Çocuk yetiştirmede ailenin önemi

Çocuk yetiştirmede ailenin önemi

Öğr.Gör. Murat Kılıçbey'in "Çocuk yetiştirmede ailenin önemi" başlıklı köşe yazısı şöyle:

İnsanın var olduğu günden bu yana çocuk ve çocukluk kavramları var olmuştur. Günümüze kadar çocukluk kavramı ve çocuğa bakış sürekli değişime uğramış ve demişime uğrayacak gibi de gözüküyor.
Ailelerin zamanın şartlarına göre çocuğa verdikleri değer de değişmiştir. Yaşam mücadelesi içerisinde çocuklar, yeri gelmiş ailedeki işgücünün tamamlayıcısı, yeri gelmiş savaşlarda asker eksikliğinin tamamlayıcısı, kısmen de erken yaşlarda yetişkinlerin yerine geçmiştir. Toplumların tarihteki yaşam şartları ailelerin çocuğa olan yaklaşımlarının belirleyici olmuştur. Yaşadığımız yüzyılın ilk çeyreğinde ise çocuk artık ikinci üçüncü sıralardan çıkıp, ailelerin ve toplumun merkezine yerleşmiştir. Ebeveynlerin kendi bireysel şartlarını daraltıp zaman ve imkanlarını çocuklarına yöneltmeleri artık sorgulanmaya başlandı. Çocuk ebeveynlerden daha mı öncelikli yoksa aile içinde gelişimi takip edilmeye muhtaç abartılmadan gözlemlenmesi gereken ailenin yeni üyesi mi?​​İşte bu soruların cevabı bize çocuğa nasıl bir bakış açısı sağlanması açısından önemli olacak. Artık, aileler çocuklarını yüksek kariyerler peşinde koşarken hayattan kopan, yorulmuş, belli alanlar dışına çıkamamış bireylerden ziyade, olduğu alanda uzman ancak hayatın içinde beşeri ve coğrafi hassasiyetleri olan bireyler olarak görmek istiyor. Ailelerin hepsi aslında bu düşüncelerdeler ancak iş rekabet durumuna dönünce kendi düşünceleri geride kalıyor ve kendi düşüncelerinin yerine genel beklentilerin olduğu bahsi geçen yarış ortamı hakim oluyor herkeste. Sorun aslında insanların bireysel çocuk yetiştirme isteklerini tek başlarına belirleyememeleri. Algı aslında her şeyimizi yönetiyor bu konuda izlediğim ve önereceğim bir film var. 2016 ABD yapımı dram macera türünde yönetmenliğini Matt Ross’un yaptığı ‘’Kaptan fantastik’’ bu filmi izlemenizi şiddetle öneriyorum. hayata ve çocuk yetiştirmeye bakışınızı değiştireceğini düşünüyor.

Kaynak:haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler