Cumhuriyet öğrencileri de Soma'yı unutmadı

Cumhuriyet öğrencileri de Soma'yı unutmadı

Kars Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerin yıl boyu hazırlamış olduğu resim sergisi Soma şehitlerine atfedildi.

Cumhuriyet öğrencileri de Soma'yı unutmadı

Kars Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerin yıl boyu hazırlamış olduğu resim sergisi Soma şehitlerine atfedildi.

Halk Eğitim Müdürlüğü Sergi Salonu’nda Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Şube Müdürleri, Okul Müdürü Sait Gürek’in açılışını yaptığı sergide yaklaşık 100 resim kullanıldı. Yağlı .boya, kara kalem, guaj, akrilik, postel boya kuru kalem ve nokta çalışmalarının yer aldığı eserlerde ana tema olarak da insan figürleri, doğa ve soyut figürler işlendi. Okulun Görsel Sanatlar Öğretmeni Songül Akdeniz gözetiminde büyük bir titizlikle açılan serginin yabancı konukları da vardı. Hasan Harakani Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu Comenices Projesi kapsamında kente gelen İspanya, Romanya, Polonya ülkelerinin öğretmen ve öğrencileri de Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nin sergisini ziyaret ettiler. Bir sanat okulu değil de düz lise olmasına rağmen öğrencilerin büyük bir sanat örneği sergilemiş olduklarını görmekten mutluluk duyduklarını belirten yabancılar, öğrencileri ve emeği geçen öğretmenlerini tebrik ettiler.

UMARIM RESİMDEKİ IŞIK GİBİ DÜNYA DA SOMA’DAKİ AİLELERE IŞIK VEREBİLİR

Yabancıların en çok etkilendiği resim ise Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasını anlatan resim oldu. Öğrencilerden Buket Kişi’nin kara kalem çalışmasıyla anlattığı, kömürlerin üzerindeki baretten yansıyan fener ışığının yer aldığı kara kalem resmini dikkatlici incelediler. Resimden çok etkilendiklerini söyleyen Comenices Projesi’nin İspanya Koordinatörü Sara Martin, “Çok korkunç bir kaza gerçekten. Türk milletine baş sağlığı diliyorum. Umarım resimdeki ışık gibi dünya da Soma’daki ailelere ışık verebilir:” sözleriyle üzüntüsünü ve temennisini dile getirdi. Martin, “Muhteşem bir sergi bu. Özellikle bir sanat okulu olmamasına rağmen, Anadolu türünde bir okul olduğu halde öğrencilerin böyle resimler sergilemeleri çok değerli ve öğrenciler çok kabiliyetli. Soma olayı sırasında İstanbul’daydık, önce ne olduğunu anlamadık, bayrakların yarıya indirildiğini görünce fark ettik. Çok korkunç bir kaza gerçekten. Türk milletine baş sağlığı diliyorum. Umarım resimdeki ışık gibi dünya da Soma’daki ailelere ışık verebilir.” dedi.

6 AYLIK EMEĞİN SERGİSİ

Okul Müdürü Sait Gürek ise, “Okulumuz Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nin 2013-2014 öğretim yılı başından beri görsel sanatlar öğretmenimiz Songül Akdeniz liderliğinde öğrencilerimizin yıl boyunca yapmış olduğu çalışmaları sergiliyoruz. Tabi Soma’da büyük bir facia yaşandı. Biz millet olarak büyük bir hüzün yaşadık. 301 vatandaşımızı kaybettik orada. 301 şehidimiz var. Bu hem bizi hem de öğrencilerimizi çok derinden yaraladı. O yüzden dikkatinizi de çekmiştir. Bir hüzün havası var sergimizde. Öğrencilerimizle okul idaresi olarak siyah kurdeleyle sergimizin açılışını yaptık ve sergimizi Soma’da hayatını kaybedenlere atfettik. Yaklaşık 100’e yakın resmimiz var. Öğrencilerimizin yıl boyunca görsel sanatlar derslerinde yapmış oldukları çalışmalar bunlar. Bir de hafta sonu var olan kurslarımız var, o kurslarda yapılan çalışmalar da dahil sergimize. Sergimiz 2 gün boyunca devam edecek ancak resimler satılır mı bilemiyorum. Çünkü öğrencilerimizin emeği bunlar, onlarla satılıp satılmaması konusunda bir konuşma yapmadım. Bunu onlara bırakmak istiyorum, onlar satmak istiyorsa satabiliriz.” şeklinde konuştu. 

SOMA’NIN RESMİ

Soma resmiyle dikkatleri üzerine çeken Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Buket Kişi de, “Resmimizde kömürlerin üzerinde bir baret var ve aynı zamanda ışığı var. Soma faciasında hayatını kaybeden 301 işçimiz için yaptım bu resmi. Burada işçilerimizin o zor anlarda ışığa ihtiyaçları olduğunu anlatmaya çalıştım.” ifadelerini kullandı.

Görsel Sanatlar Öğretmeni Songül Akdeniz öncülüğünde açılan resim sergisinde görev alan öğrencilerin isimleri şöyle:

Gamze Gül Durak

Mehtap Begümorak

Atice Doğan

Buket Kişi

Çilem Kartaş

Deniz Karakoç

Ayben Özşahin

Öykü Büşra Çelebi

Ebru Burak  

                          kha

Önceki ve Sonraki Haberler