Bugün KALP Günü!

Bugün KALP Günü!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gökhan Perincek, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenen bir gün olduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gökhan Perincek, “Dünya Kalp Gününün birincisi 24 Eylül 2000 tarihinde kutlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2008 yılında 57 milyon kişi ölmüş ve tüm ölümlerin yüzde 63'ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana gelmiştir. Dünyada her 3 kişiden 2'si bulaşıcı olmayan hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri yani 17.3 milyon kişi kalp ve damar hastalıklar nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin 7.3 milyonu kalp krizine bağlıdır. Beklenilenin aksine ölümlerin yüzde 80'i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir. Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkeklerde eşit olarak etkilenmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23.3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.” dedi.

Türkiye'de her 10 ölümden 4'ünün kalp krizi nedeniyle oluştuğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Perincek, “Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileri ki yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır.” diye konuştu.

Davranışsal risk faktörlerinin koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumlu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Perinçek, “Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidleri yükselme, fazla kilo ve obezite görülür. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan lipidlerinin tedavisi de kardiyovasküler riski azaltır. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler yani küreselleşme, şehirleşme toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. 30 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir" diye konuştu. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için sağlıklı beslenelim, yeterli sebze-meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım, düzenli fiziksel aktivite yapalım, tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım, alkol kullanmayalım, kan basıncımızı, kan şekerimizi ve kan lipidlerimizi öğrenelim. Hekim tavsiyelerine uyalım.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler