Başkan Karaçanta Ekin TV Ekranlarında

Başkan Karaçanta Ekin TV Ekranlarında

Kars Belediye Başkanı Ekin TV’de yayınlanan Mustafa Küpeli’nin hazırlayıp sunduğu Serhat Gündem adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta konuşması şöyle:

Dünyada emsalinin olmadığı kaleden başlayalım. İlin savunmasında önemli bir figüran olmuştur kale. Çok önemli anlaşmalara ev sahipliği etmiştir. Bu güzel kale Celal babayla, Arap babayla süslenmiştir. Bugün Celal baba, Arap baba Kars kalesinin manevi bekçiliğini yapıyor. Hemen onun altında bugün Evliya Camii içerisinde yene önemli misafirlerinden olan Seyit Ebül Hasan Harakani vardır.

Karsı anlattığımız zaman tarım ve hayvancılık bakımından bir numara ilimiz diyoruz. Tarım ve hayvancılıkta bir numara olduğumuzun tescili kaşarı, gravyeri, sütü, balı var. Bununla birlikte bir de kazımız var. Allah izin verirse kaşarı gibi kazımız, balımız da yakında marka olacak. Hayvancılıkta bir numara olmamızın nedeni hayvansal ürünlerde kaliteni yakalamamızdır. Bununla birlikte güçlü turizm potansiyelimiz var. Kış turizmini, inanç turizmini, doğa turizmini, kültür turizmini bir arada yaşamayı her ile nasip etme Yaradan, bu ancak Karsa mahsus bir şeydir. Bugün menkıbeler diyarı diyoruz, tabyaların bol olduğu, sayısı kesin olmamakla beraber 45-46 tescilli tabyaları olan bir şehirden bahsediyoruz. Bizim yapmamız gereken de yerel yönetim olaraktan bu dokuyu koruyup kollamaktır. Baktığımız zaman koruyup kollanmış mı, kesinlikle evet diyemeyiz, çünkü var olan şeylerde az da olsa tahrif etmişiz. Belediye olaraktan şuan ki yapmış olduğumuz çalışmalar içerisinde cadde ve sokak sağlıklaştırması adı altında projelerimiz de o tarihi dokuyu koruyup kollayıp eski haline getirmeye uğraşmamızdır. Bunun için sizlerin aracılığıyla sayın il valimize teşekkür ediyorum, çünkü o da gayretli çalışmalarıyla oradaki tarihi dokuyu korumak için bizim kadar mücadele ediyor. Sanayi bölgemiz şehirden yaklaşık 10 km kenarda, biz tarihi dokuyu korumak için gelen turistlerin tarihi yerlerin önünde resim çektirmeleri için gerekli ortamı hazırlamaya uğraşıyoruz. Bu konuda Kültür Turizm İl Müdürlüğümüz, valiliğimiz, Kars Belediyesi bir sözle hepimizin bu konuya hassas yaklaştığımızı buradan belirtmek istiyorum. Özellikle o tarihi binanın yanında çok katlı binaların olmasına müsaade etmiyoruz. Bu zaman kadar olan süreçte gelen misafirlerimiz tarihi yerlere kendi imkânlarıyla gitti, ancak bundan sonra belediyemizin otobüsleri olacaktır.

Kars ilklerin şehridir.1064 diye bir tarihimiz var. Alpaslan’ın Aniyi fethi tarihi. Bu tarih medeniyeti, ticaretin Ani üzerinden Kars üzerinden Anadolu’ya yayılması demektir. İlklerden bahsettik, bunlardan bir tanesi ve ilk Cumhuriyetin kurulduğu il olan karsta Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti hükümeti kurulmuştur.

102’nci yıl Sarıkamış Şehitleri anma programları oldu, tabii ki farklı illerde de bu programların düzenlenmesi Kars Belediye Başkanlığı olarak şahsımı ve hemşerilerimi mutlu etti. Sarıkamış’ı çok önemsiyoruz. Sarıkamış denildiği zaman Çanakkale ruhu akla gelmeli. Orda askerlerimiz donarak öldü deniliyor, ama bence donarak ölmediler, mücadele vererek şehit oldular. Onlar bugün vatan dediğimiz toprakları şehadet şerbeti içerek bize bahşeden ecdatlarımızdır. Böyle bakarken Sarıkamış küçük Çanakkale. Ama ikinci bir yanı Sarıkamış kış turizmi bakımından dünya cazibe merkezlerinden bir tanesidir. Kayak turizmi bakımından çok kıymetli ham maddeyi elinde bulunduran kristal karı olan ilçemizdir. Bu yıl hak ettiği yere geldi diye düşünüyorum, bundan sonra Sarıkamış’ı tanıtma çalışmalarımız daha da devam edecektir.

Her yıl orda anma programları orda yapılıyor. Programların başladığı yer Evliya camiidir.

Bizim park ve bahçeler müdürlüğü bu konuda çok aktif çalışmaktadır. Çünkü sarıçamın o güzellikleri içerisinde yaşayan bir ilde yaşıyoruz. Sarıkamış’tan Kars’a da taşımamız lazım. Bununla bağlı ilk kampanyamızı maneviyatımızın çok önemsendiği mezarlıklardan başladık bile. Geçen yıl 5000 tane fidan diktik. Bundan sonraki süreçte de Allah nasip ederse bütün cadde ve sokaklarda ağaçlandırma çalışmalarımız olacak, hem Sarıkamış çamı, hem sarı akasya hem Kars’ta her zaman var olan söğüt türü ağaçların olacağından şüpheniz olmasın.

Sanayi esnafını çok önemsiyoruz, çünkü sanayi bir şehrin beynidir. Hizmete geldiğimiz ilk günden yıllardan beri verilmeyen tapularını çıkardık, ruhsatlarını verdik. Yaklaşık 20-25 yıllık yaralarına mehlem olduk. Suya gelince, dediğimiz gibi şehirden yaklaşık 10 km uzakta, su probleminin bir kısmını giderdik, bundan sonraki süreçte de yeni hatlar döşenerekten sanayi esnafımızın suyunun 24 saat akmasını sağlayacağız. Yol çalışmalarıyla ilgili belediyenin yapması gereken çalışmaların zaten sanayi içerisinde yapıldı, bundan sonraki süreçte organize sanayi ile yine belediyenin iş birliği içerisinde yapacağı yollar olup sanayimizi karsa yakışır şekilde bir sanayi sitesi dönüştüreceğimizden şüpheniz olmasın.

İstatistik bilgilere göre yaklaşık yıllık 20 ile 30 bin arası, tabii ki böyle bir güzellikleri olan ilde sayın bu denli düşük olması bizi mutlu etmemektedir. Bu sayın 100 binleri geçmesini isteriz, bu yıl Sarıkamış’ta böyle bir güzellik yakaladık. İleriki zamanda Sarıkamış ile beraber karsımız da bu güzelliklere ortak olacak. Misafirlerimizi karşılamak için illaki bir takım eksiklerimiz var ama çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

Yaklaşık 15 gün sonra 3 yılımızı tamamlayacağız. Bu süreç içerisinde neler yaptık? Epey şey yaptı ama bundan sonra daha çok yapacağımız şey var. Bir kere geldiğimizden bu yana su sorunumuzu çözdük, yol sorunumuzun büyük bölümünü çözdük, temizlikle ilgili şehrin hemen hemen ciddi sorunlarını hallettik, ilerleyen zamanlarda bu çalışmalara devam edeceğiz, çünkü bunlar bir proje değil, belediyenin yapması zorunlu olan işlerdir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler