Çığ Tatbikatı Nefesleri Kesti!

Çığ Tatbikatı Nefesleri Kesti!

Kars'ın Sarıkamış İlçesinin 2 bin 400 rakımlı Çatal Dere mevkisinde yapılan 35 personel, 2 kar motoru ve 3 ambulansın katıldığı çığ altında yaralı arama kurtarma ve müdahale tatbikatı nefesleri kesti.

Çığ Tatbikatı Nefesleri Kesti!

Kars’ın Sarıkamış İlçesinin 2 bin 400 rakımlı Çatal Dere mevkisinde yapılan 35 personel, 2 kar motoru ve 3 ambulansın katıldığı çığ altında yaralı arama kurtarma ve müdahale tatbikatı nefesleri kesti.

Kars Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Arama ve Kurtarma Ekibi ile Kars Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) işbirliğiyle gerçekleştirilen çığ tatbikatı gerçeği aratmadı.

Senaryo gereği, dağlık bölgede avlanmaya çıkan iki kişiden biri çığ altında mahsur kaldı. Arkadaşının çığ altında kaldığını AFAD ve UMKE ekiplerine haber vermesiyle tatbikat başladı. İhbar üzerine yola çıkan ekipler, olay bölgesine kısa sürede ulaştı. Alan belirleme ve güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra AFAD ekipleri, çığ bölgesini çığ çubukları ile taramaya başladı. Bu sırada, UMKE ekipleri afetzedelerin bulunması halinde müdahale için tetikte bekledi. Arama sırasında avcılardan biri yara almadan kurtulurken diğer avcı için arama faaliyetleri devam etti. Kısa süre sonra AFAD ekibi yaralıyı buldu ve müdahale edilmesi için UMKE ekibine teslim etti. UMKE ekibinin müdahalesi ve yaralının ambulansa sevki ile tatbikat başarıyla tamamlandı.

Çığ tatbikatıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Kars İl AFAD Müdürü Oktay Algan, düzenli olarak her yıl yapılan tatbikatlardan birisinin de çığ tatbikatı olduğunu, fazla çığ olayı yaşanmamasına rağmen olabilecek olaylara karşı personelin hazır olması amacıyla bu tür tatbikatlar düzenlediklerini söyledi.

UMKE ekipleri ile beraber uyumlu çalışmalar yaparak kendilerini test ettiklerini ifade eden Oktay Algan, “Bilgimiz dahilinde meydana gelen afet ve acil durum olaylarında 24 saat UMKE ekipleri ile AFAD ekipleri ortaklaşa çalışıyor. Buradaki olaya hızlı müdahale edebilme kabiliyetimiz ve yine ekiplerin birbirleri ile uyumlu çalışabilmesi için böyle bir tatbikat planladık. Tatbikat başarıyla sonuçlandı. Tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” dedi.

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Kan da, Kars’ın bölge itibariyle Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olduğunu, kış mevsiminin yoğun olması nedeniyle UMKE ve AFAD ekipleri olarak olası bir çığ felaketi veya arama kurtarma faaliyetleri için Sarıkamış’ta tatbikat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Öte yandan tatbikatın bir parçası olan ve AFAD ile UMKE ekiplerine çığ olayı ile ilgili bilgi vererek arkadaşının kurtarılmasında pay sahibi olan Faruk Gökalp, sergilediği performans ile sanatçıları aratmadı. “Ahmet! Ahmet,” “Arkadaşımı kurtarın!”, diye bağırarak senaryo gereği tatbikatta yer alan Faruk Gökalp, tatbikata katılanları performansıyla şaşırttı.

cig-tatbikati-nefesleri-kesti!-(1).jpg

cig-tatbikati-nefesleri-kesti!-(2).jpg

cig-tatbikati-nefesleri-kesti!-(3).jpg

cig-tatbikati-nefesleri-kesti!-(4).jpg

cig-tatbikati-nefesleri-kesti!-(5).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler