BAZ İSTASYONUNU PROTESTO ETTİLER

BAZ İSTASYONUNU PROTESTO ETTİLER

BAZ İSTASYONUNU PROTESTO ETTİLER

BAZ İSTASYONUNU PROTESTO ETTİLER

-BAZ İSTESYONUNUN KALDIRILMASI İÇİN AYAKLANAN MAHALLELİ HAKLARINI YARGI YOLUYLA ARAMAYA DEVAM EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ

-MAHALLELİ BAZ İSTASYONU İÇİN ARAZİSİNİ KİRALATAN VATANDAŞADA KOMŞULUK HAKLARINI HELAL ETMEYECEK

-PROTESTOYA DESTEK VEREN ÇOCUKLAR ÖNEMLİ MESAJLAR İÇEREN SLOGAN ATTILAR

-KAÜ DOKTORLARINDAN AYTEN ÇELİK:

-“BAZ İSTASYONU ERKEKLERDE KISIRLIĞA, KADINLARDA ADET BOZUKLUKLARI VE DÜŞÜKLERE NEDEN OLUYOR”

-KAÜ VETERİNER FAKÜLTESİ BİYOKİMYA BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. ONUR ATAKİŞİ:

-“YETİŞKİNLERE VERDİĞİ ZARARLARDAN ÇOK GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN ÇOCUKLARIMIZA DAHA FAZLA ETKİLİ OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR”

 

  KARS - Kars' Merkez Şehitler Mahallesi Turan Çelik Caddesi üzerine kurulan baz istasyonu semt sakinlerini ayaklandırdı. Bundan önce de seslerini duyurmak için eylem yapan mahalleli yenirden toplanarak protesto ettiler. Protestoya destek veren çocuklar önemli mesajlar içeren slogan atarken, mahalleli de baz istasyonu için arazisini kiralatan komşularına komşuluk helal etmeyeceklerini söyleyerek haklarını yargı yoluyla aramaya devam edeceklerini de vurguladılar.

  Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğretim görevlileri, doktorlar ve kentin ileri gelen eşraflarının ikamet ettiği Şehitler Mahallesi, Çelik Lojmanları, Yıldız Evler Sitesi sakinleri ve diğer sitelerde ikamet eden vatandaşlar çocuklarıyla birlikte yanı başlarında kurulan baz istasyonunu protesto ettiler. “Baz istasyonunu istemiyoruz, “Kanser olmak istemiyoruz” dövizleri ve sloganlarıyla protestoya katılan çocuklar yetkililerden yardım istediler.

  Mahalleli, çevresinde Özel İlköğretim Okulları, yüzlerce ev ve KAÜ Rektörlüğünün bulunduğu bölgeye kurulan baz istasyonunun zararları ve bu istasyondan kurtulma taleplerini iletmek için başvurdukları bu yoldan dönmeyeceklerini gerekirse her hafta protesto gösterilerine devam edeceklerini söylediler.

  BAZ İSTASYONU ERKEKLERDE KISIRLIĞA, KADINLARDA ADET BOZUKLUKLARI VE DÜŞÜKLERE NEDEN OLUYOR

  KAÜ doktorlarından Ayten Çelik, önce baz istasyonunun zararlarından söz etti. Çelik, “Gelişmiş batı ülkelerinde baz istasyonlarının sağlık üzerinde oluşturduğu tehlike ve risk konusunda 30-40 yıldan beri 100’den çok araştırma yapılarak yayınlanmıştır” dedi. Çelik, bu araştırmalar sonucunda baz istasyonlarının meydana getirdiği zararlar konusunda şunları söyledi:

  “Baz istasyonu en çok çocuklar, hamileler ve yaşlılarda etkisini göstermektedir. Özellikle çocuklarda lösemi ve beyin tümörünün artışına neden olmaktadır. Hücrenin kanserleşmesine neden olmaktadır. Sinir sisteminin tahribine neden olmaktadır. Bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Kadınlarda adet bozuklukları, düşükler, erken doğumlar ve ucube bebeklerin doğmasına yol açmaktadır. Erkeklerde kısırlığa neden olmaktadır. Gözde perde (katarakt) ve körlüğe neden olmaktadır. Baş ağrısına, baş dönmesine, bunamaya, unutkanlığa, sinirliliğe, uykusuzluğa, tansiyon yüksekliğine ve Parkinson hastalığına neden olmaktadır. Kan azlığına neden olmaktadır. Kalp damar sistemi, mide ve karaciğerde tahribata neden olmaktadır. Bellek, dikkat, öğrenme ayırt etme ve zaman algılamada azalmaya neden olmaktadır. MS gibi dejenaratif beyin hastalıkları, depresyon, Alzheimer gibi hastalıklara neden olmaktadır”

  BAZ İSTASYONU ÖLÜM YAYIYOR

  Çelik ayrıca, baz istasyonlarının ölüm yaydığını ifade ederek, “^Baz istasyonuna ilk 300 metre mesafede oynayan çocukların, diğer çocuklara oranla yüzde 500 daha fazla kanser olma riski taşıdıkları yine bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Baz istasyonlarına bağlı kanserler, istasyona yakın bir çok meskende yıllar sonra birden patlak verecek. Adeta o bölgede bir kanser salgını olacaktır. Çevre etkenlerine bağlı kanserler hemen değil, yıllar sonra başlar. Sigara ve alkol yıllarca içildikten sonra kanser yapmaktadır” diye konuştu.

  BAZ İSTASYONLARINDA ÖRÜMCEK BİLE OLMAZ

  Çelik, baz istasyonu çevresinden hayvanların bile kaçtıklarını belirterek, “Dikkat edin baz istasyonlarında örümcekler bile yaşamaz. Kuşlar ise çevresine yuva yapmaz. Elektromanyetik kirlilik, hayvanları ve doğal hayatı da çok olumsuz etkiliyor. Yeni sistem doğal hayatı tehdit ediyor” şeklinde konuştu.

  HUKUKİ DURUM

  Çelik konunun hukuki boyutuyla ilgili de şu açıklamalarda bulundu:

  “Anayasamızın 56. maddesine göre, ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmü yer almaktadır. Anayasanın bireylere vermiş olduğu bu hakkın kullanılması için devlet ve bireyler her türlü çabayı göstermek zorundadır. Bu hakkın kullanılması doğrudan veya dolaylı olarak engellendiği takdirde, anayasaya aykırılık suçu oluşur”

  KAÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya bölümü Yrd. Doç. Dr. Onur Atakişi de gerekirse baz istasyonunu kuran GSM’yi mahalleliler olarak topluca iptal edip başka GSM’ye geçeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

  “Baz istasyonlarının insan sağlığını olumsuz etkilediği yönünde Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bir çok ilgili uluslararası ve ulusal kuruluşların raporları bulunmaktadır. Birçok laboratuar çalışması ve epidemiyolojik araştırma, elektromanyetik alanlara maruziyet ile, ciddi sağlık problemleri arasındaki ilişkiyi rapor etmektedir. Baz istasyonlarının yaydığı elektromagnetik dalgaların canlılarda; doku hücrelerinin yapısının bozulmasına, hücre zarlarının birbirine yapışmasına, hücre zarlarında deliklerin açılmasına, sinir zarlarının bozulmasına ve buna bağlı olarak; uykusuzluk. Sinirlilik, unutkanlık, depresyon, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi etkilere Alhemier (bunama) ve Parkinson’a (titreme), DNA tahribine, lösemiye, beyin tümörüne, çocukluk kanserleri gibi kanser türlerinde artışlara neden olduğuna dair bilimsel araştırmalar bulunmaktadır. Yetişkinlere verdiği zararlardan çok geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha fazla etkili olduğu unutulmamalıdır. Çevrede yaşayan insanların itirazlarına rağmen ve komşuluk hakkına saygı gösterilmeden bu istasyonun kurulması hepimizi derinden üzmüştür. Özel ilköğretim okulları, siteler ve özel öğrenci yurdu gibi insanların yoğun olarak yaşadığı yerleşim alanının tam orta noktasına kurulan bu baz istasyonunun toplum üzerinde çok büyük sağlık felaketlerine yol açmadan derhal sökülmesi gerekmektedir. Bu sorun tüm ana ve babaların çözmekte yükümlü olduğu ilk ve önemli hayati bir sorundur”

  Protesto gösterisi olaysız sona erdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler