Bilgen, Davutoğlu'na Soru Önergesi Verdi!

Bilgen, Davutoğlu'na Soru Önergesi Verdi!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplamasını istediği soruları TBMM'ye soru önergesi olarak verdi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Bilgen, “Son 13 yılda sivillerin hedef alındığı saldırılarda yüzlerce yurttaşımızı kaybettik. Birçok sivil yurttaşımız da saldırılar sonrasında çeşitli uzuvlarını kaybetmek suretiyle sakat kalmışlardır. Bu saldırıların hemen hemen hepsinin derin bir arka planı olduğu gözükmesine rağmen sadece faillerle sınırlı kalan soruşturmalar gerçekleşmiştir. Derinlemesine soruşturmalar yapılmamasından kaynaklı eylemi gerçekleştirenlerin cesaretlendirilmesiyle eylemlerin önüne geçilemediğini ve eylemlerin süreklilik kazanarak devamının geldiği yönünde açıklamalar yapılmaktadır.” dedi.

Bilgen resmi rakamlara göre son 13 yılda gerçekleşen saldırılarda yaşanan kayıpları şöyle dile getirdi:

Ankara Saldırısı 10 Ekim 2015: 102 kişi hayatını kaybetti 500’ün üzerinde yaralı (20 Ekim 2015 saat 23.30’a kadar gelen veriler)

Suruç Saldırısı 20 Temmuz 2015: 34 kişi hayatını kaybetti 100’ün üzerinde yaralı

Diyarbakır Saldırısı 5 Haziran 2015: 4 kişi hayatını kaybetti 100’ün üzerinde yaralı

Reyhanlı Saldırısı 11 Mayıs 2013: 52 kişi hayatını kaybetti 146 yaralı

Güngören Saldırısı 27 Temmuz 2008: 18 kişi hayatını kaybetti 154 yaralı

HSBC ve İngiltere Konsolosluğu Saldırıları 20 Kasım 2003: 30 kişi hayatını kaybetti 400’ün üzerinde yaralı

Sinagog Saldırıları 15 Kasım 2003: 27 kişi hayatını kaybetti 300’ün üzerinde yaralı”

Bilgen, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istediği soruları şöyle sıraladı: 

"1- Bu saldıralar sonrasında açılan davalarda etkin soruşturma gerçekleştirilmiş midir?

2- Bu saldırılarda hayatını kaybedenler Sivil Şehit statüsünde sayılmış mıdır?

3- Suruç Saldırısında hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Sivil Şehit statüsü verilmediği bilgisi doğru mudur? Eğer verilmemişse sebebi nedir?

4- KESK, DISK, TMMOB ve TTB sivil toplum örgütleri 21 Eylül 2015 tarihinde 10 Ekim 2015 Cumartesi günü ‘Savaşa inat barış hemen şimdi’ isimli miting yapacağını açıklamıştır. Sorumlu Bakanlıkların bu açıklamadan 10 Ekim’e kadar geçen sürede aldığı güvenlik önlemleri nelerdir?

5- Sadece bu miting için kaç güvenlik görevlisi vazifelendirilmiştir?

6- ‘10 Ekimde gerçekleşen saldırının cenaze evi devlettir.’ açıklamasına paralel olarak hayatını kaybeden yurttaşlarımızın cenazesine mülki amirlerden görevlendirilen olmuş mudur? Eğer olmuş ise hangi cenazelere katılım için Kaymakam ya da Vali düzeyinde görevlendirme yapılmıştır?

7- Cumhurbaşkanı’nın Fransa'daki Charlie Hebdo Saldırısından sonra Fransa İstihbarat Servisine: ‘Bu insanları neden takip etmediniz sizin İstihbarat Servisi’niz çalışmıyor mu?’ demiştir. Yapılan soruşturma çerçevesinde 10 Ekim’de gerçekleşen saldırıda da Milli İstihbarat Teşkilatı’nın zafiyeti var mıdır?"

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler