Bingür Sönmez kimdir?

Bingür Sönmez kimdir?

SARIKAMIŞ'A ADANMIŞ BİR HAYAT

Bingür Sönmez kimdir?

SARIKAMIŞ’A ADANMIŞ BİR HAYAT

Bingür Sönmez!

21. yüzyılda, Sarıkamış denince akla gelen ilk insan…

Sarıkamış’ı önce Türkiye, sonra dünya gündemine taşıyan yılmaz savaşçı… 

Gerçi kendisi, “Sonu ölümle biten operasyonları sevmediği için, ‘Savaşlara Hayır!’ diyor.” ama vermekte olduğu kutsal mücadeleyi tanımlayacak en doğru tarif, yaptığının bir savaş olduğunun itirafı olacak. Yalnız bu savaş onun istediği tarzda; kansız, ölümsüz bir savaş…  

Bu biyografiyi düzenleme sorumluluğu bana düşünce, birkaç yıl önce yazdığım, Sarıkamış’la ilgili bir yazı geldi aklıma. Arayıp buldum. Bir hayli kısaltarak bu sayfaya aktaracağım. Şunları yazmışım; Bingür Sönmez, Sarıkamış ve başkanı olduğu Sarıkamış Dayanışma Grubu için:

“Sarıkamış Dayanışma Grubu sayesinde herkes öğrendi artık.

Kahramanlık, kin, nefret, ihanet, beceriksizlik, bencillik ve aptalca hırsların iç içe geçtiği bir savaşın yıl dönümüdür bugün… İlk günüdür savaşın, Sarıkamış Savaşlarının tarihe düştüğü ilk gün…

22 Aralık 1914’ten 15 Ocak 1915’e kadar geçen, yirmi beş günlük; uzun, soğuk, ölümcül ve bir türlü geçip gitmeyen dayanılmaz bir zamanın başladığı gündür bugün…” demiş ve sürdürmüşüm yazıyı.

“Hani, perşembenin gelişi, çarşambadan belli olur derler ya! Hani bizde, anasına bak, kızını al diye bir söz vardır ya! Sanırım tüm mesele o söylemlerde saklı. Dün yaşananlar bugün yaşanmakta olanların çarşambası sanki… Yöneten, yönetmeye talip olan ve yöneteceğim diye; halktan toplanan paralardan dünyalık edinenler hiçbir zaman değişmiyor. Kısa bir dönemi; Kurtuluş Savaşı ve ilk dönem Cumhuriyet kadrolarını bir kenara ayırıp yazıyorum bunları. Onlar gerçekten muhteşem insanlarmış. Düşünün: Yedi düvel dediğimiz dış düşmanlar ve onların izinden koşan çok sayıda uşak ruhlu, iç düşmanlar. Ne çoklarmış, değil mi?”

“İşte o düşmanların, aynı kapta fokurdayan akıldaş torunları bugün; Bingür Sönmez ve Sarıkamış gönüldaşlarının, Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun önüne çıkıp engellemeler yapıyorlar, onların yaptıkları inanılmaz işleri halkın gözünde küçük göstermeye çalışıyorlar. Küçük adamların, küçük ruhları dolaşıyor her yerde…”

“Bu küçük adamlar sayesinde harika bir gerçek çıktı ortaya. Hani şu Bingür Sönmez denen doktor var ya! Hani; tarihçi, sosyolog, politikacı, bürokrat olmayan o tıp doktoru var ya! Modern çağın kahramanı o, bence… Sarıkamış Gazisi, Sarıkamış Tarihçisi, Sarıkamış Yiğidi… Ne derseniz deyin ona. Hepsi anasının ak sütü gibi helaldir o aslana. Yalnız ona mı o yiğidin yanında yer alan, alperenlerden her birine…”

İşte öyle yazmışım özetle…

Yazmışım da az yazmışım.

Bingür Sönmez, o güne kadar, tarihimizin fazla konuşulmayan bir faciasını gündeme getirip Sarıkamış olaylarının gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Şehitlerimizi unutmanın ayıbını, işinin ehli olmayanları işbaşına getirmenin nelere mal olacağını hatırlattı bize.

Ders kitaplarını düzenleyen kurumlarımızın, tarihçi geçinenlerin ne işe yaradıklarını sorgulattı topluma.

Sarıkamış Savaşlarının yalnız karada değil, denizlerimizde de yaşandığını öğretti herkese.

Ermenilerin büyük ihanetini, yaptıkları zulmü; binlerce insanımızın esir olarak Rusya’ya götürülmesindeki acıları bir film şeridi gibi getirdi toplumsal hafızamızın dumura uğramamış bölümlerine…

Tüm bunları yaparken de bazı etkin çevrelerin aşağılama ve ezme çabalarıyla karşılaştı. Pes etmedi; tarihimizin karanlık ama kahramanlıklarla dolu bir dönemini, bugünkü ve gelecekteki nesillere ders olur umuduyla kafalarımıza sokmaya çalıştı.

Yıllar yılı aynı konunun savaşını verdi.

Anlattı anlattı, bir daha bir daha anlattı.

Bırakın yıllar yılını, şöyle bir haftacık aynı şeyleri anlatmayı bir deneyin bakalım. Ne demek istediğimi anlarsınız o zaman!

Üstelik görevi de değildi.

Tıp doktoruydu o…

Eğer ameliyatta değilse “Sarıkamış’ı ona saat 23’te sorarsanız az sonra alırsınız beklediğiniz cevabı. Saat sabahın 2’sinde bir açıklama gerekebilir, onun da gelir cevabı. Saat 4,3o’da bir şey daha sorarsınız ve “Bunun cevabını yarın alırım ancak!” diye düşürken o cevap az sonra ekranınızdadır.

Herhangi bir konu hakkında; sözde Sivil Toplum Kuruluşlarına ya da resmî ve özel kurumlara başvuranlar, dilediklerince kıyaslasınlar bu hâli…

KİTAPLARI

Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış-CD’li [Bingür Sönmez–Reyhan Yıldız] Yıl:2007

Kalp Yogası [Bingür Sönmez–Neslihan İskit–Selim Tansal] Yıl:2008

Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış-CD’siz [Bingür Sönmez–Reyhan Yıldız] Yıl:2010

Büyük Dünya Savaşı’nda Türk Cepheleri-1 Kafkas Harekâtı, [Maurice Larcher-Çeviri: Can Kapyalı-Yayına Hazırlayan: Bingür Sönmez] Yıl:2010

Geçmişten Günümüze Âşıkların Dilinde Sarıkamış [Abdurrahman Güzel-Ali Berat Alptekin-Yayına Hazırlayan: Bingür Sönmez] Yıl:2010

HAYATI

1952 yılında Sarıkamış’ta doğmuş. İlkokulla ortaokulu “Sevgili Sarıkamış”ında tamamladıktan sonra, kader onları topraklarından koparıp İstanbul’a yolcu etmiş.

Liseyi İstanbul’da okumuş.

1969′da Pendik Lisesi’ni bitirmiş. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmiş.

Tıp Fakültesi de 1976 yılında Tıp Doktoru unvanıyla yolcu etmiş onu…

Eğitim konusuna öyle gönül vermiş ki, bakın neler yapmış.

Önce bir burs aracılığıyla İngiltere’ye gitmiş.

Orada İngilizcesini geliştirmiş.

Bir yıl kadar sonra yeniden yurda dönmüş.

1977’den 1984’e dek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi görmüş. 1984 yılına kadar sürmüş bu… O yıl, kalp cerrahisi asistanı olarak Londra’daki St. Thomas Hastanesi’ne kabul edilmiş ve 1985 yılına kadar kalmış orada… Yine o dönem içinde Rayne Enstitüsü’nün araştırma görevlileri arasında yer almış.

1985 ile 1986 yıllarında Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde görürüz onu…

1986-1987 yılları arasındaysa İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kalp damar cerrahisi başasistanı olarak görev yapmış.

1987 yılında, Londra’daki St. Thomas Hastanesi’ne dönmüş. Koroner cerrahisi üzerine eğitim görmüş. İstanbul’da olduğu gibi burada da kalp damar cerrahisi başasistanlığı görevini üstlenmiş.

1988 yılında doçent olmuş.

1990 yılında; 1987 yılında başladığı koroner cerrahisi eğitimini tamamlayıp aynı yılın sonlarına doğru St. Thomas’dan ayrılarak yurda dönmüş ve İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde uzman unvanıyla göreve başlamış. Kardiyoloji Enstitüsü’ndeyken, aynı zamanda, Florence Nightingale Hastanesi’nde de görev yapmış. Burada onu cerrahi bilimler başkanı olarak görmekteyiz.

Bu durum, 1995 yılına kadar sürmüş. O yıldan itibaren hem Florence Nightingale Hastanesi’nin kalp cerrahisi bölüm başkanlığını hem de Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin cerrahi bölümler başkanlığını üstlenmiş.

Profesör unvanını aldığı yıl 1997…

Şu anda Memorial Hastanesi’nin kalp cerrahisi bölüm başkanlığını yapıyor. Florence Nightingale’den bu hastaneye geçiş tarihiyse 2001…

 Bingür Sönmez; çeşitli kuruluşlar tarafından verilmiş, çok sayıda başarı ödülüne sahip. Bunları son bölümde yayınlamayı planlıyoruz.

BS4Mesleğiyle ilgili olarak yazdığı kitaplar:

- Radial Arter Greft Hazırlanması ile

- Kitapları bölümünde de sözünü ettiğimiz “Kalp Yogası”

 Yurt içi ve yurt dışında, şimdilik, çok sayıda bilimsel yayını var.

Onları da son bölümde yayınlayacağız.

 Tüm bunların dışında da bu biyografinin hazırlandığı tarih itibariyle beş ayrı mesleki kitabın içinde yer alıp da kendisine tahsis edilmiş olan toplam sekiz bağımsız bölüme, yazar olarak imza atmış.

Ona; gecenin bir yarısında dijital ortamdaki yenilikleri incelerken, görev yaptığı hastanenin hastalar için daha çağdaş olanaklara kavuşmasını planlarken, televizyonlarda sağlığınız için gerekenleri anlatır ya da Sihirbazlar Kralı ünlü Mandrake’ye taş çıkartırken, farklı bir etkinlikte ortaya çıkıp Sarıkamış’tan söz ederken, bir gün Sarıkamış tepelerine düzenlenen yürüyüşte, bir başka gün Ağrı Dağı tırmanışında ya da deniz şehitleri için bir savaş gemisinin güvertesinden denize çelenk bırakırken, o da olmazsa denize girdiğiniz bir yerde suyun derinliklerinden size bakarken rastlayabilirsiniz.

Çalıştığı hastanenin sitesinde, esprili bir şekilde, “Boş vakitlerinde ameliyat yapıyor.” diye yazılmış. Tabii “Hasta kaybetmeyi hiç sevmediği de”…

İşte o siteden Bingür Sönmez için derlediğimiz bilgileri, bizdekilerle harmanlarsak; şöyle bir dağarcık oluşuyor:

Bu tarihe kadar yaptığı kalp ameliyatı sayısı on üç bini aşmakta,

Yurt içi ve yurt dışında bulunan yirmi dört derneğin aktif üyesi,

Çok sayıda tıbbi derginin editörü,

Arşiviyle birlikte, Sarıkamış olaylarıyla ilgili; makale, kitap, sinema filmi, belgesel film, yakılmış türküler dâhil her türlü çalışmanın hizmetindeki kişi,

Sarıkamış çalışmalarının; gönülden, bilimsel danışmanı,

Bilgisayar konusunda uzman ve gelişmelere meraklı,

Favori sporu skuba dalıcılığı, İyi bir dağ kayakçısı…

Sakın, bunca eğitimine bunca işine bunca ameliyatına bunca Sarıkamış savaşçılığına bakıp da “Kim bilir ne sıkıcı insandır?” demeyin.

Televizyon kanallarından birinde görürseniz izleyin mutlaka…

Olgun, olgunluk alametlerinden biri olan alçak gönüllülüğü hemen göze çarpan; yerine göre esprili, neşeli, sohbeti aranır biri…

Saz, kaval ve ona bağlı olarak blok flüt çaldığı; ney dersleri aldığı da söyleniyor. Kaval ve flüt çalanların ney konusunda kısa zamanda başarı sağladıkları malum. Yakın zamanda kendisine Neyzen Sönmez denirse şaşmayın. Şimdiden konserlere başlamış bile…

Bingür Sönmez; Memorial Hastanesi’nde, çağdaş tıbba destek için, tıbbi müzik yani hastalığa uygun makam kullanılarak yapılan tedavi metodunu da uygulamakta…

Gönülleri fetheden eylemlerinden bir başkası da şu:

Erzurum Koruma Derneği Vakfı Başkanı Necati Bölükbaşı’yla birlikte, Kurtuluş Savaşı’mızın kahraman uçaklarından “Erzurumlu Nafiz”in birebir aynını “Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği”nde yaptırarak; “Türk Havacılığı”nın yüzüncü yılı ve “Büyük Türk Erzurumlu Nafiz Bey”in anısına Erzurum’a armağan etti. Uçak şu anda, kalıcı olarak duracağı “Erzurum Havaalanı”nda bulunmakta…

“Sarıkamış denince akla gelen ilk insan” demiştim onun için.

Bingür Sönmez denildiğindeyse aklıma hep, Samantha’nın süpürgesi gelir.

Nasıl gelmesin ki? Kâh orada kâh burada kâh kapının arkasında…

Çalıştığı hastanenin sitesinde onun için yazılanlardan birini biyografinin son satırına sakladım. Okuyunca az önceki sözlerime hak vereceksiniz.

“Amatör illüzyonist…” 

I – BİLİMSEL YAYINLARI

BS1Atriyal Fibrilasyonun Cerrahi Tedavisinde Radyofrekans Ablasyonu: Komplikasyonlar ve Önlemleri; E. Demirsoy, H. Arbatlı, N. Yağan, O, Yılmaz, M. Arpaz, F. Tükenmez, S. Arat, D. Şener, B. Sönmez. Türk Girişimsel Elektrofizyoloji Dergisi 2004;1:71-75.

Kronik Atriyal Fibrilasyonun Cerrahi Tedavisinde Endokardiyal ve Epikardiyal Radyofrekans Ablasyon; B. Sönmez, E. Demirsoy, N. Yağan, M. Ünal, H. Arbatlı, O. Yılmaz, F. Tükenmez, N. Soybir, D. Şener. Türk Girişimsel Elektrofizyoloji Dergisi 2004;1:40-47.

Ventral cardiac denervation reduces the incidence of atrial fibrillation after coronary artery bypass grafting; J. Melo, P. Voigt, B. Sonmez, M. Ferreira, M. Abecasis, M. Rebocho, A. Timoteo, C. Aguiar, S. Tansal, H. Arbatli, R. Dion. The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery Volume, 2004;127:511-6.

Real-time patency control with thermal coronary angiography in 1401 coronary artery bypass grafting patients; B. Sonmez, H. Arbatli, S. Tansal, N. Yagan, M. Unal, E. Demirsoy, F. Tukenmez, O. Yilmaz. European Journal of Cardio-Thoracic Surgery, 2003;24:961-6.

Endovascular treatment of an aortobronchial fistula; F. Numan, H. Arbatli, N. Yagan, E. Demirsoy, B. Sonmez. Cardiovascular and Interventional Radiology 2004;27:71-73.

A new technique for abdominal heart trasplantation in rats; E. Demirsoy, H. Arbatlı, A.K. Korkut, N. Yağan, B. Sönmez. The Journal of Cardiovascular Surgery 2003;44-:747-50.

The role of posterior pericardiotomy on the incidence of atrial fibrillation after coronary revascularization. H. Arbatli, E. Demirsoy, S. Aytekin, E. Rizaoglu, M. Unal, N. Yagan, B. Sonmez. The Journal of Cardiovascular Surgery 2003:44:713-7.

Diyaliz bağımlı kronik böbrek hastalarında kalp cerrahisi: 17 hastanın sonuçları; H. Arbatlı, E. Demirsoy, O. Yılmaz, M. Ünal, N. Yağan, M. Arpaz, B. Tanrıöver, F. Tükenmez, B. Sönmez. Diyaliz Transplantasyon ve Yanık, Eylül 2003,14(3) 177-182.

Atrioesophageal fistula: Is it an unavoidable complication of radiofrequency ablation? B. Sonmez, E. Demirsoy, O. Yilmaz. The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery 2003;126(5):1662-3.

İnen Aort Anevrizma ve Diseksiyonlarında Endovasküler Stent Greft ile Tedavi. H. Arbatlı, N. Yağan, E. Demirsoy, M. Arpaz, O. Yılmaz, F. Tükenmez, D. Şener, F. Numan, B. Sönmez. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, Cilt 31, Sayı 9, Eylül 2003 s 489-497.

BS 1

Influence of Cardiovascular Risk Factors on the Outcome of Coronary Artery Bypass Surgery. (Yahya Ünlü and Bingür Sönmez). Surgery Today (2003) 33:491-497.

Aort Anevrizma ve Disseksiyonlarının Endovasküler Tedavisi (Bingür Sönmez, Fürüzan Numan, Harun Arbatlı, Naci Yağan). In: Aort Cerrahisi. Suat Buket, Tahir Yağdı 2003,455-480.

A Fatal Complication due to Radiofrequency Ablation for Atrial Fibrillation: Atrio-Esophageal Fistula. (Bingur Sonmez,  Ergun Demirsoy,  Naci Yagan,  Mehmet Unal,  Harun Arbatli,  Deniz Sener,  Turker Baran and Feryal Ilkova). Ann Thorac Surg 2003;76:283-3.

Abdominal Aort Anevrizmalarının Endovasküler Tedavisi. (Harun Arbatlı, Naci Yağan, Ergun Demirsoy, Mehmet Ünal, Serap Tekin, Fürüzan Numan, Bingür Sönmez). Anadolu Kardiyoloji Dergisi, Cilt:3 Sayı:2 Haziran 2003 s115-123.

Repair of Recurrent Patent Ductus Arteriosus in an Adult with Cardiopulmonary Bypass (Case Report) (Harun Arbatli, Uğur Özbek, Ergun Demirsoy, Mehmet  Ünal, Naci Yağan and Bingür Sönmez). J Card Surg 2003;18:17-19.

Clinical experience with coronary sinus catheterization in minimally invasive aortic valve surgery under transesophageal echocardiography guidance (Ergun Demirsoy, Ugur Ozbek, Osman Bayindir, Bingur Sonmez). The International Journal of Cardiovascular Imaging 18: 453-455,2002.

Opere PDA Sonrası Oluşan Aortapulmoner Pencere Onarımının Transosefageal Ekokardiyografi (TOE) ile Monitorizasyonu (olgu sunumu) (Uğur Özbek, Harun Arbatlı, Bingür Sönmez, Füsun Bulutçu, Saide Aytekin, Osman Bayındır) Göğüs-Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği Dergisi – Cilt 8, Sayı 1, Ocak-Temmuz 2002.

Koroner Baypas Reoperasyonları: (104 Olgunun Değerlendirilmesi) Mehmet Ünal, Ergun Demirsoy, Harun Arbatlı, Selim Tansal, Naci Yağan, Faruk Tükenmez, Deniz Şener, Bingür Sönmez). Anadolu Kardiyoloji Dergisi Cilt: 2 Sayı: 2 Haziran 2002.

Koroner Arter Hastalığı ve Helicobacter pylori, (İslam Kaklıkkaya, Neşe Kaklıkkaya, Kıvanç Çubukçu, Bingür Sönmez, Bekir Kocazeybek). Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi Temmuz 2001, Cilt:9 Sayı:3.

Koroner Bypass Sonrası Masif Pulmoner Emboli Olgusunun İnsitu rTPA ile Tedavisi: Olgu sunumu, (Harun Arbatlı, Naci Yağan, Murat Dökdök, Mehmet Ünal, Ergun Demirsoy, Faruk Tükenmez, Erol Can, Bingür Sönmez). Fleboloji Dergisi Yıl:4, Sayı:2, Mayıs 2002.

Miyokard İnfarktüsü Nedeni Miyokardiyal Biridging mi? (Ergun Demirsoy, Bingür Sönmez). Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, Aralık 2001, Cilt:29, Sayı:12.

İki Abdominal Aort Anevrizması Olgusunun Endovasküler Stent ? Greft ile Tedavisi (Harun Arbatlı, Naci Yağan, Levent Onat, Kubilay Karaman, Deniz Şener, Francis Van Elst, Fürüzan Numan, Bingür Sönmez). Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi, Cilt: 9 Sayı:4, Ekim 2001.

Acute Aortic Valve Regurgitation Secondary to Blunt Chest Trauma (Mehmet Unal, Ergun Demirsoy, Abdullah Gogus, Harun Arbatli, Azmi Hamzaoglu, Bingur Sonmez). Texas Heart Institute Journal, Volume 28, Number 4, 2001.

Thermal angiography (B. Sönmez) Vascular Nevs June 2001

A left pulmonary artery aneurysm secondary to pulmonary hypertension (B. Sönmez, S. Tansal, M. Ünal, A. Korkut, N. Yağan E. Demirsoy, H. Arbatlı, V. Aytekin). J Cardiovac Surg 2001;42:629-32.

Dokuzuncu Dekatta Koroner Bypass Cerrahisi (Harun Arbatlı, Mehmet Ünal, Ergun Demirsoy, Selim Tansal, Naci Yağan, Faruk Tükenmez, Deniz Şener, Bingür Sönmez) .Anadolu Kardiyoloji Dergisi, Cilt:1, Sayı:3, Eylül 2001.

Femoral Bölgede Arteryal Grefte Komşu Bir Hidatik Kist (Olgu Sunumu) (Mehmet Özkökeli, Mehmet Ünal, Bingür Sönmez). Van Tıp Dergisi 8 (2):73-75, Nisan 2001

BS1

Kalça Kırıklı-Çıkığı (Pipkin Tip-IV) ile Beraber Görülen Travmatik Aort Kapak Rüptürü ?Olgu Sunumu? (Abdullah Göğüş, Sercan Akpınar, Mehmet Ünal, Bingür Sönmez, Azmi Hamzaoğlu). Ulusal Travma Dergisi Volum:7, Sayı:1, Ocak 2001

Cerrahi Merkezlerinde Ameliyathane Hava Temizliği Ölçümlerinde Farklı Yöntemlerin İrdelenmesi: Üç Merkezli Bir Çalışma (Bekir Kocazeybek, Aylin Ordu, Abdullah Ayyıldız, Mustafa Aslan, Bingür Sönmez, Cem?i Demiroğlu). Hastane Infeksiyonları Dergisi 2000; 4:164-170.

Acute Gastrointestinal Complications After Open Heart Surgery (B. Akpinar, E. Sağbaş, M. Güden, K. Kemertaş, B. Sönmez, O. Bayındır, C. Demiroğlu). Asian Cardiovascular and Thoracic Annals Vol:8, No:2, 2000, 109-113.

Diagnosis at first glance: hairy black colonies in resected prosthetic aortic valve (B. Kocazeybek, B. Sönmez, K. Şarman, D. Şener, M. Özdemirli, S. Aytekin, A. Ayyildiz, and C. Demiroğlu). Clinical Microbiology and Infection Volume 6, Number 11, November 2000.

Koroner Arter Bypass Operasyonu Olan Hastalarda Anti-Chlamydia Pneumoniae IgG Antikor. (Kenan Midilli, Harun Arbatlı, Ergun Demirsoy, Sevgi Ergin, Begüm Ülgen,  Bingür Sönmez, Kemal Altaş). Türk Girişimsel Kardiyoloji Dergisi, Cilt:4, Sayı:4-Kasım 2000

Hastanemizde Son Bir Yıl İçinde Açılan Hemodiyaliz Amaçlı Arteriovenöz Fistüllerin Retrospektif Analizi (Mehmet Özkökeli, Burhan Köseoğlu, Hasan Ekim, Reha Erkoç, Bingür Sönmez). Van Tıp Dergisi Cilt:7, Sayı:3, 113-116, Temmuz 2000.

The Use of the 5-HT3 ? Receptor Antagonist Ondansetron for the Treatment of Postcardiotomy Delirium (O.Bayındır, B. Akpınar, E. Can, M. Güden, B.Sönmez and C. Demiroğlu). Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia Vol:14,No:3,June 2000.

An Unusual Cause of Endocarditis (B.Kocazeybek, M.S.Bilal, B.Sönmez, S.Karcier, S.Küçükoğlu, D.Şener, A.Ordu, H.Çakan, A.Ayyıldız, E.Ural). Clinical Microbiology and Infection  Vol:6, No:6, June 2000.

Kardiak Cerrahiden Sonra Yara İnfeksiyonlarının Değerlendirilmesi (B. Kocazeybek, B. Sönmez, O. Bayındır, A. Ordu, A. Ayyıldız, M. Aslan, C.Demiroğlu) ANKEM Dergisi Cilt: 14 Sayı:1-2000.

Açık Kalp Cerrahisi Uygulanan Kişilerde Serum Lipoprotein (a ) ve Akut Faz Protein Düzeylerinin Değişimi (İ. Kaklıkkaya, R. Özdemir, A. Örem, M. Ünal, B. Sönmez, F. Özcan). İbni Sina Tıp Dergisi Cilt:5 Sayı:1 Şubat 2000.

The Hazardous Effects of Alveolar Hypocapnia on Lung Mechanics During Weaning From Cardiopulmonary Bypass (O. Bayındır, B.Akpınar, U.Özbek, E.Cakalı, Ü.Pekcan, F.Bulutçu, B.Sönmez). Perfusion 2000;15:27-31.

Koroner-Subklavian Steal Sendromu: Olgu Takdimi (Bingür Sönmez, Selim Tansal, Mehmet Ünal, Naci Yağan, Ergun Demirsoy, Kubilay Korkut, Harun Arbatlı, Vedat Aytekin). Damar Cerrahisi Dergisi, Vol:9, Sayı:1, 2000.

BS1

Kalp kası bandında cerrahi tedavi: Suprakoroner Miyotomi (Ergun Demirsoy, Harun Arbatlı, Mehmet Ünal, Selim Tansal, Naci Yağan, Kubilay Korkut, Mehmet Özkökeli, Deniz Şener, Bingür Sönmez). Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi, Cilt:7, Sayı:6, Kasım 1999.

Sınırlı Sternotomi (6cm) ve Standart Sternotomi ile Yapılan Aort Kapak Cerrahisinin Karşılaştırılması (Bingür Sönmez, Mehmet Ünal, Selim Tansal, Ergun Demirsoy, Harun Arbatlı, Naci Yağan, Kubilay Korkut, Murat Arpaz, Mehmet Özkökeli). Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi Cilt:7, Sayı:4, Temmuz 1999

Aortanın İleri Derecede Aterosklerozunda Koroner Arter Cerrahisi (B. Akpınar, M. Güden, B. Polat, E. Sağbaş, İ.Sanisoğlu, B. Sönmez, C. Demiroğlu). Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Dergisi, Cilt:7, Sayı:3, Mayıs 1999.

Aorta ? Koroner Bypass Sonrası Lipoprotein ( a) Değişimi (İ. Kaklıkkaya, R. Özdemir, A. Örem, M.Ünal, B. Sönmez, F.Özcan). Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Dergisi Cilt:7, Sayı:3, Mayıs 1999.

Aortic Valve Replacement with a Stentless Bioprosthesis: A report of 21 Cases (B. Akpınar, M. Güden, B.Polat, E.Sağbaş, İ.Sanisoğlu, B.Sönmez, C.Demiroğlu). Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi Cilt: 27, Sayı:3, Nisan 1999.

The use of stentless porcine bioprosthesis to repair an ascending aortic aneurysm in combination with aortic  valve regurgitation. (B.Akpinar, İ.Sanisoğlu, C.Konuralp, H.akay, M.Güden B.Sönmez). Texas Heart Istitute Journal,Volume 26, Number 3, March 1999.

Cardiac Hydatid Cyst in left Ventricle (S.Erentürk, B. Kocazeybek, A.Öner, B.Sönmez). Acta Chirurgica Belgica 1998,98,164-165.

Koroner By-pass Ameliyatları Sonrası Tamamlayıcı Tedaviler (B.Sönmez). Türk Kalp Vakfı Dergisi Sayı:6 1998.

Sınırlı Sternotomi İle Aort Kapağa Yaklaşım (B. Sönmez, M. Ünal, H. Arbatlı, E. Demirsoy, N. Yağan, S. Tansal, K. Korkut, O. Yılmaz). Aktüel Tıp Dergisi Cilt 4, Sayı 7, Temmuz-Ağustos 1999.

Revascularization of the Circumflex Artery Using Pedicled Right Internal Mammary Artery Graft via the Transverse Sinus (B.Polat, M.Yılmaz, B.Akpınar, V. Aytekin,O.Bayındır, B.Sönmez). Türk Kardiyoloji Derneği Arsivi Cilt:26 Sayı:5 Temmuz 1998.

A No-Touch Technique for Calcified Ascending Aorta during Coronary Artery Surgery (B.Akpınar, M.Güden, İ.Sanisoğlu, C.Konuralp, O.Yılmaz, B.Sönmez). Texas Heart Institute Journal Vol 25/No:2, 1998.

The Surgical Treatment of Left Ventricle Aneurysm; Patch Repair Versus Conventional Closure. (B.Akpınar, İ.Sanisoğlu, O.Bayındır, S.Aytekin, V.Aytekin, B. Sönmez,  C.Demiroğlu). Medical Journal of Ege University Vol: 8/Issue: 1-2/Jan-Apr 1998.

Sol Ana Koroner Arter Tam Tıkanıklığı (Vaka Sunumu) (S.Erentürk, M.Güden, M.K.Çalık, B.Sönmez). Haydarpaşa Kardiyoloji ve Kardiyo-vasküler Cerrahi Bülteni, Cilt:6 Sayı:1 Mart 1998.

Arteria Thoracica Interna ve Arteria Radialis?te Anoksi / Reoksijenasyonun Süperoksit Radikali Oluşumu Üzerine Etkisi. (H.Moini, F. Benli, M.Ünal, B.Sönmez, G.Haklar, A.S. Yalçın, S.Bilsel). İstanbul Tabip Odası Cilt:11 Sayı:1-2 Ocak-Şubat 1998.

Düşük Sıcaklık Gaz Plazma Sterilizasyon Yöntemi: Hidrojen Peroksit Gaz Plazma  Sterilizasyonu (B. Kocazeybek, H. Çakan, V. Öz, B. Sönmez). ANKEM Dergisi (Antibiyotik ve Kemoterapi ) Cilt:12 Sayı:1,1998

Açık Kalp Cerrahisinde Kalp Koruma Yöntemleri ve Aritmi. (Selim Erentürk, Bekir Kocazeybek, Ertan Sağbaş, Bingür Sönmez, Rüstem Olga). Ege Tıp Dergisi, 36 (3-4):147-150,1997.

Ruptured Aneurysm of the Sinus of Valsalva into the Left Ventricle: A Case Report and Review of the Literature. (Serdar Küçükoğlu, Ertan Ural, Haşim Mutlu, Dilek Ural, Bingür Sönmez, Sinan Üner). Journal of the American Society of Echocardiography Volume 10, Number 8, October 1997.

Periferik ve Koroner Arter Hastalığı Olan Olgularda İki Farklı Yaklaşım: Tek veya İki Seansta Operasyon. (B. Akpınar, B. Polat, İ. Sanisoğlu, H. Akar, B. Sönmez, E. Cakalı, O. Bayındır). Damar Cerrahisi Dergisi  Vol 6, Sayı 2, 1997.

Koroner Bypass Cerrahisinde Morbidite ve Mortalite Üzerine Etkisi. (B. Sönmez, O. Bayındır, B. Akpınar, B. polat, M. Ünal, H. Arbatlı, C. Abbasoğlu, D. Şener). Galenos, Yıl.1 Sayı:2-1997.

Pulmoner kapak Replasmanı: İki olgu nedeniyle. (B. Akpınar, B. Polat, İ. Sanisoğlu, M. Yılmaz, E. Cakalı, O. Bayındır, B. Sönmez). Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi (Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery) 1997; Vol: 5 No: 2.

Açık kalp cerrahisinde kalp koruma yöntemleri ve aritmi. (S. Erentürk, B. Kocazeybek, E. Sağbaş, B. Sönmez, R. Olga). Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 1997;Cilt: 36 Sayı:3-4.

Diltiazem İnternal Torasik Arter kan Akımı Üzerine Etkisi. (B.Akpınar, G.Çetin, O. Bayındır, E.Cakalı, Ü. Pekcan, B.Sönmez). Ege Tıp Dergisi 35 (3-4):153-155, 1996.

Acute renal failure following ACE inhibition in a patient with coarctation of the aorta. (M. S. Sever and B. Sonmez). European Dialysis and Transplant Association – European Renal Association. Nephrology Dialysis Transplantation. (1996) 11:1643-1644.

Kalp transplantasyonu uygulamalarında infeksiyon profilaksisi ile ilgili hazırlak programı. (S. Erentürk, B. Kocazeybek, B. Polat, F. Wellens, B. Sönmez, H. Vanerman, R. Olga). İnfeksiyon Dergisi (Turkish Journal of Infection )

Açık kalp cerrahisinde post-operatif olarak gelişen alt solunum yolu infeksiyonlarında eksojen ve endojen kaynaklarının araştırılması. (B. Kocazeybek, S. Erentürk, O. Bayındır, B. Sönmez, C. Demiroğlu). İnfeksiyon Dergisi (Turkish Journal Of Infection) 1996; 10(1);45-49.

Kardiyovasküler cerrahide postoperatif dönemde gelişen cerrahi yara infeksiyonları, septisemi  ve endokardit tabloları ile olguların genel operasyon ve kardiyopulmoner bypass sürelerinin karşılaştırılması. (B. Kocazeybek, S. Erentürk, O. Bayındır, B. Sönmez, C. Demiroğlu). İnfeksiyon Dergisi (Turkish Journal of Infection) 1996, 10(2):135-138.

BS11

Prospective analyses of the prevalance of HBsAg in blood donors over a 5 year period. (B. Kocazeybek, S. Erentürk, B. Sönmez, C. Demiroğlu). Transfusion Today, 1996;29;12-14.

Anti-HCV pevalansının kan vericilerinde 3 yıllık prospektif değerlendirilmesi, seropozitif serumların RIBA ve PCR ile karşılaştırılması. (B. Kocazeybek, S. Erentürk, B. Sönmez, C. Demiroğlu). Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi; 1995;25;70-76.

Prospective Analyses of The Prevalence of Anti-HCV in Blood Donors and Comparison of Positive Sera By Using Polymerase Chain  Reaction and Recombinant Immunoblast Assay. (B.Kocazeybek, S.Erentürk, B.Sönmez, C.Demiroğlu). Tranfusion Today, Number 27/June 1996.

Kardiopleji Kullanmadan Koroner Cerrahisi. (B. Sönmez). Medikal Magazin, Kardiyovasküler Özel Sayısı, 1993, 89:38-39.

Postoperative  cardiac surcigal care: An alternative approach. (A. Jindani, C. Aps, E. Neville, B. Sönmez, K. Tun, B.T. Williams). British Heart Journal, 1993, 69(1):59-64.

Cerrahi Çalışma Kartları: Kalp Hastalıkları, Damar Hastalıkları Bölümleri. (Ü. Değerli, Y. Bozfakioğlu, T. Dağoğlu, B. Sönmez). Nobel Tıp Kitapevi, 1992, 215-266.

Hipertrofik Obstrüktif Kardiyomipatide diatermi ile septal rezeksiyon tekniği. (B. Sönmez, B. T. Williams). Kardiyoloji, Türkiye Klinikleri, 1991, 4(1):65-67.

Traction injury in the internal mammary artery. (B. Sönmez, Y. Yörükoğlu, B. T. Williams). The Journal Of Cardiovascular Surgery, 1990, 31:592-594.

Late Vascular Complications of Lumbar Disc  Surgery, Case Reports. (E. Onursal, B. Sönmez, M. A. Bedirhan, A. Kargı,S. Çeşmeci, C. Barlas). Vascular Surgery, 1988, 22(5):361-386.

An usual vascular complication following partial nephrectomy. (E.Onursal, M.A. Bedirhan, B. Sönmez, A. Kargı, N. Yağan, C. Barlas). Vascular Surgery, 1988, 22:143-146.

Hemodializ için ?Snuff – Box  ? Arteriovenöz fistül. (D. Narbay, B. Sönmez, Ö. Öztürk, E. Duran, K. Balkanlı, H. Tanboğa). Türk Üroloji Dergisi, 1988,14 (1)53-58.

Arterial complications following orthopaedic reconstructions. (E. Onursal, M.A.Bedirhan, B.Sonmez, A.Kargı, C.Barlas). J Cardiovasc Surg (Torino), 1987 Nov, 28:6,731-733.

Popliteal Arter Anevrizmaları. (E.Onursal, M.A. Bedirhan, B. Sönmez, A. Kargı, S. Çeşmeci, C. Barlas). Gülhane Askeri Tıp Akademisi Bülteni, 1987, 29:177-182.

Periferik arterlerde translüminal  anjioplastinin yeri. (M. A. Bedirhan, B.Sönmez, E. Onursal, A. Kargı, S. Çeşmeci, C. Barlas). Gülhane Askeri Tıp Akademisi Bülteni, 1987, 29:167-175.

Ruptured abdominal aortic aneurysm with fistula into the right iliac vein. (B. Sönmez, A.Kargı, N. Yağan, E. Onursal, S. Çeşmeci, C. Barlas). The Journal of Cardiovacular Surgery, 1987, 29(4) 486-487.

BS1

Bronkografide yüksek frekanslı jet ventilasyonun klinik tanıya getirdiği avantajlar. (E. Dayıoğlu, L. Telci, K. Pembeci, T. Denkel, B. Sönmez, E. Onursal, C. Barlas). Türk Anezteziyoloji ve Reanimasyon Cemiyeti Mecmuası 1987, 15:104-107.

Aterosklerotik  damar tıkanıklığı saptanan hastalarda bazı risk faktörleri. (S. Çeşmeci, İ. Ender, B.Sönmez, C. Barlas, A. Sivas, M. A. Bedirhan, N. Yağan). Klinik Gelişim, 1987, 1:24-26.

Vasküler Rekonstriksüyonlar  sonrası görülen psödoanevrizmalar. (E. Onursal, B. Sönmez, M. A. Bedirhan, İ. Ender, C. Barlas). Tıp Fakültesi Mecmuası, 1987, 50:409-418.

Tıkalı abdominal aorta lezyonlarında desending torasik aortofemoral bypass: Laparatomisiz, retroperitoneal yaklaşım. (B. Sönmez, A. Kargı, C.Barlas, E. Onursal, N. Yağan, S. Çeşmeci). Ulusal Cerrahi Dergisi, 1987,3(2):77.

Dev lenf düğümü hiperplazisi: ?Plazma hücrelerindeki zengin hiyalen vasküler tip? (R. Aydilek, E. Duran, O. Seber, D. Kamalı, B. Sönmez). Türk Onkoloji Dergisi, 1987, 1(3-4):211-213.

Bir mukoepidermoid akciğer tümörü olgusu. (C. Barlas, E. Dayıoğlu, N. Bozboğa, B. Sönmez, A. Öztürk) Türk Onkoloji Dergisi, 1987, 1(3-4 ):207-210.

Mediastinal Hamartoma. (N. Yağan, C. Barlas, B. Sönmez, E. Onursal, A. Kargı, S. Çeşmeci, M. Demiryont). Solunum, 1986, 11:383?389.

Modifiye miller kadranının akciğer kanserli olgularda ameliyat endikasyonlarındaki önemi. (S.Çeşmeci, C. Barlas, B. Sönmez, A. Kargı, E. Onursal, H. Güney). Solunum, 1986, 11:312-320.

Tek taraflı saydam akciğer (iki olgu nedeniyle) (C. Barlas, E. Dayıoğlu, B. Sönmez, E.Onursal, A. Kargı, M.A. Bedirhan, D. Yılmazbeyhan, U. Hacıhanefioğlu). Solunum, 1986, 11:184?190.

Cerrahi Semiyoloji – Arter, Ven, Lenfatikler Genel semptomlar, arter muayenesi, ven muayenesi, arter hastalıkları, ven hastalıkları, lenf hastalıkları. (Ü. Değerli, A. Emre,  B. Sönmez). Nobel Tıp Kitapevi, 1986, 108-120.

Particle-Induced Coronary Vasoconstriction in the Rat Heart: Pharmacological Investigation of  Underlying  Mechanisms. (D. J. Hearse, B. Sönmez, C. Saldanha, M. V. Braimbridge, C. Erol and M. P. Maxwell). The Thoracic And Cardiovascular Surgeon, 1986, 34: 316-325.

Implantation of expanded politetraflouroethylene grafts on peripheral arterial occlusions (B. Sönmez, A. Kargı, C. Barlas, M. A. Bedirhan, S. Çeşmeci, E. Onursal). Medical Bullettin of Istanbul Medical Faculty, 1985, 18:106 ?111.

Aortoilliak  ile kombine femoropopliteal bypasslar. (A. Kargı, E. Onursal, C. Barlas, B. Sönmez, M. A. Bedirhan) İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1985, 48:539-543.

Periferik Sequential Bypasslar. (C. Barlas, E. Onursal, B. Sönmez, M.A. Bedirhan) İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1985, 48:544-549.

Vena Cava Superior sendromunda cerrahi tedavi. (C. Barlas, E. Onursal, G. Kalaycı, B. Sönmez, M. A. Bedirhan) İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1985, 48: 708-716.

BS3

İntima rüptürleri. (M.A. Bedirhan, C. Barlas, A. Kargı, G. Kalaycı, B. Sönmez, S. Çeşmeci). İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1985, 48:4.

Pulmoner Blastoma. (C. Barlas, B. Sönmez, E. Onursal, U. Hacıhahefioğlu). İstanbul Tıp  Fakültesi Mecmuası, 1984, 47: 307 ? 314.

Intratorasik paravertebral paragangliomalar (PVP). (C. Barlas, B. Sönmez, E. Onursal, M. A. Bedirhan, M.Yenerman). İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1984, 47: 150-157.

Travmatik sağ diafragma rüptürleri. (B. Sönmez, C. Barlas, A. Kargı, G. Kalaycı, E. Onursal, N. Yağan) SOLUNUM, 1984, 9: 121 ? 120.

Mediasten Tümörleri. (C. Barlas, S. Çeşmeci, B. Sönmez, A. Kargı). Solunum 1984, 9: 121-125.

Les ruptures bronciques post – traumatiques, completes et muettes de I? enfant. (C. Barlas, G. Kalaycı, M. Barlas, B. Sönmez). Medical Bullettin Of Istanbul Medical Faculty, 1983, 16:195-202.

Solunum güçlüğü yaratan-Üst mediastende lokalize tiroidin Hürthle Cell  tümörü. (G.Kalaycı, S. Çeşmeci, C.Barlas, E. Onursal, U. Hacıhanefioğlu, B. Sönmez). Solunum, 1983, 8:1-5.

Pulmoner aspergillomaların cerrahi tedavileri. (C.Barlas, O.Taşcı, B. Sönmez, M.Günocak, V. Çilçil).

Haseki Tıp Bülteni, 1983, 22: 220 ? 225.

Poland Sendromu. (C. Barlas, E. Onursal, G. Kalaycı, T. Hayırlıoğlu, Meral Barlas, B. Sönmez). İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 1983;46: 706-714.

Konjentinal göğüs deformitelerinde ameliyat öncesi ve sonrası solunum fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi (B. Sönmez, C. Barlas, E. Onursal, G. Kalaycı). Solunum 1982, 7(1):148-155.

İntrabronşial Leiomyosarkomalar. (G. Kalaycı, B. Sönmez, A. Kargı, U. Hacıhanefioğlu). Solunum 1982, 1(1):243 ?250.

Akciğer fibröz histiositoma ve malign fibröz histiositomaları. (C. Barlas, E. Onursal, B. Sönmez, E. M. Yusuf, M. Yenarman, M. Agan, N. Oruç). Solunum, 1982, 7(1): 232-242.

Söylemiştim: Ayrıca, bu biyografinin hazırlandığı tarih itibariyle beş ayrı mesleki kitabın içinde yer alan, toplam sekiz ayrı bilimsel bölüme de yazar olarak imza atmış.

 II – MESLEKİ ÖDÜLLERİ

- Toplumsal Fair Play : “2004 Fair Play Ödülleri”

– İnsanlığın Gerçek Dostu : “Sigarayla Savaşanlar Derneği”

– Meslek Hizmet: “İstanbul Beykoz Rotary Kulübü Derneği”

III- MESLEKİ ÜYELİKLERİ

* AIDS Savaşım Derneği

* British Association of Tissue Bank

* Cardiac Muscle Research Group

* European Society of Cardiovascular Surgery

* Fleboloji Derneği

* Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Derneği

* International Society for Heart Research

* Mediterranean Association of Cardiology and Cardiac Surgery

* Nörokardiyoloji Derneği

* Perfüzyonistler Derneği

* Rotary Kulübü-Şişli

* Society for Advanced Surgery

* Society of Thoracic & Cardiovascular Surgeons of Great Britain & Ireland

* The International Collage of Angiology1

* Türk Kardiyoloji Derneği

* Türkiye Fikir ve Kültür Derneği

* Türkiye Onkoloji Derneği

* Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği

* Türkiye Tıp Akademisi

* Ulusal Vasküler Cerrahi Derneği

* Uluslararası Kayak Öğretmenleri Derneği

* Uluslararası Rotary Sağlık Dostluk Grubu-Onarılmış Kalpler Organizasyonu (Kaynak: http://kimbak.wordpress.com)

Önceki ve Sonraki Haberler