Çalkın, “İlham Aliyev, babasının vasiyetini yerine getirdi”

Çalkın, “İlham Aliyev, babasının vasiyetini yerine getirdi”

AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Kurucu Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in 99’uncu doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programında önemli bir hatırlatma yaptı.

Tacettin DURMUŞ

Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen anma programında konuşan Başkan Çalkın, Türkiye ile Azerbaycan arasında yaşanan dostluk ve kardeşliğe dikkat çekerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Babası Haydar Aliyev’in Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarılması yönündeki vasiyeti yerine getirdiğini söyledi.

Çalkın, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkomutanlığındaki Azerbaycan ordusunun, Ermenistan tarafından işgal edilen Karabağ topraklarını işgalden kurtardıktan sonra savaşın bittiği gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ‘Baba vasiyetini yerine getirdim” sözlerini hatırlattı.

Anma etkinliğin gerçekleştirildiği Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü solunu dolduran katılımcılara Azerbaycan Bayrağı dağıtan Çalkın, Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluk ve kardeşliğine dikkat çekerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Babası Haydar Aliyev’in Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarılması yönündeki vasiyeti yerine getirmesinin anlamlı olduğunu dile getirdi.

Haydar Aliyev’in 80 yıllık hayatını Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve inkişafı için harcadığını da söyleyen AK Parti Kars il Başkanı Adem Çalkın konuşmasında, “Sovyetler döneminde üst düzey görevlerde bulunan Haydar Aliyev, bağımsızlıktan sonra iç savaş tehlikesi yaşayan, Ermenistan'la savaş durumunda olan ve ekonomik krizlerle mücadele eden Azerbaycan’ın başına geçerek lider oldu.

Haydar Aliyev, hem Sovyet hem de bağımsızlık döneminde ömrünü ülkesine ve halkına adayarak Azerbaycan halkının sevgisini kazandı. Aliyev'in hatırası, halkın kendisine verdiği ulusal lider anlamındaki "Umum Milli lider unvanıyla yaşatılıyor. Aliyev'in kalkınma, hizmet ve Azerbaycan için mücadeleyle geçirdiği dolu dola 80 yıllık hayatı, 10 Mayıs 1923'te Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde başladı.

Azerbaycan'ı istikrara kavuşturdu. Azerbaycan bağımsızlığın ilan edince de Nahçıvan'daki görevini sürdüren Aliyev, 21 Kasım 1992'de, bugün iktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisini kurdu. Haydar Aliyev, iç savaş tehlikesini bertaraf etmesi için halk tarafından Bakü’ye davet edildi ve 15 Haziran 1993'e Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkam seçildi. 3 Ekim 1993'te yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı oldu ve ülkesinin sorunlarını çözmek için tüm gücüyle çalışmaya başladı. Ekonomik kalkınmanın temelini attı.

Haydar Aliyev, 7 ülkeden 11 şirketle, Azerbaycan'ı en büyük petrol yatağı Ameri- Çırak -Güneşli (AÇG) havzasının iletilmesini ve petrolün dünya pazarlarına katılmasını öngören "Asrın Anlaşması’nı imzalayarak ülkenin ekonomik gelişiminin temelini attı. Cumhurbaşkanlığı döneminde referandumla evrensel demokratik değerleri yansıtan anayasanın kabul edilmesiyle Aliyev, idam cezasını kaldırdı.

Yönetimi döneminde başta Türkiye olmak üzere Türk dili konuşan ülkelerin yan sıra Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle ilişkiler kuran Aliyev, ülkesinin uslar arası arenadaki yerini pekiştirdi.”dedi.

Salonu dolduran gençlere de seslenen AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın konuşmasında ayrıca, “Bu büyük dava adamlarının bizim geleceğimize yön vermemizde tarihimize bıraktıkları izleri, deneyimleri, hatıraları, eserleri vatanlarımızın ilerleyişinde kıymetli bir miras olarak kendimize örnek alacağız. Yol haritamızı belirleyeceğiz. Kolay değil küllerinden doğan bu milletleri ayakta tutan sır elbette bağımsızlığa olan sınırsız hürriyet aşkıdır. İmanla perçinleşen İslam ile vücut bulan bu eşsiz davanın adı hiç şüphe yok vatandır. Bağımsızlıktır, Bayrağımıza, milletimize, vatanımıza ve devletimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu değerlere sahip çıkanları gözümüz gibi koruyacağız. Liderler kolay yetişmiyor. Onların kıymetini bileceğiz ve hatıralarına: Değerlerimizi yaşatarak ve değerlerimizi kıymetlendirerek sahip çıkacağız. Tıpkı bugün bu salonda Azerbaycan Cumhuriyetinin Kurucu Devlet Başkanı Muhterem Haydar Aliyev'in hatırasını yaşattığımız gibi değerlerimize sahip çıkacağız” şeklinde ifadeler kullandı.

dsdas87d87s87d7s8.jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler