Beyribey: Müteselsil Kefillik Ortadan Kalkacak

Beyribey: Müteselsil Kefillik Ortadan Kalkacak

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars İl genelinde müteselsil kefillik mağduru 8 bin köylünün 2017 yılının sonuna kadar borçlarını ödemleri durumda, kefilliklerinin ortadan kalkacağının müjdesini verdi.

Burkay KORTAĞ / KARS MANŞET

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullanılan grup kredilerinden doğan kefaretlerin sona erdiğini açıkladı.

Kars’ta binlerce tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşın 1990 yılından bu yana kanayan yarası haline gelen ve tarım kredi kooperatiflerine ve ziraat bankasına olan borçlarının çok büyük sıkıntılar yaratığını söyledi.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bu vatanın ana unsurları olduğunu söyleyen Beyribey: Köylülerimiz, bu ülkenin üretimin kaynağıdır, toprağın sahibidir, diğer bir anlamıyla vatanın öz sahipleridir; onları köylerinde tutmak, üretimlerini kolaylaştırmak, onların orada yaşamlarını kolaylaştırmak adına gayret göstermemiz gerektiği kanaatini taşıyorum.”dedi.

Müteselsil kefilliklerinden dolayı birçok insanın mağdur olduğunu da söyleyen Beyribey: “1990'lardan itibaren başlayan, 2002 yılında Ziraat Bankası müteselsil kefilliklerinin sona erdiği, daha sonra 2004 yılında ise tarım kredi kooperatiflerinin müteselsil kefilliklerinden dolayı birçok insan mağdur oldu. Bunun için 2017 yılında bir kanun çıktı; ‘Müteselsil kefillik2 dediğimiz, kefilliğin şahıslara dönmesi doğrultusunda bir kanun çıktı. Süreli olduğu için 2007 yılının sonuna kadardı. Ondan sonra müteselsil kefillik için müracaat etmeyenler müteselsil kefilliği olduğu için borçlarını ödediler ve bundan dolayı arazileri, arsaları, üzerlerinde mevcut olan bütün her şeye haciz konuldu ve borcunu ödese bile kişi -diğer borçlardan ve kendi borcundan dolayı, diğer borçlarına icralar geldiğinden dolayı borçlarını ödemediler.” Diye konuştu.

KARS’TA 7 BİN ÇİFTÇİ MÜTESELSİL KEFİLLİKTEN MAĞDUR

Sadece Kars’ta 7 binin üzerine vatandaşın müteselsil kefillik nedeniyle mağdur olduğunu da konuşmasında ifade eden Milletvekili Beyribey: “Şimdi, o günden bugüne kadar sadece Kars merkez ve köylerinde, il merkezinde 3 bin mağdur vatandaşımız var. İlçe ve köyleri toplarsak köylerle beraber bu sayı 7 bin civarındadır. Bu sadece Kars'ta değil; bu, Bolu'da var; bu, Erzurum'da var; bu, Sivas'ta var, Türkiye'de çiftçilikle uğraşan herkeste var. Çiftçiler kendi borçlarını ödeseler bile müteselsil borçluluklarından dolayı mağduriyetleri vardı. Şu anda birçok çiftçi mal sahibi olamıyor, mal sahibi olursa hemen malına haciz konuluyor.

AK PARTİ HER ZAMAN ÇİFTÇİSİNİN YANINDA OLMUŞTUR

AK Parti’nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu da söyleyen Kars Milletvekili Selahattin Beyrübey: “Çiftçisinin yanında olduğu için de bugün, zamanında gidip müracaat edemeyen, mağdur olan ve borçlarını ödeyemeyen bu vatandaşlarımızla ilgili yeniden Başbakanımıza teşekkürlerimizi arz ediyorum, himmet etti. Grup Başkanımıza, Komisyon Başkanımıza, Bakanımıza ve bu konuda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi arz ediyorum.

Ayrıca, şimdi "evet" oylarıyla destek verecek bütün milletvekillerimize ve Meclisimize teşekkür ediyorum. Gerçekten, çok önemli, kanayan bir yaraya parmak basmış olacağız ve orayı tedavi etmiş olacağız. Bu konuda ben inanıyorum ki borcunu ödemek isteyenler, tarihi özellikle vurgulamak istiyorum. 2017 yılının sonuna kadar "Ben borcumu ödüyorum, müteselsil kefillikten çıkıyorum." derse vatandaşımız, köylümüz, müteselsil kefilliği ortadan kalkacaktır. Parasıyla ilgili problem yoktur, siz müsterih olun. Köylülerin malı da para ediyor, ineği de. Ben çiftçiyim, köylü çocuğuyum para ediyor. Ürettiği mallar gayet güzel para ediyor. Ben köylülerin nasıl yaşadığını, nasıl yaşamaları gerektiğini biliyorum.

Onlar için mücadele veriyoruz. AK Parti onların yollarını yapıyor, okullarını yapıyor, sağlık hizmetlerini veriyor, her türlü hizmetini veriyor, vermeye de devam edeceğiz. Benim amacım şudur: Köylü üretimini yapsın, yaptığı üretim de köyünde kalsın. Çocukları tabii ki eğitilsin ama üretimde, katkıda onların üstüne yoktur. Köylü çok önemlidir. Köylü 1 metrekare toprak için canını verir. Onun için, biraz evvel sözümü söylerken de bu vatanın ana unsurudur, bu toprağın ana sahibidir dedim, bundan dolayıdır. Ben köylülerimize her zaman sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Partimiz ve Meclisteki bütün grupların da köylülere sahip çıktığına inanıyorum.”şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler