DOLUNAY DERNEĞİ

DOLUNAY DERNEĞİ

DOLUNAY DERNEĞİNDEN BAKAN ÇUBUKÇU'YA GÖRÜŞME TALEBİ

DOLUNAY DERNEĞİNDEN BAKAN ÇUBUKÇU’YA GÖRÜŞME TALEBİ

-KARS DOLUNAY DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI ENGELLİLER BİRİMİ BAŞKANI FARUK OCAK:

-“SAYIN BAKANIM BİZLERLE GÖRÜŞMEDEN GİTME”

  Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, çeşitli açılışları yapmak ve ziyaretlerde bulunmak için Cumartesi günü Kars’a gelecek olan Milli Eğitim bakanı Nimet Çubukçu’ya, görüşme talebindi bulundu.

  Görüşmeyle ilgili açıklamada bulunan Ocak, “Milli Eğitimimizde engellilerin eğitimi üzerine yapılan çalışmalar köklü değişimlere neden olmaktayken bu değişimleri şehrimiz içinde söylemek isterdim, ama ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığınca çıkartılan İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Özürlüler Yasası eğitimimizdeki bu yeni anlayış çerçevesinde ülkemizde şekillendirilmiş olmasına rağmen şehrimiz için uzaktan el sallar olmuştur. Türkiye’nin Avrupa Birliğine uyumu için son yıllarda engelliler ile ilgili pozitif ve akılcı yaklaşımlar ile artık yeni eğitim politikaları oluşturulurken, bir yandan da bu yeni anlayışa uygun yasal düzenlemeler ve çalışmaların alt yapısıyla ilgili planlama yapılmaktadır. Bu çerçevede artık toplumsal yaşamımızda engelliler eksikleriyle değil, birey olarak değerlendirilmekte ve engelliler adına kalıcı, akılcı, dünya normlarına uygun anlayışlar toplumsal yapımızın içerisine çok büyük bir hızla girmektedir. Bütün bu çalışmalar artık engellilere toplumsal bakışı değiştirmeye ve onları da üretime katma amacından öte bir durum içermemektedir.” dedi.

  Ocak, Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde hazırlanan yeni reformların özellikle engelli bireylere önemli fırsat eşitliklerinin de habercisi ve toplumun en az yarısını doğrudan ilgilendiren engellilik konusunda toplumsal duyarlılığı olan herkesi büyük oranda umutlandırdığını da belirterek, “Büyük beklentiler içinde olan tüm engelliler ve toplumsal duyarlılığı olan vatandaşlar şehrimiz yöneticilerinden konuyla ilgili bilinçli, akılcı, etkili ve kalıcı çalışmalarını merakla beklemekteyiz. “Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.” ( Anayasa madde 42), “Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez.“( Özürlüler ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun madde 15). İlköğretim kurumlarında herkese imkan ve fırsat eşitliği sağlanır. Ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere sürdürebilmeleri amacıyla parasız yatılılık ve bursluluk imkanları sağlanır. Özel eğitim gerektiren ve korunmaya muhtaç çocuklar için özel önlemler alınır.”( İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik madde 6 f bendi ). “Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranları ile birlikte kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitimlerini sürdürmeleri esastır. Bu öğrenciler eğitimlerini akranları ile birlikte aynı sınıfta sürdürebilecekleri gibi okulların bünyesinde açılacak özel eğitim sınıflarında da sürdürebilirler. Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarında özel eğitim ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır” ( İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik madde 6 n bendi ). “Kaynaştırma yoluyla eğitim-öğretimlerine devam eden öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanır. Bu öğrenciler, programında yer alan amaçlara göre değerlendirilir.” ( İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik madde 32 h bendi ). Gerekçeleri ile eğitimimizin içindeki tipik olmayan, normalin dışında ruhsal, fiziksel ve zihinsel özellikler gösteren bireyler için alt yapı çalışmalarının yapılmasının gerekliliği ortadadır. Böyle bir çalışma ile Kars’taki tüm okullarda eğitim görme haklarına kavuşmamışlardır” diye konuştu.

  Ocak daha sonra şunları söyledi:

  “Eğitimde fırsat eşitliğine rağmen engelli çocukların çoğunlukla okulun mimari durumu, ulaşım sıkıntısı ve personel (öğretmen) eksikliği nedeniyle eğitim almaktan uzak durmaktadırlar; Ancak personel eksikliği giderilse ve yasalar nezdinde yapılan bütün düzenlemelerin pratik çözümlere kavuşturulması ve uygulanabilmesi için her engelli birey için dezavantajlarına göre  ayrı ayrı uyum programlarının belirlenmeli ve uygulayacak eğitimcilere bu kriterlerin öğretilmesi gerekmektedir. Kaynaştırma programları çerçevesinde katılacak olan engelli bireyler için alt yapı çalışmaları tüm okullar bazında gerçekleşmemiştir.  Dünyada birçok ülkede aşılma noktasına gelmiş eğitimde kaynaşma ilkeleri, Ülkemizde de İlköğretim Genel Müdürlüğü’nce yapılacak çalışmalar ile ortaya konmaya çalışılmış maalesef İl Milli eğitim Müdürlüğümüze ulaşamamıştır ulaşmış olsaydı bugün engelli eğitimi sorunuyla baş başa kalmazdık Bu sorunun çözüme kavuşması ve ilimizdeki engellilerin akranlarıyla aynı şartlarda veya dezavantajlarına göre eğitim almaları için atılması gereken adımlar bulunmaktadır bu nedenle ilimize teşrif edecek sayın Bakanımız Nimet Çubukçu’nun bizlerle de görüşmesini arzu etmekteyiz. Bizlerin sorunu bizlerden öğrenmeden bu sorunların çözümleri kağıt üstünde kalmadan ileri gitmez

Önceki ve Sonraki Haberler