Bilim de Büyük Risk  Altındayız

Bilim de Büyük Risk Altındayız

Arslan, “Üniversitelerde artık fizik, kimya ve biyoloji okutulamıyor. Bilim ortadan kalkacak ve yurt dışından bilim ithal edeceğiz.” dedi.

 

Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Özkan Arslan, özellikle Taşra üniversitelerinde olmak üzere öğrencilerin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerini tercih etmediklerine dikkat çekti.

 

Bu nedenle bu bölümlerin öğrenci bulunmadığı için boş kalması yüzünden kapanma noktasına gelmesinin, ülkemizin bilim geleceği için büyük bir risk teşkil ettiğinin altını çizdi.

 

Üniversitelerde bu yıl yapılan ÖSYM yerleştirmeleri sonucu, Kars Kafkas Üniversitesi’ni tercih eden yeni öğrencilerin de Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerini seçmediklerini belirtti.

 

Üniversitelerin 2011-2012 eğitim ve öğretime başladığı bugünlerde çok ciddi bir şekilde bilimin geleceği için bu konu da bilim camiasında farkındalık oluşturulması gerektiğin üzerinde duran Arslan, şunları söyledi.

“2011 yılı üniversite yerleştirmeleri sonucu ülke genelinde olduğu gibi Kars Kafkas Üniversitesi’nde de Fen-Edebiyat ya da Fen Fakülteleri bünyesinde bulunan Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri boş kadı. Çünkü öğrenciler artık bu bölümleri tercih etmiyor. Üniversite öğretiminde FKB diye tanımlanan bu bölümlerin boş kalması ülkemizin gelecekte bilim adamı yetişmemesi yönünde büyük risk taşımaktadır. Bu bölümlerin Fen, Sağlık ve Mühendislik alanları için zorunludur ve ihmal edilmeyecek stratejik alanlardır. Bu nedenle bu temel bilim alanları olmadan artık Türkiye’de doktor veya mühendis yetişemez,

 

ÖĞRETİM ÜYELERİ, MOTİVASYONLARINI KAYBEDECEK.

Öğrenci alamayan bu bölümlerde görev yapan öğretim üyeleri ve araştırıcıların da motivasyonlarını kaybedeceklerinin altını da çizen Arslan, daha sonra şunları kaydetti.

“Araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri, bilim adına araştırma yapamayacaklardır. Ayrıca temel bilgi birikimine katkı sağlayamayacaklardır. Bu bölümlerdeki akademisyenlerin özlük hakları yönünden ciddi kayıplara uğrayacakları kaçınılmaz hale gelecektir. Bir başka çok önemli risk ise artık gelecekte bu bölümlerdeki araştırmacıların sayısı gittikçe yok olacak şekilde azalacaktır. İşte bu durum böyle devam ederse Türkiye, 20-30 yıl sonra bilim adamı ithal eder noktaya gelecektir. Ne yazık ki ülkede bilimim geleceği büyük risk altındadır.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Prof. Dr. M. Özkan Arslan, bu konuda çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

- Ülke genelindeki bu bölümlerin bulunduğu tüm üniversitelerde 2. Öğretime son verilmelidir.

 - Her üniversitedeki bu bölümlere en fazla 25’er öğrenci alınmalıdır.

 - Bu bölümleri ilk 10’da tercih eden öğrencilere, Devlet (Örneğin TÜBİTAK kanalıyla v.s) burs vermelidir.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK ve diğer kurum ve kuruluşların AR-GE’lerinde istihdamları yapılmalıdır.”

 

yes.20110930224339..jpg

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler