Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanından Çağrı

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanından Çağrı

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, batı illerinde bulunan sürücü kurslarının vatandaşı galeyana getirdiğini söyledi.

Stajyer ehliyet uygulamasından önce ehliyet sahibi olmak isteyenler için kurslara başvuruların yarın itibarıyla sona ereceğini belirten Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, bazı batı illerinde hizmet veren sürücü kurslarının vatandaşların ehliyet almaları konusunda galeyana getirdiğini belirtti.

Vatandaşın bir an önce ehliyete yazılması için manipüle ederek olumsuz şekilde etkilediklerine tepki gösteren Ceyhan, “Maalesef yanlış bir bilgi birçok insanın yanlış yönlendirmesine neden olmuştur. Kamuoyunda verilen bilgi 1 Eylül ve 10 Eylül tarihleri arasında sürücü kurslarına müracaat eden herkes Stajyer sürücülükten kurtuluyor gibi bir yanlış bilgi verilmiştir. Öncelikle bunu düzeltmek isterim. 1 ile 10 Eylül tarihleri arasında liste verilen tarihtir. Oysa müracaatların 1 ila 10 arasında kabul edildiği bir kural değil. Sürücü kursları yılın 12 ayında her 1 ila 10 arasında liste verebilir. Kimi 1’de veriri kimi 3’de kimi ise 10’unda verir. Dolayısıyla kontenjanı dolan bu süre zarfında listesini verebilir. Yani hiçbir sürücü kursu ayın 11’nde listesini veremez. Çünkü sistem o gün kapalı olur. Oysa ki yapılan açıklamalarda sürücü adayları bu tarihleri arasında başvuru yaptıkları takdirde stajyer adaylıktan kurtulmuş oluyor. Bu çok doğru değil, yanlış bir bilgidir. Çünkü her sürücü kursunun belli bir kontenjanı var. O kontenjan 1 Eylül’de dolmuşsa 1 Eylül’de teslim etmesi gerekir. 2 Eylül’de dolmuşsa o tarihte vermek zorunda. Veya hiç tamamlanmasa bile en geç 9 Eylül’de bunu sisteme girmek zorunda.” dedi.

Sürücü adaya veya sürücü belgesi almak isteyenlere uyarılarda bulunan Ceyhan, “Vatandaşı yine galeyana getirerek ‘aman çabuk olun, stajyerlik yasası çıkıyor, acele edin’ açıklamaları vatandaşı yanıltmakta. Stajyerlik yasası dediğimiz 2 yıl boyunca sürücü adayının sadece hata yapmasını önleyecek, caydıracak belli bazı önlemler getirmiştir. Bunun içeriği ise şöyle; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müracaat eden, geçmiş tarihte ehliyet almayı hak kazanmışsa bile yani geçmişte sürücü belgesi sertifikasını kazanmış ancak sürücü belgesine çevirmemiş ise bile stajyerlik yasasından etkileneceği 10 Ekim 2015 tarihinde sınava girip kalan sürücü adayı da bu yasadan etkilenecektir. Ve 12 Aralık 2015 tarihinde sınava girip sınavdan kalan sürücü adayı da bu yasadan etkilenecektir. Ve daha önceleri de sürücü sertifikasını almaya hak kazanmış ve sürücü belgesine dönüştürmeyen sürücü adayları da bu yasadan etkilenecektir.” diye konuştu.

Ceyhan daha sonra şunları söyledi:

“Dolayısıyla 2016 tarihinde trafik müdürlüğüne giderek ehliyet almak isteyen herkes stajyerlik yasasına tabi tutularak ehliyet yerine geçici sürücü belgesi verilecektir. Ve bu geçici belgeyi alan sürücü adayları iki yıl boyunca tek başlarına 7 gün 24 saat istedikleri gibi araç kullanabileceklerdir. Ve asla bir refakatçi olması söz konusu bile değil. Çünkü o saatten sonra sürücü kursu ile sürücü adayı arasında hiçbir şekilde bağ kalmamakta. Tek fark; 2 yıl sonra sürücü belgesini almak için trafik tescil şubelerine gidecek ve belgesini değiştirmeleri gerekecek. İkinci husus ise geçmişe göre 2 yıl boyunca yapacağı 75 puanlık hatanın karşılığı; 75 puanlık hata nedir? Alkollü araç kullanmak, hatalı solama, kırmızı ışıkta kavşaklarda geçmek, emniyet kemeri gibi toplamda 75 puanı geçecek hatayı yapan sürücünün sürücü belgesi iptal edilecek. Geçmişte de hiç şüphesiz bu hataların karşılığında ceza vardı. 2 veya 6 aylık ve parasal ceza şeklinde cezalar vardı. Ancak şimdi ki tek fark; ‘caydırıcı olsun’ diye sürücü belgelerinin iptal edilmesidir. Dolayısıyla bu yasadan korkulacak veya çekinilecek hiçbir tarafı yok. Özellikle anne ve babalar için söylüyorum; işte ‘aman çocuğum bu yasaya girmesin’ gibi. Ama bence genç yaştaki çocuklarımız bu yasadan etkilensin. 2 yıl boyunca biz bu alışkanlıkları edinirsek bu alışkanlık ömür boyu devam eder. Dolayısıyla toplum olarak hepimizin bu yasayı savunması lazım. Bu yasanın toplum yararına olduğuna da inanıyorum ve Kars ili dahil Türkiye’nin bir çok ilinde artık o stajyerlik Ekim ayı öncesi başvuruların sona erdiğini hatırlatmakta fayda var. Vatandaş ehliyet almak istiyorsa hiçbir zor tarafı yok. Tekrar sürücü kurslarına müracaat edebilir ama geçmiş aylar veya Ekim ayı için herhangi bir başvuruda bulunmaları, herhangi bir paniğe gelmelerine gerek yok. Çünkü o süreç bitti, maalesef.”

kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler