Çağrıyı yinelediler!

Çağrıyı yinelediler!

Kars'ın Bülbül Mahallesinde okuma-yazma öğrenen kadınlar, Bilal-i Habeş Camii bahçesine Kur'an Kursu hizmeti de verebilecek Gençlik Merkezi yapılması için hayırseverlere yaptıkları çağrılarını yinelediler.

Çağrıyı yinelediler!

Kars’ın Bülbül Mahallesinde bayındırlığın eski bir binanın bodrum katında Kur’an eğitimi alan, okuma-yazma öğrenen kadınlar, çocuklarından uzak kalmamak ve onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için evlerine yakın olan Bilal-i Habeş Camii bahçesine Kur’an Kursu hizmeti de verebilecek Gençlik Merkezi yapılması için hayırseverlere yaptıkları çağrılarını yinelediler.

Kentin en çok göç alan mahallesi olan binin üzerinde kadın, 3 binin üzerinde çocuk bulunan Bülbül Mahallesinde kadınlar eski bir binanın bodrum katından açılan kursta Kur’an ve dini bilgiler eğitimi alıyor. Küçük çocuklarını yanlarında götürebilen fakat büyük çocuklarından uzak kalmak zorunda kalan kadınların Kur’an eğitimi aldıkları yer ise son derece sağlıksız koşullar içerisinde. Küçük odalara sıkışan kadınlar burada aldıkları eğitimle hem dini bilgilerini kuvvetlendirmiş hem de Kur’an öğrenmiş oluyorlar. Böylelikle de mezarlık ziyaretlerinde bir başkalarını götürmeyip kendileri rahatlıkla Kur’an okuyabilecek seviyeye geliyorlar.

Bu güne kadar Kur’an-ı Kerim ve diğer eğitimlerin verileceği her hangi bir mekân tahsis edilmemiş ancak aynı mahallede 2013 yılı Nisan ayından bu tarafa eski bu binanın bodrum katında bir oda vatandaşların Kur’an-ı Kerim dersleri, ahlaki değerlerin öğretildiği ve okuma-yazma kursunun açıldığı mekanda 17-76 yaş arası 85 ev hanımı, ilk ve orta öğretim çağındaki 65 çocuk ve gençler yararlanıyor. Okuma-yazma kursunda 16 ev hanımı okuma-yazma eğitimi alarak sertifikalarını bile aldılar. Bu tür çalışmalar mahallede bir ilk olduğundan takdirle karşılanıyor ve olumlu etkileri de görülmeye başlandı bile.

Kadınların tek korkusu ise ayrı kaldıkları çocuklarının kötü alışkanlıklara bulaşacak olması. Bu endişeyi taşıyan kadınlar, hem kursa gelip hem de çocuklarına yakın olabilmek ve onları da bu tür kurslara gönderebilmek için mahallelerindeki Bilal-i Habeş Camii bahçesine gençlik merkezi yapılmasını istiyor. Bunun için de hayırseverlere çağrıda bulunarak destek istiyorlar. Eğitim görememiş okuma-yazma bilmeyen küçük yaşta evlendirilmiş ev hanımlarının da bulunduğu mahallede bugüne kadar kendilerine sosyal ortam imkanı sunabilecek aktivitelerden de mahrum kalmışlar.

Mahalle içerisinde bu amaçla tahsis edilen Bilal-i Habeş Camii bahçesinde 300 metrekarelik bir alan mevcut. Bu alana 150 metrekare genişliğinde 2 katlı bir mekânın yapılması planlandı. İçerisinde kütüphane, bilgisayar sınıfı, eğitim sınıfı, mini sinevizyon, toplantı salonu, çocuk bakım ünitesi, mutfak ve lavaboların bulunduğu; masa tenisi, satranç vb. aktivitelerin yapılabileceği, çocuk ve gençlerin uyuşturucu ve kötü alışkanlıkların etkilerinden kurtulabilmek için zamanlarını değerlendirebilecekleri, kadınların sosyalleşmelerine de katkı sağlayacak bir mekâna ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.

Tüm bu isteklerin hayata geçirilmesi için de hayırseverlerin adım atması bekleniyor.

İŞTE KADINLARIN KONUYLA İLGİLİ KONUŞMALARI:

SELİN KAYA: “Ben 9 çocuk annesiyim. Kur’an okumayı çok istiyordum, çok hevesliydim ama öyle imkanlarımız yoktu. Şehitler mahallesinde başka yerlerde kurs açılıyordu uzak olduğu için eşim izin vermiyordu. Bu sene bizim mahallemize yakın olduğu için izin verdiler, Allah eşlerimizden razı olsun. Bu kursu açanlardan da Allah razı olsun. Biz gelip Kur’an-ı kerim okuyabiliyoruz. Kadir gecelerinde, aziz günlerde biz dostlarımıza yalvarıyorduk mezarlığa giderken başka bir arkadaşımızı yanımızda götürüyorduk Kur’an okuması için. Şükür şimdi hepsini biz kendi başımıza yapabiliyoruz, mezarlığa gidip Kur’an okuyabiliyoruz. Bizim kursumuzla ilgili kim bize yardım etmişse Allah ondan razı olsun. Biz namazlarımızı eksik kılıyorduk, surelerimizi tam olarak okumuyorduk. Şükür şimdi hepsini biliyoruz. Hatta bunun içinde biz peygamber efendimizin hayatını da öğrendik. Eşlerimizle ilgili kursta çok şey öğrendik, eşlerimiz diyor ‘siz sadece Kur’an-ı Kerimi değil okuma-yazmada öğreniyorsunuz, eşlerimiz bizi tebrik ediyor. Biz kurs istiyoruz mahallemize yakın olsun. Bizim çocuklarımız kalabalık. Bizim mahalle kalabalık, biz uzak yere değil mahallenin içine kurs istiyoruz. Kurs olursa bizim çocuklarımızın kötü alışkanlığı olmayacak. Kötü adamlarla dolaşmayacaklar. Yaz tatillerinde ellerinde Kur’an-ı Kerimle kursa gidip çalışabilirler. Kurs olmazsa, böyle bir imkan olmazsa bizim çocuklarımız her türlü kötü alışkanlığa bulaşabilirler. Allah Emniyet Müdürümüzden razı olsun, ayrıca ona da teşekkür ederim, onlar da bize yardımcı oluyorlar. Buraya gelip gidiyoruz ama sıkıntı oluyor. Ailemiz var, çoluk çocuğumuz var. Bizim için çok sıkıntı oluyor. Bizim tek isteğimiz bize bir kurs yapılsın. Caminin orada mahalleye yakın bir yerde istiyoruz. Uzak olmasın çünkü; ortam çok bozulmuş. Biz çocuklarımızı uzak yerlere yollayamıyoruz. Mahallenin içinde olsa iyi olur. Mahalle kalabalık ve çocuk sayısı da çok. En azından bizim gözümüz arkada kalmaz, bizim çocuklarımızın rahatça gidip gelmesi için Bilal-i Habeş Camisinin yanına kurs istiyoruz. Yani bizim kurs bize yakın olmasaydı, bizim eşlerimiz bize de izin vermezdi. Mahallede olsa çok yakın olur, bizde rahat gidip geleceğiz. Bizim tek isteğimiz kurs. Eğer yardım ederselerse Allah razı olsun.”

SERAP KAYA: “Ben 12 yıldır Bülbül mahallesinde oturuyorum. İlk defa Bülbül mahallesinde böyle bir şey oldu. Sanki gökten bir rahmet yağdı diyorum arkadaşlarıma. Kur’an-ı Kerim okuyordum, çocukken okumaya başladım, çocukken namaz kılıyorduk ama eksiklerimiz vardı. Bu kurs sayesinde namazlarımızı tam kılabildik, salavatlarımızı tam öğrenebildik. Her şeyi tam anlamıyla yapabiliyoruz. İbadetlerimiz olsun hayatımızda ki her şeyi tam anlamıyla yerine getirdik. Ama burası da bizim için yeterli değil. Caminin bahçesinde bir kurs istiyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz bize destek olmalarını camimizde bir kursun açılmasını istiyoruz. Hem çocuklarımız için hem bayan arkadaşlarımız için iyi olur. Eğer destek verirlerse bizde çok mutlu oluruz. Çocuklarımızın yazın bahçede dışarıda top olsun, bisiklet olsun oynuyorlar. Böylelikle de çocuklarımız dışarıda hayvanların peşinde şunun bunun peşinde olabiliyorlar. Özellikle erkek çocuklar sigaranın peşinde olabiliyorlar. Çevreden çocuklarımızı koruyamıyoruz ama eğer caminin bahçesinde güzel bir kurs açılırsa onlara daha rahat sahip olabiliriz. Etkinliklerimiz, kurslarımız olursa her şey sağlanabilirse iyi olur. Biz çocuklarımızı geleceğine dair her şeyin orada sağlanabilmesini istiyoruz. En azından güvenebiliriz, herkesin desteğini bekliyoruz. İnşallah yardımcı olurlar. Yani sadece bizim hayatımız değil çocuklarımızın hayatı da bizim için önemli. Bugüne kadar bizim için bir şey sağlanmadı. Bu yıl sadece bir Kur’an-ı Kerim kursu açıldı. Bu da yeterli değil. Bizim için hem kendimiz hem de çocuklarımız için bir şeyler istiyoruz. Bunun için uzatılan ellere teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun diyoruz:”

ÇİĞDEM AYDIN: 8 yıldır burada oturuyorum. Allah razı olsun bu kursu açanlardan. Küçük çocuklarımızı bile buraya getiriyoruz, burada değişik şeyler öğreniyorlar. 3 yaşındaki çocuklarımızı getiriyoruz, onlar da küçük yaşta dinini öğreniyorlar. Ama, bu geçici bir yerdir, bizim mahallede bir kurs açılsa daha da güzel olur. Çocuklarımız şimdi okula gidiyorlar biliyoruz ki emniyetli bir yerdeler. Ama yaz tatilinde başıboş gezeceklerine kurs açılırsa Kur’an-ı Kerim öğrenmeye giderler, dinimiz daha da yaygın olur böylece. Yani çocuklarımız kötü alışkanlıklardan sakınırlar. Mesela bizim mahallemiz küçük bir mahalle;  sigara, esrar, eroin kullanabilecek gençlerimiz var. Eğer kurs açılırsa çocuklarımız oraya giderler ve böyle kötü şeylerden uzak dururlar. Eğer böyle bir şey olursa bizde çok seviniriz. Çocuklarımızın geleceği için de çok iyi olur. Böyle bir destek istiyoruz. Yani kim destek verirse Allah onlardan razı olsun. Böyle bir şeye gerçekten çok ihtiyacımız var. Gelecek nesle de hayırlı olur inşallah. Teşekkür ederim.”

HATİCE MOLU: Hemen hemen 45 yıldır bu mahallede oturuyorum. 30 yıllık evliyim. Bu kurs sayesinde mahallemizdeki insanlarla tanıştık, herkes birbirini tanıdı, komşuluğu öğrendik. Ama burası bizim için yeterli değil. Eğer büyük bir kurs olursa çok iyi olur. Mahallemiz için çok büyük bir ihtiyaç, eğer olursa çok seviniriz.”

YETER ÇELEBİLER: Doğduğumdan beri Bülbül mahallesinde yaşıyorum. Mahallemizde şimdiye kadar hiç düzgün bir şey yoktu. Mahallemizde çocuklarımız hayvan peşinde koşuyorlar. Böyle şeylerle uğraşıyorlar. Eğer kurs açılırsa çocuklarımızın hepsi bir yerde olur, birbirlerini tanırlar, birbirlerine örnek olurlar, bir şeyler öğrenirler, bilgi sahibi olurlar. Burası Bayındırlık binası. Bizde bodrum katındayız. Boş olduğu için verdiler. Boş olmasaydı burayı da vermezdiler. İnşallah sonumuz iyi olur. Kurs açılırsa bizde devam ederiz.”

YELİZ KAĞIZMAN: Biz burada Kur’an öğrendik, dualarımızı öğrendik. Önceden bilmiyorduk. Kaç yıldır bizde Kur’an öğrenmek istiyorduk. Bizde Müslümanız, Kur’an öğrenmek bizim de hakkımız. Çocuklarımızın geleceği için caminin yanında kurs istiyoruz. Çocuklarımızda kötü alışkanlıklardan kurtulur. Biz sizlerden yardım istiyoruz. Büyük bir daire istiyoruz, ayrı ayrı odalar istiyoruz, çocuklar için. Çünkü çocuklarda geliyorlar onları da evde bırakamıyoruz. 4-5 oda olsun, büyük salonlar olsun, gerekirse okuma-yazma öğrenmek isteyenler de öğrenirler. Biz geç kaldık. Çocuklarımız bizim gibi geç kalmasınlar. Onların da hakkıdır. Kursumuzun devamını istiyoruz.”

KURS HOCASI FATMA KURT: “Bu Kur’an kursunda görevli olarak yöneticilik yapıyorum. Ama bizim mahallemizde 3 bin tane çocuk var, artı bunun üzerine 1000 tane de bayanımız var. Tam 4000 tane iletişim bekleyen kesimimiz var, öyle söyleyelim. Şimdi biz bu Bayındırlık binasında küçücük bir odada bulunuyoruz, gördüğünüz gibi. Yani 20 kişi ya sığıyor ya sığmıyor. Camimizin bahçesinde alanımız var ama bunu yaptıracak hayırseverler bekliyoruz. Tabi buradaki kursumuzu sadece bayanlar için değil; çocuklarımız, gençlerimiz için de düşünüyoruz. Bir sınıfı hiç değilse Gençlik Merkezi olarak ayarlamamızı, orada çocuklarımızın hem bilgisayar eğitimi görmeleri, hem kütüphane olaylarını görmelerini istiyoruz. Çünkü Kars’ın kışı çetin ve buradan çarşıya gitmek zorunda kalıyorlar. Yaşanan olaylardan dolayı ailelerde çocuklarını uzağa bırakmak istemiyorlar. Bu yüzden de çocukların caminin yanında bir mekanda, kütüphanede derslerini görmeleri gerek. Evleri müsait değil. 5-6 tane çocuk var ve hepsi orada ders çalışmak zorunda kalıyor. Ama Gençlik Merkezi olduğunda çocuklarımız buraya gelip hem caminin yanında olduklarının bilinmesi hem kursta olduklarının bilinmesi sayesinde rahat bir şekilde çalışabilecekler. Akıllarına takılan bir mesele olduğunda bilgisayarı açıp oradan bakmalarını istiyoruz. Hem de çocuklarımız için oyun parkı olmasını da istiyoruz. Genel de burada insanlar hayvancılıkla uğraştığı için çocuklara oyun parkının olması gereken yerlerde afedersiniz ama hayvanların dolaştığı pisliklerinin bulunduğu bir mekan oluyor. Çocuklarımız böyle bir sağlıksız ortamda nasıl kendilerini koruyabilsinler. Ayrıca mahallemizdeki çocuklarımız çok akıllı olmalarına rağmen mekanlarının yeterli olmamasından dolayı dışarıdan kötü zihniyetli insanların gelip onları hırsızlığa alıştırmaları, uyuşturucuya alıştırmaları ya da anne ve babalarına karşı isyankar olmalarını sağlıyorlar. Ama bizim bu dersliklerimiz olduğu takdirde hem annelerimizin yetişmesi bilinçlendirilmesi sağlanacak hem çocuklarımızın yetiştirilmesi sağlanacak. Biz bu küçücük mekanda tek kişiyiz ve tek kişiyle ancak bu kadar yetiştirebiliyoruz ama mekanımız olsa büyük olsa daha fazla insan olur ve daha fazla kişinin de öğrenmesi sağlanmış olur. Böylece burada ki insanlarda hak ettikleri eğitimi almış olurlar ve sizlerin de bu konu da desteğini ve yardımını bekliyoruz, teşekkür ediyoruz.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler