Ceyhan: Trafik Kurallarına Uyalım!

Ceyhan: Trafik Kurallarına Uyalım!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de her gün kazalar olduğunu belirterek, yayaların ve sürücülerin trafik kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Ceyhan: Trafik Kurallarına Uyalım!

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de her gün kazalar olduğunu belirterek, yayaların ve sürücülerin trafik kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Ceyhan, “Her yıl 3-11 Mayıs tarihleri arasında gerek Türkiye’de gerek Uluslararası Trafik Haftası kutlanmaktadır. Hiç şüphesiz bu kutlamanın farklı bir amacı var. Bayram havasında geçen bir kutlama değildir. Bu anlamda hafta boyunca Türkiye’de hem toplumsal hem bireysel düzeyde trafikle ilgili sorunların ele alındığı bir dönem olmalıdır, öyledir de.” dedi.

TÜRKİYE VE KAZALAR

Ceyhan daha sonra, “Bilindiği gibi Türkiye’de kazaların ciddi anlamda izlenmesi gereken bir istatistiği durum söz konusudur. Türkiye’de her gün kazalar olmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerine göre daha az kaza yapmakla beraber daha fazla ölümle sonuçlanıyor kazalarımız. Bu da dikkat çeken bir durumdur. Fransa’da, İngiltere’de kaza var ama mesela 10 kazada 1 ölüm varken bizde 10 kazada maalesef ki 10 ölüm söz konusudur.” şeklinde konuştu.

ÖLÜMLE SONUÇLANAN KAZALAR

Ölümle sonuçlanan kazaların nedenleri üzerinde duran Ceyhan, “O ülkelerde gerek alt yapı gerek ilkyardım açısından ulaşım gerekse de bilgi sahibi olma konusunda bizden ileri düzeydeler. Gerek sürücü gerek yayalar belli bir bilgi sahibi olmalıdır. Türkiye’de emniyet kemeri polis zoruyla sağlanırken gelişmiş ülkelerde öyle değildir. Bu bir kültür meselesi olarak algılanıyor. Yine gelişmiş ülkelerde araç hızlarına dikkat edilirken, insanlar alkollü araç pek kullanmaz iken bizde durum tam tersidir.” diye konuştu.

TOPLUMSAL DÜZEYDE SÜRÜCÜLÜK ANLAYIŞIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Ceyhan daha sonra şunları söyledi:

“Bu hafta da Türkiye’den beklentimiz o yönde kurumsal düzeyde yani kara yolları, yerel yönetimler, altyapı denetimle ilgili trafik tescil şubeleri olsun eğitim konusunda milli eğitim ve sürücü kurslarından beklentimiz bu konuları gözden geçirmeleridir. Bu hafta boyunca nereler de eksiklikler var, altyapıda nerede problem yaşanıyor ve kara nokta dediğimiz bazı yerlerde neden hep kaza oluyor, kazalarda ilkyardımın önemi gibi konular üzerinde durmaları gerekiyor. Toplumsal düzeyde sürücülük anlayışımızı değiştirmeliyiz. Bireysellikten, bencillikten toplumsallığa, genel düşünmeye götürmeliyiz. Özellikle 2 yönlü yollarda yolun sadece bize ait olmadığı paylaşımcı bir ruh haliyle hareket etmeliyiz. Tek yönlü yollarda özellikle şehir içinde azami hız sınırına uyarak yani hızımızı asgariye düşürerek hareket etmeliyiz. Toplum olarak bu konuda birbirimizi olumsuz etkilediğimiz gibi bir hoşgörüsüzlük ve sabırsızlık söz konusu. Bu da toplumsal düzeyde değiştirmemiz gereken bir anlayış. Bireysel düzeyde artık polis için değil, ceza için değil, kendimiz ve sevdiklerimiz için belli alışkanlıklar edinmeliyiz. Emniyet kemeri takma kültürü, seyir halinde cep telefonu kullanmamak, yasal olan gözlükleri kullanmak, gürültü kirliliğinden uzak kalmak, yayaların haklarına öncelik vermek gibi özelliklere dikkat ederek bireysel, kurumsal ve toplumsal düzeyde de yeni bir değişikliğe,reforma ihtiyaç var diye düşünüyorum.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler