Bozkuş: Su Çok Önemli Sorunumuzdu

Bozkuş: Su Çok Önemli Sorunumuzdu

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars'ın öncelikli sorunları arasında suyun geldiğini ve bu sorunun da 30 Ekim Kars'ın Kurtuluşunda sona ereceğini belirterek, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

 

Asfalt çalışmalarındaki aksaklıklar için de vatandaşlardan özür dileyen Bozkuş, Kars’ta gerçekten değişikliklerin olduğunu ve bu değişiklikleri vatandaşların gördüğünü de ifade ederek “Kars’ın artık oturulabilir bir İl olduğunu ve olacağını düşünüyorlar. Şu anda vatandaşlarımızda o kanaat oluşmuştur. Bu da bizleri mutlu ediyor ve daha azimli kılıyor.” dedi.

 

Başkan Bozkuş, yolu, suyu, kanalizasyonu, kaldırımları çok önemsediklerini, göreve geldikleri günden itibaren planlı ve düzenli bir çalışma stiliyle vatandaşlara her hizmetin en güzeli sunmayı amaçladıklarını belirtti.

 

Başkan Bozkuş, içme suyu çalışmalarıyla ilgili KHA’ya yaptığı açıklamada, “İsale hattı tamamlandı. Arıtma tesisinin üniteleri faaliyete geçtiğinde ilimize 24 saat su vereceğiz. Arıtma tesisinin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Ankara’ya gittiğimizde genel müdürlükte yaptığımız görüşme neticesinde bir ekip daha artırıldı. Ağustos ayı içerisinde inşaat kısmı tamamlanacak. Bizim için ilk etapta önemli olan suyun geliş-gidiş noktasındaki kesme noktası. Arkasından kimyasal olarak karışımı sağlayacak ünitenin devreye girmesi. Yine ona bağlı olarak arıtma kısmının devreye girmesi. Birde durutma kısmı var. Ona bağlı olarak da klorlama kısmından geçtikten sonra 10 bin tonluk depoya su verilecek. Bundan 1 hafta önce gittiğimde bahsettiğimiz ünitelerin inşaat kısmı ciddi anlamda tamamlanmış. Son çalışmaları yapıyorlar. Ekip sayısındaki artışta onu gösteriyor ki, inşaat bu ayın içinde bitecek. Eylül ve Ekim ayı içerisinde de iç donanım malzemesi sağlanacak. İç donanım yapıldıktan sonra da ilimize 24 saat su verilecek.” dedi.

 

Bozkuş ayrıca, “Su şebekesinin şehir merkezindeki çalışması da devam ediyor. 130 kilometre ihalesini yapmıştık. Şu anda 80 kilometresi tamamlandı, geriye 50 kilometrelik bir kısmı kaldı. Önemli olan şehir merkezinden geçen büyük çaptaki boruların değişimiydi. As-Pes boruları polietilin boruyla değiştirdik. Yüksek basınçta 24 saat su verdiğinizde mevcut As-Pes boruların bu şekilde çalışamayacağı net bir şekilde ortaya çıktı. Bunun için 2 adım daha ilerideyiz. Yani 30 Ekim Kars’ın kurtuluşuna kadar su şebekesi de yaklaşık yüzde 90 seviyelerinde olacak. Bu da şunu gösteriyor ki şebeke bazında da bir sorun yaşanmayacak. Su şebekesi, kanalizasyon şebekesine bağlı olarak da toprak yapı alt yapıda sorun olmayan caddelerimiz Kazımpaşa, Atatürk, Faikbey, İnönü, cumhuriyet Caddesi dedik. Atatürk Caddesinin iki tabaka asfaltını attık. Temel tabaka ve binder tabakası, yine Faikbey Caddesi’nde temel tabaka ve binder tabakası tamamlandı. Kazımpaşa Caddesi de bitmek üzere. Uygun bir zamanda da bir cadde de asıl asfaltı atmış olacağız. Asfalt atılacak yolların sağlam bir alt yapıya kavuşup kavuşmadığını izliyoruz. Gördüğümüz kadarıyla da çok sağlam bir alt yapıya yollarımız kavuşmuştur.” diye konuştu.  

 

Asfalt çalışmalarındaki gecikmelerden kaynaklı vatandaşların rahatsızlıklarına da değinen Bozkuş, şunları söyledi:

“Gördüğümüz kadarıyla insanlar çalışmalardaki gecikmelerden dolayı sitemlerinde haklılar. Bugüne kadar verilen sözlerin arkasında durulmadığı ve yapılmadığı gözüküyor. Bu anlam içerisinde bize de o şekilde baktıklarından dolayı “Acaba yapacak mı, yapmayacak mı?” şeklinde kafalarında soru işaretleri vardı. Bizde izah ettik ve dedik ki “Karayolları teknik şartnamesi uygulanacak, temel tabaka ve binder tabakası ayrıca en üstte 5 santimlik aşınmaz tabaka kullanılacak” diye. Bu bilimsel olarak hazırlanmış bir şartnamedir. Bu doğrultuda bu işi yapacağımızı ama her şeyden önce “tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını biz farklı yerlerde kullanmayacağız. Sebebi toprak yapı alt yapı bittikten sonra biz bunu yapacağız” dedik. Ama toprak alt yapı çalışmaları göze çarpmıyor. Vatandaş bunu pek dikkate almıyor ama bugün bir çok hemşehrimizle konuştuğumuzda bize hep “Su” dediler. Ve bu su önemli bir sorunumuzdu. Öncelikli yapılması gereken bir işti. Biz bu anlamda her şeyimizle kendimizi oraya odakladık ve gerçekleşti. Bu anda bir tek arıtma tesisinin iki aylık bir çalışma süreci var ve artık suyla ilgili 50 yıllık bir problemimiz kalmıyor. Geriye döndüğümüzde vatandaş haklı. “Yollar yapılacak mı, yapılmayacak mı?” Biz söyledik: Yapacağız. Ve doğru olanı da yapmaya çalışıyoruz. Bu anlam içerisinde bize bakış açılarında soru işareti olan hemşehrilerimizde o soru işaretlerinin gittiğini gördük. Yani tamam demek ki yol böyle yapılırmış. En azından 45 santim civarında kazıyoruz. Düzeltme yapılıyor, sert zemin oluşturuluyor. Temel tabaka, arkasından binder tabakası ve her şeyden önemlisi vatandaşın dikkat ettiği bordörlerin yapılması. Tekrardan kaldırımların bakım ve onarımının yapılması her vatandaşın dikkatini çekiyor. Ve çok garip olan şeyde; kapalı olan yağmur suyuna ait bacalar ve kanalizasyon şebekelerine ait olan bacaların tek tek ortaya çıkması. Bunlarla ilgili de çok ciddi anlamda firmayla yaptığımız protokol gereği düzenli ve sağlıklı bir çalışma yapılıyor. Firma personeli özellikle havaların sıcak oluşu ve gündüz trafiğin yoğun oluşu nedeniyle gece başlayıp sabah saat 07.00’ye kadar devam ediyor. Hem kaldırım hem de bordör çalışmaları devam ediyor. Gündüz ise asfalt çalışması devam ediyor. Vatandaşlarda bu konuda çok mutlu olduklarını, Kars’ta gerçekten değişikliklerin olduğunu, Kars’ın artık oturulabilir bir İl olduğunu ve olacağını düşünüyorlar. Şu anda vatandaşlarımızda o kanaat oluşmuştur. Bu da bizleri mutlu ediyor ve daha azimli kılıyor.”

 

yes.20110808135232..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler