Beyribey, TBMM’de Sarıkamış Şehitlerini Konuştu

Beyribey, TBMM’de Sarıkamış Şehitlerini Konuştu

AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, Sarıkamış Harekâtının 101. Yıl dönümü münasebetiyle TBMM’de söz aldı

“Sarıkamış kardelen şehitlerinin yurdudur.” diyen Beyribey, “Allah-u Ekber dağlarını aşmaya çalışan çarıksız körpe fidanların hikâyesi sinemizi yakmaktadır.” diye konuştu.

Sarıkamış Harekâtının 101. Yıl dönümü münasebetiyle kaybetmiş olduğumuz 90 bin vatan evladını anmak üzere söz aldığını ifade eden Beyribey, “Bugün tarihimizin en dramatik savaşlarından birinin anma günüdür. Sarıkamış Harekâtı’ nın 101. yıl dönümünde burada, sizlerle birlikte geçmişi bir kez daha anıyoruz. Kahraman bir milletin evlatlarıyız. Bizim kahramanlıklarımız aynı zaman da zaferlerle birlikte acıları da yaşamıştır. Yemen de kavurucu sıcakta, Çanakkale de mermi sağanağında, Sarıkamış’ın dondurucu soğuğunda nice acılar gizlidir. Bu bize tarihimizi, medeniyetimizi en önemlisi de sarsılmaz kardeşliğimizi anlatıyor.” diye konuştu.

Sarıkamış için hüzünlü olduklarını da belirten Beyribey, “Çünkü bu topraklar da binlerce evlatlarımız yatıyor. Bu evlatlarımız yani şehitlerimiz sadece kardan kefenlerde yatıyordu. Baharla birlikte karlar eriyince o zaman şehitlerimiz ortaya çıktı. Tıpkı kardelen çiçekleri gibi Sarıkamış kardelen şehitlerinin yurdudur. Son derece zor yaşanan ağır kış şartlarına rağmen Türk askerinin ortaya koymuş olduğu cesareti, mukavemeti, dirayeti ve kahramanlığı göstermesi bakımından Sarıkamış harekâtı çok önemli bir olaydır ve oradan bugüne döndüğümüz zaman bu günde ülkemizin  Savunmasını zor şartlar altında kahramanca yerine getiren Mehmetçiğimiz şanlı mücadelesinden almış olduğu ilhamla bugün vatan mücadelesini, müdafaasını ve topraklarımızın bütünlüğü savaşını başarıyla yürütmektedir.” şeklinde konuştu.

Beyribey konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu harekâtın kuşkusuz askeri açıdan, teknik açıdan birçok yanlışları vardır. Yokluk içinde Allah-u Ekber dağlarını aşmaya çalışan çarıksız körpe fidanların hikâyesi sinemizi yakmaktadır. Bu bir efsanenin ayakta kalma ve yaşamak için verdiği mücadelenin haykırışıdır. Yokluk içinde karlı dağları zemherinin kavurucu soğuğunda aşmaya çalışan ayakkabısız, paltosuz Anadolu çocukları olan Mehmetçik her zaman ki cesaret ve kararlılığıyla üzerine düşeni yerine getirmiş ve aldığı emirle yola koyulmuştur.  Sorumluluğunun farkındadır işte vatan bu azmin, bu kararlılığın imkânsızlıklara rağmen ortaya çıkan yüksek şuurun neticesinde aziz şehitlerimizin mirası olarak bizlere kalmıştır. Bu şehitler kimimizin dedesi, kimimizin büyük dedesi olan, o zamanın yiğitlerine bir ülke borçluyuz. Bu yiğitler vatan müdafaası için bile bile komutanlarının emrine itaat etmişlerdir. Onlar olmasaydı belki de bu topraklarda şimdi biz yaşıyor olamayacaktık. Osmanlı İmparatorluğu’nun son evlatları hayatta kalarak değil, ölerek zafer kazanmayı tercih etmiştir.”

Beyribey, daha sonra şunları söyledi:

“Sarıkamış’ta yapılmak istenen şey Anadolu’nun Türk-İslam coğrafyasının yok etme savunmasıdır. Sarıkamış harekâtı sonrası hemen nasıl olsa Osmanlı bütün ordusunu kaybetti diye İngilizler Çanakkale çıkarmasını yapmışlardır ve hatta Ruslar o dönemde 1915 sonrası Osmanlı tebaası olan Ermenileri kullanarak isyanlar çıkarmışlardır ve Sarıkamış harekâtıyla orada da yaşayanlara büyük acılar yaşatmıştır. Bu gün dahi sınırlarımızda dün oynanan oyunlar devam etmekte Ruslar dahil birçok ülke Anadolu’da ki boy, fikir ve ırkları kullanarak ülkemizi 1915’ler de yaşadığımız acıları bizlere tekrar yaşatmak istemektedirler. Gaflet içinde olanların Sarıkamış harekâtını iyi anlamalarını ve görmelerini tavsiye ederim. Sarıkamış harekâtı sonrası birçok olay sansüre edilmiş daha sonraki yıllarda halkla paylaşılmamıştır. Ancak 2002 Ak Parti iktidarı ile Sarıkamış harekâtı ile ilgili Alanlarda ihya ve yapılanmalar başlatılmış özellikle Sn. Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde o günden bugüne kadar inşa ve ihya işlemleri yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir. Sarıkamış da yatan şehitlerimizi unutmamalıyız. Onların anısını yaşatacak her türlü gayreti göstermeliyiz. Bizler geleceğimizin mimarı geçlere de geçmişimizi iyi anlatmamız lazım. Yapacağımız ikinci şey, bu şehrin hikâyesini çocuklarımıza anlatmaktır. Bu fedakârlıkları, cesareti, ulvi davranışı en iyi şekilde çocuklarımıza aktarmaktır. Bunu bir yenilgi olarak değil, vatan uğruna kendini feda etme hikâyeleri olarak anlatmalıyız.”

Beyribey, konuşmasını “Sarıkamış harekâtının 101. yılında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Hepsinin önünde saygıyla, hürmetle eğiliyorum. Onların yakınlarına saygılarımı sunuyorum.” ifadeleriyle noktaladı. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler