Belge Yoksa Artık Alım-Satımda Yok!

Belge Yoksa Artık Alım-Satımda Yok!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yeni düzenlemeyle birlikte besicilik ve hayvan alım satımı yapan şahıslara sertifika alma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Belge Yoksa Artık Alım-Satımda Yok!

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yeni düzenlemeyle birlikte besicilik ve hayvan alım satımı yapan şahıslara sertifika alma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Düzgün, yarından (18 Aralık 2013) itibaren sertifika almak isteyenlerin Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde verilecek kurslara katılma zorunluluğu olduğunu belirtti. Düzgün, “Bakanlığımız 24 Aralık 2011 ve 18 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış olan yönetmelik gereği artık canlı hayvan ticareti yapan satıcıların çalışma ve denetlenmesi ile ilgili yada canlı hayvan ticaretinde, hayvan taşımada kullanılan araçların onayı, nakliyecilerin yetki belgesi, nakliye ile beraber giden sürücü ve bakıcıların da yeterlilik belgesi alması hususunda bir yönetmelik çıkarttı.” dedi.

Bu yönetmeliğin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini ifade eden Düzgün, buradaki amacın; nakiller sırasında hayvan refahının korunması olduğunu söyledi. Zaman zaman 10 hayvanın zor sığacağı bir kamyona 15-20 hayvanın zorla konulduğunu hatırlatan Düzgün, böylelikle iki saatte gidilebilecek yolculuğun yaklaşık 10 saat sürebildiğini, yolculuk boyunca da hayvanların sıkıntıya sokularak hayvan refahını önemsenmediğine dikkat çekti. Hayvanların da canlı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Düzgün, verimlerinden faydalanılan o hayvanların; yaşamlarında olduğu kadar nakil sırasında da hayvan refahına uygun olarak korunması ve uyulması amacıyla çıkartılmış bir yönetmelik olduğunu kaydetti.

Düzgün şöyle konuştu:

“Hayvanlara eziyet edilmememsi, onlara zulüm edilmememsi, sıkıntıya sokulmadan rahat bir ortamda taşınması gerek. Çünkü kesime giden hayvanlar olduğu kadar damızlık olarak kullanılan hayvanlar da var. Kesimlik dahi olsa o hayvanında rahat edeceği bir ortamda nakledileceği yere nakil edilmesi gerekiyor. Bu manada çıkartılmış bir yönetmeliktir. Biz şu düşünce içinde olmamalıyız. Eski usullerde olduğu gibi Anadolu tabiri ‘dedem, nenem’ usulü deriz. Hayvan bakım besleme şartlarında olduğu kadar nakil içinde bu şeyleri artık geride bırakmalıyız. Bakım beslemede kendimizi yenilemeliyiz. Aynı zamanda nakil işleminde de hayvanların refahını koruyacağız. Hayvanların refahını gözetecek şekilde bir nakil yapmak zorundayız.” dedi.

Bu manada yarın (18 Aralık Çarşamba) hayvan alım, satım ticareti yapan satıcılara yönelik bir eğitim düzenleyeceklerini de belirten Düzgün, “Bu eğitime bize başvurarak katılabilirler. Eğer şirket adına katılıyorsa bağlı olduğu şirketin ticaret sicil gazetesine kaydedilmiş fotokopisini getirecekler. İşletme ise kendi kimlik belgesiyle başvuracaktır. Yani bizzat kendisinin gelip başvurmasıyla yarın katılabilir. Eğitimi; İl Müdürlüğümüz, Sağlık personeli hazırlandılar. Onlar bu manada canlı hayvan ticareti yapan satıcılarımıza eğitim verecektir. Eğitim sonrasında Cuma gününe bunları imtihana alacağız. İmtihan sonrasında da çalışma izin belgesi vereceğiz. Bu çalışma izin belgesinin önemi de şudur; bundan sonra bizden çalışma izin belgesini almamış olan alım satımcılar, canlı hayvan ticareti yapan satıcılar bu belgeyle hareket edebilecekler. Diyelim ki bugün pazardan bir hayvan satın aldı. Bu hayvanı aynı günde sattığı şahsa yani başka bir yere nakil edemeyecekler. 30 gün sistem üzerinden beklemek zorunluluğu olacaktır. Yani bir alım satımcı bir hayvanı aldıktan sonra eğer hemen satmak istiyorsa sisteme onun belge kaydının girilmesi gerekiyor. Bu eğitim alım satım işiyle uğraşan kişi için çok önemlidir.” şeklinde konuştu:

Düzgün daha sonra şunları söyledi:

“Aynı zamanda hayvan nakliyecileri sürücülerin ve nakliye üzerinde giden bakıcıların da yetki ve yeterlilik belgesi alması gerekiyor. Yani bir nakliye aracı bizden hayvan sağlık raporu alacağı zaman nakliye belgesini gösterme zorunluluğu vardır. Onun o numarasını girmek zorundayız ki otomatik olarak da sistem de ona sağlık raporu izni çıkarabilsin. Bunun içinde Perşembe günü yine aynı il müdürlüğümüzce, il müdürlüğümüz sağlık personelleri tarafından eğitim verilecektir. Yine bu eğitimi de Cuma günü Çarşamba günü satıcılara vereceğimiz eğitimle beraber bunları da sınava sokacağız. Sınav sonrasında sınavda başarılı olanlara belgelerini verip 2014 Ocak birden itibaren de sorunsuz bir şekilde alım satımlarına nakliye işine devam edebilir. Biz kurum olarak alt yapımızı hazırladık. Nakliyeci şirketlere, muhtarlara belde, belediye, kaymakamlıklara, köylerimize her yere bilgilendirme yazılarımızı yazdık. Vatandaşlarımızı görsel yazılı basınlarla uyardık. Şimdi bir sıkıntı yaşanmaması için katılımı bekliyoruz.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler