Digor'da Sanat Atölyesi

Digor'da Sanat Atölyesi

Kars'ta Van Depreminde depremzedelerin yardımına koşan ve artçı sarsıntılarda yaşamanı yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki'nin heykeli yapıldı.

 

Kars’ta geçtiğimiz yıl bu aylarda dönemin AK Partili Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından Ünlü Akdenizli Heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırılan ‘İnsanlık Anıtı’ Başbakan Erdoğan tarafından ‘Ucube’ olarak nitelendirilmişti. Ardındanda Erdoğan’ın emriyle yıkım kararı alınmış ve Anıt, Dünya ve Türkiye gündemine oturmuştu. Bu kararla birlikte Türkiye’nin sanata bakış açısı sorgulanmış ve İnsanlık Anıtı hakkında 10 binin üzerinde görsel ve yazılı haber yapılmıştı.

 

Kars’ta heykel tartışmaları halen devam ederken Kars’ın Digor ilçesinde bir damla gözyaşı

hürmetine Van Depreminden sonra meydan gelen artı sarsıntıda yaşamını yitiren Japon Dr Miyazaki’nin heykeli yapıldı.

 

Digorlu Heykeltıraş Murat Murovan Murovanni, Van depreminin ardından meydana gelen artçı sarsıntılarda yaşamını yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki’nin büstünü tamamladı. Murovanni, büstü Digor çevresinden topladığı toprakları rafine ederek meydana getirdi.

 

Kars’ın Digor ilçesinde kurduğu sanat atölyesinde eksi 30 dereceleri bulan dondurucu soğukta Dr Miyazaki’nin büstünü yapan heykeltıraş Murat Murovan Murovanni, büstü yapmaya başlamadan önce Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği, Miyazaki’nin ailesi ve Miyazaki’nin bağlı bulunduğu Japon Kurtarma Derneği (AAR) ile iletişime geçerek rızalarını almıştı.

 

BÜSTÜ VAN HALKINA HEDİYE EDECEK

 

Miyazaki’nin büstünü kendi atölyesinde kendi imkanlarıyla yapan Heykeltıraş Murovanni, artık büstün son rötuşlarını yapıyor. Büstü başta yüce Japon halkı ve Van halkı için yaptığını belirten Murovanni, kendini insanlığa adayan Dr. Miyazaki ve annesinin o güzel kalbi ve o gün depremde hayatını kaybettiği sırada gözlerinden akan bir damla gözyaşının hürmeti için yaptığını söyledi.

 

Miyazaki gibi bir insanı doğuran, yetiştiren ve O’nu insanlığın güzelliği için hayata kazandıran Annesi için de yaptığını söyleyen Muruvanni, Büstü kendi imkânlarıyla hiç bir kimseden maddi destek almadan yaptığına da dikkat çekerek önemli olan Miyazaki’nin anısını yaşatmak olduğunu söyledi.

 

Miyazaki’nin Müslüman olmadığı halde Kurban Bayramında kurban keserek depremzedelere kendi eliyle dağıttığını da belirterek, halkımız için seve seve canını veren evrensel ve hümanist bir insan olduğunu belirtti.

Büstü yapmaya Ocak ayında başlayan Nurovanni, “büstü Eksi 30’ları bulan soğuk havada yaptım. Bu soğukta heykel yapmak çok güç bir şeydir. Zaman zaman heykelde tahribatlar ve çatlamalar meydana geldi. Onarmalar yaptım. Benim için önemli olan O’na karşı olan vefa borcunu ödemekti. Başta Japon halkı olmak üzere Van halkına bir hediye olsun dedim. İnşallah önümüzde ki yaz başında heykeli Van’a götürüp kuracağım. Deprem sırasında Miyazaki Müslüman olmamasına rağmen Bir Müslüman gibi kurban keserek Vanlı depremzedelere dağıtmıştı. Halkın yaralarını sarıyordu. Ev ev dolaşıyordu. Sanata uzak bir ilçe olan Digor’da heykel sanatıyla uğraşmak oldukça zordu. Fakat Digorlular artık heykele ve sanata ilgi duymaya başladı ve büstü Miyazaki’ye benzetmelerinden de oldukça mutlu oluyorum.” dedi.

 

DİGOR’DAN PARİS’E UZANAN İLAHİ SENFONİ, “234 ÜLKEYİ İLGİLENDİREN ULUSLARARASI PROJE”        

 

Nurovanni’nin Dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla yaptığı projelerin en büyüğünü ise Paris'te gerçekleştirmeyi düşündüğü "İlahi Senfoni". 234 ülkeden sanatçılarla gerçekleştirmeyi planladığı heykel çalışması ve Paris'in kent planına göre 30 km.'yi bulması planlanan bir çalışma olarak planlıyor.

 

Uluslararası düzeyde Dünya barışı ve Dünya ekosistemi projesini Paris’te gerçekleştirmek istediğini vurgulayan Muruvanni, “ilahi senfoni 234 devleti kapsayan bir çalışma olacak. Bu çalışmanın özünde ise akıl, duygu ve iman kavramları var. Evrensel bir çalışma olmayacak. Yani herhangi bir ülke ve yöre için değil evrensel olacak. Mavi gezegen için yapılan bir çalışma olacak. Bu konuda görüşmelerimiz halen devama ediyor. Benim amacım bu çalışmayı İstanbul’da gerçekleştirmekti. Fakat iletişim kurduğum insanlardan hiçbir geri dönüş olmadı. Daha doğrusu birçok sanatçıyla mega düzeyde protest bir çalışma olacak. Bunları gerçekten İstanbul’da yapmak isterdim. Yatırım ve ödenek yok. Sponsorlar ve sanatseverler yok.”diye konuştu.

 

Muruvanni, ayrıca 2005 yılında, Doğubayazıt Belediyesi'nin teklifi üzerine İnsan Hakları Anıtı'nı da yapmıştı. Anıt, dokuz metre yüksekliğiyle şimdiye kadar Türkiye'de ve Ortadoğu ülkelerinde yapılmış en yüksek anıtlardan biri olmuştu. Anıtın üstünde bulunan karakterler ise çocukluk, orta yaş ve yaşlılık gibi üç ayrı karakteri temsil ediyor.

 

Muruvanni, yine 2005 yılında yaptığı Öğretmenler Anıtını ise, Doğubayazıt’ın Ortadirek köyünde, köy ilkokulunda çıkan soba yangınında yaşamını yitiren öğretmenler Aysun Kayalar ve Burçin Uysal anısına ‘Öğretmenler’ anırtını yapmıştı. Anıt şu anda Doğubayazıt’ın girişinde bulunuyor ve sekiz metre yüksekliğindir.

Murovanni ayrıca ‘Ucube’ nin mimarı eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından yaptırılan ve 2009 yılında bulunduğu yerden kaldırılan ve Kaz Heykelini de yapmıştı.

Muravanni ayrıca resim sanatıyla da uğraşıyor ve birçok sanat dergisinde sanatsal makaleler yazıyor.

 

DR. ATSUSHİ MİYAZAKİ

 

1970 yılında Japonya’nın Oita şehrinde doğan Japon yardım gönüllüsü Miyazaki, 23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen depremin ardından artçı sallantılarda göçük altında kalarak hayatını yitirmişti. Mesleği doktor olan Miyazaki, Yardımlaşma ve Kurtarma Derneği, Japonya şubesinin (Association for Aid and Relief, Japan) üyesiydi. Atsushi Miyazaki, Haziran 2011'de Japon Association for Aid and Relief’e (AAR) yaptığı başvuruda, Tohoku depreminden nasıl etkilendiğini ve dünyada yardıma ihtiyacı olan insanlar için bir şeyler yapması gerektiğini anlatmıştı. Kendini barışın inşasına adadığını belirten Miyazaki, daha önce Filipinler’e insani yardım sağlayan bir sivil toplum kuruluşunda görev yapıyordu.

 

DEPREMZEDELERE KURBAN KESİP DAĞITMIŞTI

 

Van Erciş'te 23 Ekim 2011’de meydana gelen depremin ardından Türkiye'ye gelen Miyazaki, burada depremzedelerin tedavisi için gönüllü olarak çalışmaya başladı. Görevde bulunduğu süre Kurban Bayramına denk gelmesi nedeniyle Müslüman olmamasına rağmen bir Müslüman gibi kurban kesip dağıtan Dr. Miyazaki, bölge halkının ve Türk toplumunun büyük sevgisini kazanmıştı. Miyazaki, Yumeka Ota ve Miyuku Konnai kurtarma çalışmaları sonrasında diğer Japon kurtarma görevlilerinin aksine Japonya'ya dönmeyerek bölgede kalmışlar ve kurtarma çalışmalarını sürdürmek üzere Van merkezindeki Bayram Oteli’nde kalıyorlardı. 9 Kasım 2011 günü saat 21.23'te Van merkezli 5,6 şiddetindeki artçı deprem

nedeniyle yıkılan binanın enkazı altında kaldılar. Depremden yaklaşık 13 saat sonra ağır yaralı olarak enkaz altından çıkarılan Miyazaki'nin bu sırada kalbinin durduğu belirlenince yaklaşık 15 dakika kalp masajı yapıldı. Ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak tüm çabalara karşın kurtarılamamıştı. 

 

CUMHURBAŞKANI GÜL, JAPONYA İMPARATORU AKİHİTO'YA MEKTUP YAZMIŞTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Japonya imparatoru Akihito'ya bir mektup yazarak, "Türkiye ile Japonya arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği çerçevesinde Van'da yürüttükleri üstün çalışmalarla Türk halkının gönlünü bir kez daha fetheden bu fedakar isimleri her zaman şükran ve hürmetle hatırlayacağız. Deprem nedeniyle Japonya hükümeti ve halkı tarafından sağlanan yardımlar da ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve yakınlığın yeni bir tezahürü olarak, en içten duygularla karşılanmıştır. Bu vesileyle majesteleri ve dost Japon halkına en içten taziyelerimi iletiyor, müteveffanın ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum." demişti.

 

 

Tacettin Durmuş

Önceki ve Sonraki Haberler
Digor Haber