Digor emniyetli hale getiriliyor

Digor emniyetli hale getiriliyor

Kars’ın Digor İlçe Merkezi taşkın koruma tesisi ile Digor’un taşkın risklerine karşı daha emniyetli hale getiriliyor.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars’ın Digor İlçesinde taşkın zararlarına karşı daha emniyetli hale getirmek, araç, yaya ve hayvan trafiğinin uygun şartlara kavuşturulması ve ilçenin çehresine büyük katkı sunması amacıyla yapımını gerçekleştiren DSİ 24. Bölge Müdürlüğü, Digor İlçe Merkezi 2. Kısım Taşkın Koruma Tesisi ile Digor’un taşkın risklerine karşı daha emniyetli hale getirildi.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan  DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Kars Digor İlçe Merkezi 2. Kısım Taşkın Koruma İnşaatımızın sözleşmesi 03.08.2017 tarihinde imzalanan işimiz, 12.06.2018 tarihinde Kars Milletvekilimiz ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, Kars Milletvekilimiz, TBMM Tarım ve Orman Komisyonu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valimiz ve çok sayıda vatandaşlarımızın katılımıyla Arpaçay İlçemizde gerçekleştirilen Toplu Temel Atma Merasimiyle temeli atılmıştır. 3 milyon 525 bin TL’ye mal olacak taşkın koruma tesisi işi kapsamında;

1- Karaköse Deresi üzerinde; 456 metre beton duvar imalatı, 228 metre taban kaplama betonu, 2 adet yaya geçişi, 1 adet (2x2) m boyutlarında 12 m uzunluğunda betonarme menfez ve bunlara ait korkuluk imalatı yapılmıştır.

2- Bağbaşı Deresi üzerinde; 520 metre kagir duvar imalatı, 170 metre perde beton imalatı ile betonarme taban kaplama, 1 adet (2x2) m  boyutlarında 26 m uzunluğunda, 2 adet (2x2) m boyutlarında 6 m uzunluğunda ve 1 adet (2x2) m boyutlarında 9 m uzunluğunda menfez ve bunlara ait korkuluk imalatı yapılmıştır.

3- Askeriye Deresi üzerinde; 570 metre beton duvar imalatı, 285 metre taban kaplama betonu imalatı, 1 adet (2x2) m boyutlarında 6 m uzunluğunda ve 1 adet (2x2) m boyutlarında 36 m uzunluğunda menfez imalatı ve bunlara ait korkuluk imalatları yapılmıştır.

Digor İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisi İnşaatı kapsamında bu güne kadar toplamda; 1716 metre taşkın duvarı, 683 metre taban kaplama, 7 adet menfez, 2 adet yaya geçidi, 1748 metre korkuluk imalatı yapılarak, % 90 fiziki ilerleme sağlanmış olup, Bağbaşı Deresinin, mansaptaki Digor Çayına bağlantısını sağlayacak 130 metrelik kısım ile ilgili kamulaştırma veya güzergâhın taşkın tesisi yapımı için terkin işlemi 2019 yılı Mart ayına kadar Digor Belediyesi tarafından sağlanması halinde, bu kısım ile birlikte kalan uyarı levhaları imalatları da 2019 yılının ilk yarısında yapılmak suretiyle, Kars Digor İlçe Merkezi 2. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı işinin tümüyle tamamlanması sağlanacaktır. Böylece ilçe merkezi, bundan sonra yaşanması muhtemel taşkınlara karşı daha emniyetli hale gelecek, oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi temin edilmiş olacaktır.

Digor İlçe Merkezi Taşkın Koruma Projesi sayesinde Digor ilçe merkezi taşkına karşı emniyetli hale getirilirken, aynı zamanda ilçenin çehresini değiştirecek ve imara uygun yapılaşmayı da teşvik edecektir.

Yapılan bu tesislerin yapılış amacı doğrultusunda görevini ifa etmesi, bu tesislere evsel ve hayvansal atıkların atılmaması ve temiz tutulması ile mümkündür. Bu konuda Digor Belediyemizin ve vatandaşlarımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek taşkın tesisini işlevselliğini muhafaza edeceğine ve çevreye sağladığı olumlu katkının devamını sağlayacağına olan güvenimiz tamdır.” dedi.

digor-emniyetli-hale-getiriliyor-(1).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(2).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(3).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(4).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(5).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(6).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(7).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(8).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(9).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(10).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(11).jpgdigor-emniyetli-hale-getiriliyor-(14).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler