BİR ZAMANLAR FİMLER KENTİYDİ

BİR ZAMANLAR FİMLER KENTİYDİ

İŞTE KARS'TA ÇEKİLEN FİLMLERİN, YÖNETMENLERİN VE OYUNCULARIN ALDIKLARI ÖDÜLLER

BİR ZAMANLAR FİMLER KENTİYDİ

-İŞTE KARS’TA ÇEKİLEN FİLMLERİN, YÖNETMENLERİN VE OYUNCULARIN ALDIKLARI ÖDÜLLER

-ALTIN PORTAKAL’DA ALTIN ‘KARS’ FARKI

-ESKİ BELEDİYE BAŞKANI NAİF ALİBEYOĞLU’NUN GAYRETİYLE KARS'TA ÇEKİLEN REHA ERDEM’İN YÖNETTİĞİ ‘KOSMOS’ EN İYİ FİLM SEÇİLDİ

-GALASI KARS’TA YAPILAN ‘GÜNEŞİ GÖRDÜM’ OSKAR ADAYI

-KARS’TA ÇEKİLEN ‘DELİ DELİ OLMA’ EN İYİ FİLM MÜZİĞİ ÖDÜLÜ ALDI

-KARS’LA İLGİLİ 100 SENARYODAN İLK 5’Şİ FİLMLEŞTİRİLDİ. BU FİMLERDEN OLUŞAN KARS ÖYKÜLERİ ALTIN PORTAKAL JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜNÜ ALDI

-5 AYRI ÖYKÜDEN OLUŞAN KARS ÖYKÜLERİNİN YER ALDIĞI FİLMİN, ALTIN PORTAKAL’DA FESTİVAL BOYUNCA ÖZEL GÖSTERİMLERİ YAPILDI

 

 

  KARS – Kars’ta iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Naif Alibeyoğlu’nun sanat ve kültüre olan düşkünlüğü kenti adeta filmler ve diziler kenti yaptı. Altın kaz Film Festivaliyle renkten renge giren ve film yıldızlarının uğrak yeri haleni gelen Kars, Altın Portakal Film Festivali’nde hakkettiğinden fazlasıyla anıldı. Tüm bu olumlu gelişmelere neden olan eski Belediye Başkanı da sanat ve kültüre verdiği önem nedeniyle sıkça yad edildi.

  46. Altın Portakal Film Festivali'nde ödül sahipleri belli oldu. En iyi film ödülüne Kars’ta çekilen 'Kosmos' layık görüldü. Bilindiği gibi eski Başkan Naif Alibeyoğlu, yönetmen Reha Erdem’i Altın Kaz Film Festivaline davet etti. Reha Erdem’de bunun üzerine çekimini yapmayı düşündüğü Kosmos’u Kars’ta çekmeye karar verdiğini söyledi. Uzun süren bir dönem içinde çekimleri yapılan Kosmos Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülüne layık bulundu. Reha Erdem ayrıca, En İyi Yönetmen ünvanını aldı.

  Yine Başkan Alibeyoğlu’nun gayretleriyle Kars’ta çekimleri yapılan Deli Deli Olma filmi de En İyi Yardımcı En İyi Müzik dalında Mehmet Erdem ile Özgür Akgül’e gitti.

  Ayrıca, Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği ‘Güneşi Gördüm’ filminin galası da Naif Alibeyoğlu önderliğindeki Altın Kaz Film Festivali kapsamında Kars’ta yapılmıştı. ‘Güneşi Gördüm’ bu defa Oskar’a aday oldu.

  Alibeyoğlu’nun büyük emeklerinin olduğu bir başka alan ise Kars öykülerinin çekildiği film oldu. Bu konuda da Alibeloğlu gerektiğinden fazla projeyle ilgilenmiş ve konukların rahat çalışmasını sağlamıştı. Bu alanda da Kars’ı gururlandıran gelişme oldu. Kars’la ilgili 100 senaryodan ilk 5’şi filmleştirildi. Bu filmlerden oluşan Kars Öyküleri Altın Portakal jüri özel ödülünü aldı. 5 ayrı öyküden oluşan Kars Öykülerinin yer aldığı filmin, Altın Portakal’da festival boyunca özel gösterimleri yapıldı.

  ALTIN PORTAKAL’DA KOSMOS FIRTINASI

  Reha Erdem’in Kars’ta çektiği ve ödüle layık görülen ‘Kosmos’ta mucizeler yaratan bir hırsızın öyküsü anlatılıyor. Hırsız olan Kosmos'un, dağları aşarak bir sınır şehrine geldiğinde nehre düşen bir çocuğu kurtarmasıyla ortaya çıkan mucizevi yönleri ve şehirde yaşadıklarının anlatıldığı, Reha Erdem'in yönettiği "Kosmos". Reha Erdem, filmdeki "Kosmos" karakterinin aksine, günümüzde insanların kendine, başka insanlara, doğaya ve hayvanlara zarar verdiğini belirterek, "Hepimizin kafası karışık. Hayvanlara, kendimize, birbirimize zarar veriyoruz. Bu, Kosmos gibi bir erkek olamayışımızdan kaynaklanıyor" dedi.  Şaman kültürünün etkilerinin görüldüğü karakterin, kutsal kitaplardaki metinlerden konuştuğunu da anlatan Erdem, "Kosmos'un meczupluk hali ise çok derinlerden geliyor. Gündelik olana, gündelik gerçeklerin olduğu sinemaya karşıyım. Kosmos da gündelik yaşama uyum gösteremiyor" diye konuştu. Yönetmen Erdem, sinemanın yarısının görüntü, yarısının ise ses olduğunu vurgulayarak, filmde kullanılan seslerle görünmeyeni ve çerçevenin dışında kalan dünyayı yansıtmaya çalıştığını dile getirdi. Reha Erdem, Kars'ta çekilen filmde sınır sorunuyla ilgili sahnelerle, Türkiye'nin son dönemdeki gündeminin benzerlikler gösterdiği yorumları üzerine ise "Bu, konuların çakışmasıdır. Filmde Türkiye gerçekliği bağlamında sadece sınır meselesi tartışılmıyor. Askeri, insani, hayvani, kapalı ve açık toplum konuları da yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler