DOĞUKAPI ve BTK

DOĞUKAPI ve BTK

DOĞUKAPI ve BTK KONUŞULDU

Doğukapı ve BTK konuşuldu

  Kars’ın ileri gelenleri bir televizyon programında kentin en önemli sorunlarını ve beklentilerini masaya yatırdılar. Son zamanların en çok konuşulan konularının başında gelen Türkiye-Ermenistan sınırında kapalı bulunan Doğukapı’nın açılması ve Bakü-Tiflis-Kars  (BTK) Demiryolu hattının ele alındığı programda farklı görüşler öne atıldı. Vali Ahmet Kara, Kars’ın önünün açık olduğunu söyleyerek, her türlü gelişmeler için hazırlıklı olmalarını istedi.

  Programın öne çıkan en önemli konu başlıkları Doğukapı ve BTK ile birlikte tüm bunların hayata geçmesi halinde kentte yapılabilecek yatırımlar ve eksikliklerle ilgili de görüşler dile getirildi. Konuşmasına Kars’ı tanıtarak başlayan Vali Ahmet Kara, “Gerek kış turizmi için gerek kültür turizmi için Kars bulunmaz bir kenttir. Kars; Ardahan, Erzurum, Ağrı, Iğdır ve Ermenistan ile çevrili bir Serhat İlimizdir” dedi.

  KARS'I DURDURMAK BİLE MÜMKÜN OLMAYACAK

  Kars’ın Ermenistan'la hem demiryolu hem de karayolu bağlantısı bulunduğunu belirten Vali Kara, “Doğukapı, 1992 yılından bu yana kapalıdır. Ancak sınırın açılması hatta açılacak yönündeki haberleri duyulduğu anda bile Kars'ta hareketlilik başlamıştır. Ayrıca, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu yapıldıktan sonra Kars, eski hareketliliğine, eski günlerine tekrar dönecektir. Ardahan ve Iğdır bilindiği gibi Kars'tan ayrılarak il olmuşlardır. Şu anda mütevazi, 10 bin 200 metrekare toprağı olan, daha çok hayvancılıkla geçinen, son yıllarda da kültür turizminin fevkalede önem arzettiği bir ilimizdir. Sınırın açılmasıyla birlikte Kars, sadece Ermenistan ile değil Türki Cumhuriyetlerle de karşı karşıya kalacaktır. Yani Türkiye artık Türki Cumhuriyetlerle Kars üzerinden alış-veriş yapacaktır. Hem demiryolu hem de karayolu bağlantımız zaten hazırda bekliyor. Kapının açılması ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu'nun bitmesi halinde Kars o kadar çok hareketlenecek ki, Kars'ı durdurmak bile belki mümkün olmayacak” diye konuştu.

  KARSLILAR HAZIRLIKLI OLSUN

  Vali Kara ayrıca, “Bunun yanında örneğin Ani Harabelerinde kazı ve restorasyon çalışmaları yavaş ilerliyor. Bu tabi imkan meselesi ama Kültür Bakanı 2010 yılının Kars yılı olacağını demişti. Ben kendisini de ziyaret ettim ve olumlu baktığını hatta önümüzdeki yıl bu işle biraz daha ilgileneceğini söyledi. İnşallah öyle olursa Ani Kenti restorasyonu biraz hızlanırsa, Kars'taki kültür varlıklarının da restorasyonu biraz daha hızlı şekilde yapılırsa İldeki hareketlilik daha da artacaktır. Bir de Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi'nde Karanlıkdere ikinci telesiyej hattı kuruldu. Sarıkamış'ın imar planları bitti. Sarıkamış'ta turizm merkezi olarak biraz hareketlenirse Kars'ı durdurmak mümkün olmayacak. Ben, Karslılar'a şunu özellikle belirtiyorum, hazırlıklarını yapsınlar. Hatta bu gelişmelerin hayata geçmesiyle Kars'ta yeteri kadar otel bile bulunmayacak. Yeteri kadar yeme-içme mekanı bulunmayacak. Belki bakkalların raflarında malzeme bile kalmayacak, sınır açıldığı zaman. O açıdan Kars'ın geleceği parlak. Şu anda gidişat iyi. O açıdan ben Kars'ın geleceği açısından ümitvarım. Biz de devlet olarak elimizden geleni yapacağız. Emin olsunlar, devlet gereğini yapıyor. Bir taraftan barajlar, bir taraftan restorasyon faaliyetlerinin hızlanması, bir taraftan kapının açılması, bir taraftan demiryolunun yapılması, kayak merkezinin hayata geçirilmesi tüm bunların hepsi bir araya geldi. Bu da Kars için önemli bir şanstır. Bu yakalanmış şansı kaybetmemesi lazım. Buradan Karslılar’ı hazırlıklı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

  KARS’IN BİRİNCİ OLUMSUZLUĞU İŞ MEVSİMİ ÇOK KISA

  Kars’ta yaşanan zorluklara da değinen Vali Kara, şunları söyledi:

  “Altyapıyı yapıp, insanların üretimlerinin, pazarlamalarının önünü açmak, onları kolaylaştırmak, onlara imkanlar sağlamak devletin görevidir. Bunu da yollarla, okullarla, sağlık kuruluşlarıyla alt yapı olarak devlet tamamen görevini yapıyor. Ama Kars’ın 7 aydan fazla kışı var. Kars’ın birinci olumsuzluğu iş mevsimi çok kısa. İnsanlar 12 ay iş yapamıyorlar. Her hangi bir işi 12 ay sürdüremiyorlar. Mevsimsel olarak çalışıyorlar. İkincisi de Kars’ta önemli derecede göç olgusu var. Bu göç olgusu durmadan veya geriye dönüş başlamadan şartları da olumluya çevirmek mümkün değil. Bu göçlerde genelde eğitimli insanlar ile parası olan sermaye sahibi insanlar göç ediyorlar. Burada kalanlar ise daha çok gitmemeye mahkum olanlardır. Dolayısıyla Kars’ta kalanların da yeteri kadar sermayeleri yoktur”

  KTSO BAŞKANINDAN SINIR DEĞERLENDİRMESİ

  Sınır kapısıyla ilgili görüşlerini dile getiren Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Güvensoy da, “Ben bir  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak sınır kapısının açık olmasını isterim. Sınır kapılarının açık olması bizim ekonomimize çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Ancak bu, sadece 2-3 milyon nüfuslu Ermenistan’la bu iş bitmez. Bizim amacımız kestirme yoldan Türki Cumhuriyetlerine ulaşmaktır. Ben 2 defa Ermenistan’a gittim, Erivan’ı, Gümrü’yü gezdim. Oralarda tamamen bizim Türk mallarını gördüm. Bu Türk mallarını nereden getirdiklerini sorduğumuzda da İran üzerinden getirdiklerini söylüyorlar. Hatta Ermenistan bile sınırın açılmasını çok istiyor. Ermeniler İran’a çok fazla güvenmediklerini ama Türkiye’ye güvendiklerini ifade ediyorlar. Bizler ticaretimizin gelişmesi için sınırın açılmasını istiyoruz ama  Ermenistan’ın do soykırım iddialarından vazgeçmesi ve Karabağ’dan çekilmesi gerek. Kapının açılmasını ben bir  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak herkesten daha çok istiyorum ancak Ermenistan’ın da bu yoldan dönmesi gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.

  VEKİLLERİN GÖRÜŞLERİ

  AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu’nun açılmasıyla birlikte Kars’ta serbest bölgenin oluşturulması için girişimlerde bulunmaları ve bu serbest bölgenin Kars’ta mutlaka kurulması gerektiğinden söz etti.

  AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır ise, “O kapı (Doğukapı) açılırsa Kars’ta yatırımların artacağına ben inanıyorum ama şu da var. Şu andaki Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı da bunu sağlayacaktır. Bir kere ilk etapta Kars’a 1.5 milyon insan gelecek. Kazakistan, 10 milyon ton yükü ilk etapta taahhüt ediyor. O da çok büyük bir gelişmedir. Yani bu kapı kadar önemli olan aslında o dur” diye konuştu.

 BELEDİYE BAŞKANINDAN İŞADAMLARINA ÇAĞRI: YATIRIM YAPIN BİZ DE YARDIMCI OLALIM

  Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da, sınırın açılması ve BTK’nın devreye girmesiyle birlikte Kars’ta çok büyük eksikliklerin de kendini göstereceğini belirterek. “Uzakdoğu’dan, Kafkaslar’dan gelen misafirlerimizi ağırlayacak konaklama alanında problemlerimiz var. Biz buradan yatırımcılarımıza sesleniyor ve diyoruz ki, gelsinler Kars’ta yatırım yapsınlar yerel yönetim olarak kendilerine destekte bulunacağım” diye konuştu.


 

Önceki ve Sonraki Haberler