bakarsanız bakın 500-600 tane böyle ara sokak vardır, cadde vardır. Yıllardan beri 1 greyderle yapılan bu işi biz 3 greyderle yapıyoruz. 24 saat aralıksız çalışıyoruz. Şimdi sizin sorunuza da gelirsek, karın kalma nedeni ne biliyor muşunuzu? Kar yumuşak kar olunca, kamyonun içerisindeki şu demir aksamlara yapışıyor, bu kez de boşalmaya boşalmıyor. Ordan kamyona yüklemiş olsan da kamyondan boşaltamıyorsun. Dolayısıyla greyderlerimizle bu karı yolun kenarına belli bir şeyde yığıp, soğuk hava etkiyle onu biraz daha sertleştirdikten sonra almamızın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü öteki şekilde olmuyor. Bekleme nedeni o. Ancak geçmiş yıllara göre kar az yağdı, kar yerde kaldı derseniz ben bunu haksızlık olarak algılarım.

Gazeteci: Yollarla ilgili açıklama yaptınız, peki kaldırımlar ile ilgili çalışma olacak mı?

Karaçanta: Tabi ki, şimdi değerli basın kaldırım vatandaşın yürüme alanıdır. Malum vatandaşın önceliği vardır. Bu yol da vatandaş için yapılıyor, herşey de. Sen yolu yapıp vatandaşı çakırın, çukurun içinde yürütmeyecen. Onun akılla mantıkla bağdaş bir yönü olmaz. İllahaki onu yapacağız. Öncelikli olarak tabiki belediyenin yapması gereken şeyi belediye yapacak. belediyeyle bir de o esnafın ortaklaşa yapmış olduğu şeyler vardır. Onları da yine biz yapacağız. Ama cüzi de olsa o esnafın katkısını alacağız.

Gazeteci: Geçen gün kaldırım işgalleri ile ilgili denetim yaptınız, bunun devamını istiyoruz. Seyyar satıcılık olarak sokakta satış gibi denetimler devam edecek mi?

Karaçanta: Zabıta ekiplerimizi görüyorsunuz. Zabıta ekiplerimiz devamlı olarak bununla ilgili esnafın arasında, esnafımızı uyarıyor. Bırakın zabıta ekiplerimizi bizzat kendim dolaştım. Esnafımızdan rica ettim. Biz gezdikten sonra şimdi gidin bakın aynı şey yoktur.

Gazeteci: O esnafların haricinde lokantaların, cafelerin de yaz aylarında dışarıya attıkları masa sandalye denetimi olacak mı?

Karaçanta: ben özellikle cafelerin, lokantaların yaz ayların böyle hijyenik bir şekilde dışarıya masa sandalye koymasına karşı değilim. O şehirdeki canlılık demektir. O şehirdeki hareketliliğin işareti demektir. Ben özellikle bu tarz cafelerin insanların yazın havasında içeride oturmasına çokta gönlüm razı olmuyor. Kaldırım işgalleri ile ilgili belediye mutlaka gereken önlemleri alıyor. Zabıta ekiplerimiz ve ben kendim bu tarz işletme sahiplerine kaldırımı işgal edecek, vatandaşın yürümesine engel olacak hali teşkil edecek şeylerden kaçınılmasını rica ediyorum. Geçen yıl da uyguladık. Bir sıkıntı olmadı.

Gazeteci: Peki malzeme koyan esnaf ile masa sandalye koyan esnaf arasında ayrım olmuyor mu?

Karaçanta: Şimdi getirdiniz ikisini bir yere koydunuz. Biri orda insanların hoş vakit geçirdikleri bir yer, birisi de zincirin, keserin, balta saplarının satıldığı bir yer. İkisini aynı yerde görüyorsanız bilmiyorum. Biraz bu konu yoruma açık. Esnafımızın üzerine fazla gitmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta bu insanlar bizim. İllahaki onların ekmeğine biz saygılı olmalıyız. Ama onlar da vatandaşın haklarına saygılı olmalı. Bunu kendilerine gittim rica ettim ve kaldırdılar.

Gazeteci: Sukapı mahallesinde bulunan Doğumevi’nin taşınması ile oraya giden dolmuşlar kaldırıldı mı? Dolmuş sayısı mı düşmüş ?

Karaçanta: Oraya giden dolmuş sayısı düşmüş. Doğumevi’nin taşınmasıyla orda bulunan 7 adet dolmuş esnafımız mağduriyetini dile getirdi. Haksız da değiller. Yapmış oldukları şey Doğumevi’ne hasta ve hasta yakını taşımaktı. Mahalleli özellikle yürümeyi tercih ediyor. Bunların bu mağduriyetini giderebilmek adına biz dedik ki geçici olarak kendi aranızda anlaşın, bu mahalleyi Fevzi Çakmak Mahallesini de mağdur etmemek şartıyla yeni Doğumevi’ne birkaç tane aracınız gitsin gelsin. Bildiğim kadarıyla 7 adet dolmuşun 3 tanesi yeni Doğumevi’ne gidiyor 4 tanesi de yine Fevzi Çakmak Mahallesine gidiyor. Daha önce 10 dakika arayla gidiyor, şimdi 15 dakika arayla gidiyor. Ama gidiyor.

Gazeteci: Dolmuş simsarları ancak oraya dolmuşların kaldırıldığını gitmediğini söylüyorlar, bilginiz olsun.

Karaçanta: Bu geçmiş dönemde yapılan bir aksaklık. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde havuz sistemi mevcut. Bizim de bu doğrultuda bir çalışmamız mevcut. Birlik ve bütünlüğü sağlamamız adına böyle bir çalışmamız var.

Gazeteci: Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılan TOKİ’ler ne zaman hak sahiplerine verilecek?

Karaçanta: bununla ilgili bizim belediye olarak bir çalışmamız oldu. Çünkü orda ki hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın mağdur edildiği hem benim tarafımdan işi yapan müteahhitte hem de bizzat kendim Ankara’ya giderek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile görüştüm. Aslında bitti, teslim edilebilirdi. Ancak devletteki protokol işlemler, kırtasiye, teslim alma gibi şeyler iş gecikir uzar diye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı da haklı olarak dedi ki, şimdi eğer biz bu işleri yaparsak, bütün hepsini teslim edemezsek bu sefer orda çok ciddi anlamda sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Dolayısıyla bunun teslim edilme süreci Mayıs veya Haziran ayı diye tahmin ediyorum. Çünkü her şeyi bitti. Şuan itibariyle oturulabilecek durumda.

Gazeteci: Başkanım önceki dönemde fazla yapılacak olan daireler için belediye tarafından müracaat alınarak satış yapılacaktı, o başvurular halen geçerli mi?

Karaçanta: Geçmiş yönetimin öyle bir uygulaması oldu. O zaman ben Belediye Meclis Üyesiydim ordan biliyorum. Ancak şu aşamada yapılan konutlar, dışardaki vatandaşa satılacak durumda değil. Çünkü ancak oranın hane sakinlerine yeterli.

Gazeteci: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Kars’ta satış olacağı yönünde açıklama yapmıştı.

Karaçanta: Daha sonra ki etaplarda yapılan konutlar satışa sunulacak.

Gazeteci: 9 mahalleydi, 2 mahallesi yapıldı. Devamı ne zaman yapılacak?

Karaçanta: O 2. Etap. 2. Etapla ilgili şuan bizim arkadaşlarımız harıl harıl çalışıyor. Ben bununla ilgi yine ayrıca gittim. Toplu Konut İdaresi Başkanı ile görüştüm. 2. Etabı daha farklı yapacağız. Öteki gibi değil. Kars Kalesi’nin siluetini bozmayacak şekilde çok katlı değil, 2 katlı, 3 katlı bir şey istedik. Onlarda kabul ettiler. O proje üzerinde çalışıyoruz. 

baskan-karacanta,-basinla-soylesi-yapti!-(4).jpg

baskan-karacanta,-basinla-soylesi-yapti!-(2).jpg

baskan-karacanta,-basinla-soylesi-yapti!-(1).jpg

baskan-karacanta,-basinla-soylesi-yapti!-(3).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler