BU KÖYÜN YARISI DİLSİZ, YARISI SAĞIR

BU KÖYÜN YARISI DİLSİZ, YARISI SAĞIR

KARS'IN SUSUZ İLÇESİNE BAĞLI KÜÇÜK ÇATAK KÖYÜNDE 60 HANENİN 30'UNDA SAĞIR VE DİLSİZ BULUNUYOR

Kars'ın Susuz ilçesine bağlı 60 haneli Küçük Çatak köyündeki 30 hanede sağır ve dilsiz yaşarken, her 4 aileden birisinde ise ya sağır ya dilsiz ya da kekeme fertler bulunduğu belirtildi.

Küçük Çatak köyünün kurulduğu günden beri devam eden bu durumu köylüler sıradan karşılıyor. Her ailede bir veya da birkaç tane sağır veya dilsiz bulunan köyde bugüne kadar hiçbir araştırma yapılmazken, engellilerin çoğu okuma yazma bilmiyor. Okula gidenlerin de yaşadıkları problemler nedeniyle eğitim öğretimi bırakmak zorunda kaldığı belirtiliyor.


KÖYDE İŞARET DİLİ İLE KONUŞUYORLAR

Herkesin işaret diliyle konuştuğu köyde, evli olan engellilerin eşleri ile sağlıklı iletişim kurmakta problem yaşamadıkları belirtiliyor. Yıllardan beri bu şekilde yaşayan köylüler, doktora gittiklerinde sorunlarının akraba evliliğinden kaynaklandığının söylendiğini ifade ediyor. Bazı evlerde anne babanın sağır ve dilsiz olmasına karşın çocuklarının sağlıklı olması da dikkat çekiyor. Köyde yaşayanlar bu durumu kabullenmiş ve normal yaşamlarına devam ediyor. Köyde sağır ve dilsiz olan birçok öğrenci ise

okula gitmiyor. 

Köy halkından Cengiz Meço, annesinin dilsiz, biri kız 2'si erkek çocuğunun da işitme engelli olduğunu belirterek, "Bunlara işitme cihazı verilirse inanıyorum ki düzgün konuşabilecek, kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekler. Çocukların anneleri de ağır işitiyor ve düzgün konuşamıyor" dedi.

3 çocuğu da engelli olan ve kendisi de ağır işiten Nazik Mintaş, çocukları Emrah, Bilge ve Sergen için ağlayarak yardım isteyip, "Bilge ve Sergen çok az duyabiliyor, Emrah ise sağır ve dilsiz" diye konuştu. Köylülerden Zernişah Meco'nun da 5 çocuğundan 3'ü ve gelini ağır işitiyor ve konuşma problemleri var. Yeni doğan 3 torunundan 1'i sağır dilsiz, 2'si çok az duyuyor ve zor konuşuyor. Tazegül Mintaş isimli köylünün ise 6 çocuğunun ve torunları sağır ve dilsiz olduğu belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler