CHP Heyeti, dolmuş sorunun çözülmesini istedi

CHP Heyeti, dolmuş sorunun çözülmesini istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle, iklimsel don ve afet nedeniyle yaşanan kuraklığın olumsuz sonuçlarını yerinde incelemek üzere Kars’a gelen CHP heyeti, Kars Belediyesini ziyaret etti.

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman ile birlikte, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut başkanlığında Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ve Ankara Milletvekili Murat Emir, ziyaretleri kapsamında Kars Belediye Başkan Yardımcısı Şevin Alaca, Muazzez Çağrıtekinci ve Mehmet Boşnak ile bir süre görüştü.

CHP MİLLETVEKİLİ BARUT, “KARS’IN KURAKLIKTAN KAYNAKLI SORUNLARINI ANKARA’YA TAŞIYACAĞIZ”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut burada yaptığı konuşmada, ‘Hak, hukuk, adalet’ diye 420 kilometre adalet yürüyüşü yapan bir genel başkanı olan CHP’nin mensupları olarak, Kars’a geldiklerini ve her daim, işçinin, çiftçinin, memurun, emeklinin ve çalışanların yanında olduklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçtaroğlu’nun selamlarını da getirdiklerini söyleyen Barut, yaşanan doğa olaylarından kaynaklı Kars ve Ardahan’da ki çiftçilerin uğradıkları zararları tespit etmek ve yerinde incelmede bulunmak için bölgede olduklarını söyledi.

İnceleme ve ziyaretlerin ardından hazırlayacakları raporu CHP lideri Kılıçdaroğlu’na sunacaklarını da belirten Ayhan Barut, “Doğal afetlere bağlı olarak çiftçilerin mağduriyetlerini giderilmesi için Genel Başkanımıza ve merkezi hükümete rapor hazırlamam amacıyla bugün Kars’tayız. Tabiki dolmuşçularımızın sorunlarını da bir tatlıya bağlanır ve çözülürse mutlu olacağız. Dünyada ve Kars’ta Demokrasi ve Cumhuriyet kazansın isteriz. Her zaman barış ve huzur içerisinde bir ortam olsun isteriz.” dedi.

TORANAN: “HER İKİ TARAFI VE ŞEHRİ MAĞDUR ETMENDEN, YASALARA UYGUN BİR ÇÖZÜMDEN YANAYIZ”

Ziyaret sırasında açıklamada bulunan CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman da, CHP milletvekillerinin iki gün boyunca Kars ve Ardahan’da bazı ziyaretlerin yanı sıra süt ve süt ürünleri işletmecileri ile bazı STK temsilcilerini ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulunacaklarını söyledi.

Kars’ta son günlerde yaşanan dolmuş ihalesinden kaynaklı sorunların da konuşulduğu ve bazı dolmuş sahiplerinin de katıldığı ziyarette konuşan Toraman, son günlerde şehrin öncelikli gündemini oluşturan sorunu yakından takip ettiklerini de söyledi.

Dolmuş sorununun, her iki tarafı ve şehri mağdur etmenden, yasalara uygun olarak çözüme kavuşturulmasını istediklerini de konuşmasında belirten CHP Kars İl Başkanı Toraman, “Kars Belediyesinin dolmuş ihalesi ile ilgili olarak 5393 sayılı yasanın da öngördüğü bir kararın belediye meclisli tarafından çıkartıldığını biliyoruz. Maalesef her kes bir başka şey söylüyor. Tabiki bizler de süreci yakından takip ediyoruz. Biz her zaman hukukun üstünlüğünden, adaletli ve ortak paylaşmanın, adaletli yargı bağımsızlığının işlemesinden yana bir sürecinin nasıl olacağını biliyoruz. Türkiye’de na yazık ki zaman zaman antidemokratik uygulamalarla yasalar ihlal ediliyor ve çeşitli ölçeklerle ve bahanelerle bir takım operasyonlar yaptırmak isteniyor. Bizim Seyhan’da Yalova’daki belediye başkanlıklarımıza yapılanlar ortadadır. Çünkü bir demokrasi sınavı ve mücadelesi var. Biz bu demokrasi sınavının içerisinde emekten yana olan bir partiyiz. Emekçilerin hak ve hukukunda yana bir partiyiz. Eminim ki sizlerde öyle düşünüyorsunuzdur. Emekçi ve yoksul halklar kardeştir. Halkların kardeşliğini çocukluğunuzdan beri söyledik, bugün de söylüyoruz, yarın da hiçbir şeyden çekinmeden söyleyeceğiz. Çünkü Evrensel insan hakkı kutsaldır. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi de imza atmış bir ülkeyiz. Dolayısıyla insan haklarının temel sorununun çözümü ile ilgili noktada biz tarafız. Öncelikli olarak dolmuşçu esnafının sorunlarının çözüm noktasında geçtiğimiz günlerde de konuştuk.

CHP heyeti olarak sizlerden ricamız hukuku ihlal etmeden, dolmuşçu esnafımızı da mağdur etmeden, ortak akılla sorunu çözüme kavuşturulmasıdır. Hem Kars kamuoyundaki bilinmezliğin giderilmesini istiyoruz. Hem de halkın ulaşım hizmetlerinden yana mağdur olmamasını istiyoruz. Sizlerin de sosyal belediyecilik ölçeğinde hayata geçirmek istediğiniz yeni dolmuşların hizmete sokulması, kart sistemine geçiş ile 65 yaş üstü ve engelliler yönelik uygulamalarınızı dolmuşçu esnafımızın da dikkate aldıklarını biliyoruz. Dolmuşçu esnafımız da bir noktaya gelmiş durumdalar. Sizler de esnafı mağdur etmek istemediğinizi ve bir çözüm noktasına varmak ve dolmuşçuların lehine bir çözümden yana olduğunuzu söylemiştiniz. 10 yıllık sürenin aşılmasına ilişkin yasanın el vermediği görülüyor. Danıştay ve Sayıştay’ın 49 yıllık süre ile ilgili sizlere böyle bir yetki tanıması da söz konusu değil. Ancak ‘5393 sayılı yasaya göre bir ruhsat yenileme sistemini devreye sokabilir misiniz? Ücretlerini ödesinler, yine süreç içerisinde kendi kooperatifleşmelerini rayına soksunlar.” diye önerilerimiz var. Sayın milletvekilleriniz de aslında konunun muhatapları olmasalar da bu konuda hem esnafımızın ne de belediye yönetiminin mağdur olmasını istemiyorlar. Hem de katılımcı demokrasinin işlediği yerel yönetimlerin de özerk ve kendi anlayışları ile hukukun içerisinde bir çalışma sisteminden yana olduklarını da dile getirdiler“ dedi.

ALACA; “KAYYIM ÇAĞRILARI YAPILARAK HİÇBİR YERE VARILAMAZ”

Toramanın ardından konuşan Kars Belediye Başkan Yardımcısı Şevin Alaca seçim öncesinde de dile getirdikleri gibi Kars’ın birçok sorunlarının olduğuna dikkat çektiklerini söyledi.

Bu sorunların başında da ulaşım sorununun geldiğini belirten Alaca, kayyım çağrıları yapılarak hiçbir yere varılamayacağına vurgu yaptı.

Kentteki ulaşım sorunu ile ilgili olarak seçim kampanyasının başladığı günden bu zamana kadar çok fazla şikâyet geldiğini de belirten Şevin Alaca; “Dolmuşlar ile ilgili olarak müfettiş raporlarıyla da tespit edilen bir takım usulsüzlükler var. Dolayısıyla hem bu usulsüzlükleri gidermek adına, Kars halkına ulaşım hizmetinin sunulması adına gerekli çalışmaları başlattık. Bununla ilgili birçok araştırma yaptık ve profesyonel bir firmadan destek aldık. Buraya geldiler bizzat kendileri dolmuşlara binerek birebir gözlemleyerek bir anket çalışması yaptılar. Ardında da bize ve dolmuşçu arkadaşlarımıza sunum yaptılar. Dolmuşçuların akıllarına takılan her soruyu cevaplandırmak üzer türlü toplantılar gerçekleştirildi. Yine Belediye Başkanımız Ayhan Bilgen de kendileri ile birçok görüşme gerçekleştirdi. Yine ulaşım komisyonundaki arkadaşlarımız ve ilgili başkan yardımcımız da son günlerde daha yoğun bir şekilde bu konu üzerinde çalışıyorlar. Hem esnafın mağdur edilmeyeceği hem halkın mağdur edilmeyeceği, herkes için ve Kars için en uygun ve yararlı çözüm üzerinde yoğunlaştık. Başkanımız Ayhan Bilgen de kendileri ile birçok kez bir araya geldi. Kendileri de başkanımızı birçok kez ziyaret etti. Kendilerine de gidilerek sorunla ilgili yardımcı olmaları konusunda destekte bulundular. İki gün önce yine Ayhan Başkan ile görüşme neticesinde kafalarındaki her türlü soruya açık yüreklilikle cevap verildi. Bu sorunun gerçekten acil bir şekilde çözülmesi adına görüşmeler yapılıyor. Şu ana kadar iki defa dolmuş ihalesini yapmak istedik ama yapamadık. İkinci ihale sırasında hiç de hoş olmayan olaylar ile karşılaştık. Hem belediyeye hem de Belediye Başkanımıza, meclis üyelerimize ve şahsımıza yönelik hoş olmayan bir takım olaylarla karşılaştık. Yani bu tür yollara başvurmak gerçekten hiç hoş değil. Çünkü karşılıklı konuşarak her türlü sorunun üstesinden gelebiliriz. Ama olayı farklı yerlere çekerek ya da açıkçası söyleyeyim, ‘kayyım çağrıları yapılarak hiçbir yere varılamaz’. Sonuçta devletin müfettişlerinin tespit ettiği bir takım usulsüzlükler var, süresi dolmuş ihaleler var. Ve bunlarla ilgili çözüm bulunması isteniyor. Bizde belediye mevzuatına, kanuna ve hukuka uygun şekilde bu sorunu çözmek istiyoruz. Dolayısıyla en azından arkadaşların da buna uygun bir şekilde bizlerle iletişim kurmaları talebimizdir” diye konuştu.

chp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(8)-001.jpgchp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(9).jpgchp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(6).jpgchp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(5)-002.jpgchp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(1)-001.jpgchp-heyeti,-dolmus-sorunun-cozulmesini-istedi-(2).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler