Başkan Karaçanta, Kars’taki Çalışmaları Değerlendirdi!

Başkan Karaçanta, Kars’taki Çalışmaları Değerlendirdi!

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kars’ta bulunan yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelerek Kars’taki çalışmaları değerlendirdi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Sabah saatlerinde Diyarbakır’daki saldırıyı kınayan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Sabah Diyarbakır'da olan hain saldırıdan üzüntülü olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Orada ki yaralılarımıza Allah'tan şifa, şehitlerimize rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terör saldırılarına vesile olanları, yapanları da lanetle kınıyorum.” dedi.

Belediyenin yapmış olduğu hizmetler ile ilgili birtakım bilgi veren Başkan Karaçanta, “Belediyenin yol, su, temizlik hizmetleri yapması gereken zorunlu hizmetler olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Ancak, elimizde uzun yıllardan beri maalesef ihmal edilen altyapı sorunumuz var, yol sorunumuz var. Geldiğimiz günden beri bu işlerle mücadele etmeye çalışıyoruz. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 30 kilometrelik sıcak asfalt çalışmamız olmuştur. Bu yılki hedefimiz yine aynıydı. Ancak, özellikle yağmurların bu yıl beklediğimizden çok fazla olması ve 15 Temmuz da yapılan hain darbe girişimi maalesef çalışmalarımıza az da olsa engel oldu. Çünkü hedefimize ulaşamadık, halen daha çalışmalarımız devam ediyor. Ama hedefimiz bu yıl mümkün olmayacak. Geçen yıl 30 kilometre asfalt çalışması yaparken, bugüne kadar ancak 10 kilometrelik bir sıcak asfalt çalışmamız oldu. 2016 yılı içerisinde 25.000 ton sıcak asfalt ürettik, yaklaşık 3 bin 500 tonu muhtelif sokaklarda yama çalışması için kullanıldı, geri kalan sıcak asfalt ise cadde ve sokaklarda asfalt çalışmalarında kullanıldı. Bununla birlikte kilit parke taşı çalışmalarına aralıksız devam etmekteyiz. Bütün sokaklarda hemen hemen hepsinde çalışmalarımızın olduğunu görmeniz mümkündür. Özellikle bu yıl kaldırım ve asfalt çalışmalarını birlikte götürmeye çalıştık.” ifadesini kullandı.

Belediyeyi devir alırken bulunan yaklaşık 110 milyon liralık borcun yaklaşık 85 milyon lirasını ödediklerini de söyleyen Başkan Karaçanta, “Belediyeyi devir alırken yaklaşık 110 milyon borç ile teslim aldım. O zaman basına bilgi verdiğimde 105 milyon 963 bin kayıtlı borç vardı, şuan borcun kayıt dışı borcu da eklediğimizde 110 milyonluk bir borç olduğunu gördük. Yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda 110 milyon borcun yaklaşık 85 milyon lirasını ödemiş durumdayız. Tabi bunları öderken de günlük cari borçlarını ödemeye de devam ediyoruz. Ekim ayına kadar almış olduğum bilgiye göre; 84 milyon 852 bin 672 lira borç ödemişiz. Bunun içerisinde en önemlisi de çalışanlarının ücretleridir. Bunların içerisinde işçi ücretlerinde eski ve yeni olanlar da yaklaşık 2 milyon 600 bin TL civarında bir ödeme yaptık. Bu çok önemli çünkü çalışanı memnun etmediğin süreç içerisinde ondan verim almanız mümkün değildir. Bundan sonraki süreç içerisinde gücümüz yettiğince yine bir taraftan borçları ödemeye çalışacağız, bir taraftan da hizmet akışına devam edeceğiz. Hedefimiz seçimlere kadar olan süreç içerisinde Kars’ın da Allah'ın izniyle girmeyeceğimiz sokak kalmayacak. Bizim bir inancımız var; ‘Yol medeniyettir’ yol mutlaka olmalıdır. Geçen sayın Başbakanımızın bir açıklaması vardı, bu açıklama benim çok hoşuma gitti. Bizde diyor ‘Yapıyoruz neden çünkü yolla özlemleri hasretleri birbirine kavuşturuyor, insanları birbirine kavuşturuyoruz’ bu anlamda şehir içerisi de aynıdır. Bir yerden başka bir yere gitmek için mutlaka düzgün temiz ve pırıl pırıl bir sokakta yürümek ile çamur ve çukur içerisinde yüzmek arasında dağlar kadar fark olduğu hepimiz bilmekteyiz.” diye konuştu.

Kayıp-kaçaklarında önüne geçmek için ciddi çalışmalar olduğunun altını çizen Başkan Karaçanta, “Bu yıl belki fark ettiniz, her yaz mevsim şartları münasebetiyle sudaki mangal artışı nedeniyle hafif de olsa bir sarı renk oluşurdu. Ama bu yıl hepinizin dikkatini çekmiştir ki suda herhangi bir değişim olmadı. Bu yıl özellikle su arıtma tesislerimiz de ciddi bir çalışma yürüttük Tabiri caizse sil baştan komple bir temizlik çalışması yürüttük ve suda birtakım ilaçlamalar ile bunun önüne geçmeye çalıştık. Bundan sonraki süreçte de suyun temizliği noktasında elimizden gelen hassasiyeti göstereceğiz. Şu anda Kars’a vermiş olduğumuz su, standartların üzerinde ve çok kaliteli bir sudur. Bu çalışmaların dışında su ile ilgili tahakkuk tahsilat olanlarımızda da gözle görülür derecede bir artış oldu. Ben yıllarca muhasebecilik yaptım tahakkuku tahsilatın altında kaldığını hiç görmemiştim. Bu son 4 ayda arkadaşlarımızın düzenli ve yoğun çalışması neticesinde tahsilat oranımız ciddi anlamda arttı. Bunun yanı sıra oluşturduğumuz kayıp-kaçak ekibi ile yapılan mücadele sonucu yaklaşık 2500 kaçakla ilgili işlem yapıldı ve 2015-2016 yılı içerisinde 2920 hane kayıt altına alındı. Bu da çok önemlidir. Siz de takdir edersiniz ki belediyelerin gelirleri emlak gelirleri, su gelirleri, çöp vergisi gelirleri gibi gelenlerdir. Ama, en önemlisi özellikle sudur. Bunu ben çok önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte de çok değerli vatandaşlarımızla, hemşerilerimizin de bu konuda duyarlı davranacaktır inancındayım. Biz araştırmadan kendi abonelerini kendileri yaparlar diye düşünüyorum. Bu sayede hem kaçak suyun önüne geçmiş olacağız, hem de kaliteli suyu halkımızla buluşturacağız.” dedi.

Kars’ta bu yıl içerisinde yaklaşık 5 bin çiçeğin toprak ile buluştuğunu dile getiren Başkan Karaçanta, “Belediyelerin asli hizmetleri arasında park ve bahçe düzeni de vardır. İlimize gelen ve ilimizde yaşayan tüm hemşerilerimizi hoş vakit geçirebilecekleri bir mekanın olması esastır. Çalışmalarımız arasında Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün yapmış olduğu 2016 yılı içerisinde yalnız çiçek olarak 5000 adet çiçek toprakla buluştuğu kayıtlarımız arasındadır. Bunun yanı sıra mahalle aralarında ve Atatürk Çay Bahçesinin olduğu yerde, Mesut Yılmaz Parkı'nın olduğu yerde yapmış olduğumuz düzenlemelerle de hemşerilerimize hoş vakit geçirebilmeleri için mücadelemiz olmuştur. Özellikle Mesut Yılmaz Parkı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmada hepinizin de bildiği gibi yıllardan beri atıl durumda olan havuz ve Kayabaşı Şelalesi bu yıl faaliyete geçirildi. Allah nasip ederse aynı yerde ki o kırılan kamelyalar yerine de Spor Tesisleri yapıp hemşerilerimizi orada sabah-akşam yürüyüşlerini yapabilecekleri alanları oluşturmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kars Çayı ile ilgili ciddi bir çalışmalarının da olduğunu söyleyen Başkan Karaçanta konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çalışmamız Kars Valiliğimiz ve Kars Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılan bir çalışma olmaktadır. Hepinizin de görüldüğü üzere şimdiye kadar yapılan çalışma çok basit olmasına rağmen Devlet Su İşleri'nin Kars Çayı içerisinde temizleme çalışmaları ile birlikte görülen görüntülü oldukça değişik olduğu gözlerden kaçmadı. Bundan sonraki süreçte de Allah nasip ederse Kars Çayı içerisinde yine Devlet Su İşleri ile birlikte yapacağımız çalışmalarda Kars Çayını Eskişehir'deki Porsuk Çayı misali çok güzel bir düzene ile hizmete sokmayı düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız ve Sayın Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da açıkladığı üzere Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesinin bitirilmesi ve ilimizin Cazibe Merkezine dönüştürülmesi ile ilgili artan potansiyelin nedeniyle çalışmalarımız hız kazanmıştır. Bizim Belediye olarak da, Valilik olarak da yapmamız gereken önemli çalışmalar var. Bu önemsediğimiz önemli çalışmalardan bir tanesi de az önce bahsettiğim gibi Kars Çayı Projesidir. Çünkü Kars Çayı Projesi Evliya Camii, Ebu'l Hasan Harakani Türbesi, Kars Kalesi ile bütün olarak düşünüldüğünde gerçekten çok önemli bir projedir.”

baskan-karacanta,-kars’taki-calismalari-degerlendirdi!-(1).jpgbaskan-karacanta,-kars’taki-calismalari-degerlendirdi!-(2).jpgbaskan-karacanta,-kars’taki-calismalari-degerlendirdi!-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler