Bilgen, Engelli Haklarını Sordu!

Bilgen, Engelli Haklarını Sordu!

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu'nun cevaplaması istemiyle Engelli vatandaşlarımızın hakları ile ilgili soru önergesi sundu.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi sundu.

Engelli yurttaşların toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hükümetlerin ve yerel yönetimlerin görevleridir. Bu yüzden ilgili kuruluşların bu konuda bazı önlemler alması ve sorunlara yönelik etkin çözüm yollarını bulması gerekmektedir.

İmzacısı olduğumuz başta ‘Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’ si gibi sözleşmelerin etkin bir şekilde hayata geçirilerek engellilerin tüm temel hak ve özgürlüklerden diğer bireyler gibi tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek ve insan onuruna olan saygıyı güçlendirmek gerekmektedir.

Ne yazık ki kamu otoritesinde ve toplumda ‘yardım ve acıma’ duygusu engelli yurttaşları eşit yurttaşlık doğrultusunda güçlendirmek yerine mağduriyetlerini gidermek yerine daha da derinleştirmektedir. Bu sebeple de konuyla ilgili sadece bir grup değil toplumun tamamının bu konuda bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve konuyla ilgili farkındalığının artırılması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- 5378 sayılı ‘Engelliler Kanunun’ yürürlüğe girmesinden sonra yerel yönetimlerin yasadan doğan sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini denetlemek üzere bir çalışma olmuş mudur?

2- 5378 sayılı Engelliler Kanunu çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen kamu ya da özel kuruluşlara yönelik şu ana kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

3- Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren yapıların ne kadarı engellilerin kullanımı için uygun durumdadır?

4- 2003 - 2015 yılları arasında engelli yurttaşlarımıza yönelik: ‘Yaşam hakkı; adalete erişim; kişi özgürlüğü ve güvenliği; işkence, insanlık dışı muamele ve ceza; sömürü, şiddet veya istismar; ayrımcılık yapılmaması ve eşitlik; sağlık’ gibi konularda meydana gelen hak ihlallerinin sayısı ve şehirlere göre dağılımı ne durumdadır?

5- Devletin engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanmasını sağlama yükümlüğü çerçevesinde yatalak ya da başka sebeple sandığa gidemeyen engelli yurttaşlar için herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?

6- Engellilere yönelik özel eğitim veren okulların denetlemeleri ne kadar sıklıkta yapılmaktadır? Bu denetimlerde göz önünde bulundurulan temel kriterler nelerdir?

7- Eğitimde öğrencilerin fırsat eşitliği göz önünde bulundurularak, FATİH Projesi kapsamında öğrenci ve öğretmenlere dağıtılan tabletlerdeki yazılımlar ve eğitimde kullanılan diğer materyaller engelli öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına yönelik erişilebilirlik düzenlemelerine haiz midir?

8- Engellilerin yeni yasalardan doğan idari, maddi ve sosyal haklarını sürekli güncelleyen ve bunları engellilere ulaştırabilecek kamuda ve özel sektörde herhangi bir birim bulunmaktadır mıdır? Bununla ilgili kurulmuş herhangi bir iletişim ağı mevcut mudur?

9- Kars ilinde engellilik durumlarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre kaç engelli yurttaşımız yaşamaktadır?

10-Kars ilindeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren yapıların ne kadarı engellilerin kullanımı için uygun durumdadır?

11-Türkiye genelinde ve Kars ilinde engellilerin, ailelerinin ve toplumun engelli hakları bağlamında eğitilmeleri için hangi projeler hayata geçirilmektedir?

12- Kars ilimizdeki engelli yurttaşlarımızın ne kadarı devlet yardımı alabilmektedir?

13-Türkiye genelinde ve Kars ilinde engelliler üzerine faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını desteklemek ve güçlendirmek için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler