Buzağı destek listeleri askıya çıkartıldı

Buzağı destek listeleri askıya çıkartıldı

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 1’inci dönem buzağı destekleme listesinin ile ve ilçe müdürlüklerinde askıya çıkarıldığını açıkladı.

Tacettin DURMUŞ

Yapılan açıklamada buzağı destekleme listelerinin 28 Ocak ile 10 Şubat 2021 tarihleri arasında 10 işginü askıda kalacağı hatırlatılarak yetiştiriciler uyarıldı. Yetiştiricilerin desteklemede sorun yaşamamaları için askı listelerini yerinde kontrol etmeleri ve oluşacak itirazlarını belirtilen dönemde yapmaları gerektiğine de dikkat çekildi.

Öte yandan ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için yetiştiriciler her yıl olduğu gibi bu yılda desteklenmeye devam ediyor.

Desteklemeye ilişkin esaslar bakanlık ile il ve ilçe müdürlükleri tarafından şartlara ve kurallara göre yapılıyor. O yıl içerinde doğmuş buzağıların TÜRKVET ve e-ıslaha kayıtlı olmaları ve her iki veri tabanında doğdukları işletme numarası, cinsiyet, ana kulak numarası ve doğum tarihlerinin aynı olmalı isteniyor. Desteklenecek buzağıların TÜRKVET kayıtlarına göre doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmaları gerekiyor. Ancak, en az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalandırılır. İşletmeler, il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederler; şartları sağlayan işletmelerin listesi, askı ve/veya hak ediş listelerinin yayımlanmasından önce HAYGEM’e bildirilir. Buzağıların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır. Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşı şartı aranmaz. Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılır. Çoklu doğumlarda her bir buzağı desteklemeden faydalandırılır. Destekleme ödemesi yapılan buzağıya, ilave destekleme koşullarının sonradan oluşması durumunda sonraki dönemlerde ilave ödemeler yapılmaz. Destekleme ödemesi buzağının doğduğu işletme numarası üzerinden, e-ıslah veri tabanına başvurusu girilen işletme sahibine yapılır. Destekleme ödemeleri, iki dönem halinde yapılır. Her iki dönemde destekleme şartlarını sağlamadığı için destekleme alamayan buzağılar, sonraki süreçte şartları sağlasa da destekleme kapsamına alınmaz. Destekleme süreci içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, buzağıların küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin zamanında yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumlu tutuluyor.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler