Dr. Düzgün: “Kars’ta şap aşısı bitinceye kadar 28 gün karantina devam edecek”

Dr. Düzgün: “Kars’ta şap aşısı bitinceye kadar 28 gün karantina devam edecek”

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ilde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerinin 28 gün süresince yasaklandığını açıkladı.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Şap hastalığının, Kars Açık Ceza İnfaz Kurumunda faaliyet gösteren çiftlikte görüldüğünü söyleyen Müdür Düzgün, mevzuat gereği derhal hastalığın baş gösterdiğini yerin 10 kilometre çevresinin karantina altına alınması gerektiğini vurguladı.

Hastalığının yayılmasını önlemek için il genelinde hayvan giriş çıkışlarını yasakladıklarını bir ay boyunca şap aşısı yapacaklarını da açıklayan Düzgün, aşı çalışmaları bitinceye kadar 28 gün boyunca il genelinde karantina uygulayacaklarını açıkladı.

Müdür Düzgün gazetemize yaptığı açıklamada, şap aşısı tamamlanıncaya kadar ve resmi açıklamanın yapılacağı ana kadar vatandaşların hayvanlarını aynı köy içerisinde bile biri birlerine satmamaları gerektiği yönünde uyarıda bulundu ve bu nedenle il merkezi ile birlikte ilçelerdeki hayvan pazarlarının da 28 gün kapalı olduğunu bildirdi.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “Kars, kış aylarının bitmek üzere olduğu hayvan doğumlarının başladığı bu günlerde 500 bin büyükbaş, 480 bin adet de küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Türkiye’de Kars hayvan sayısı bakımından 5. sırada yer alıyor. Başka illerde olmasına rağmen, ilimizde şap hastalığının olmaması nedeniyle seviniyorduk. Ama önceki gün şap hastalığı Kars Açık Cezaevin faaliyet gösteren çiftlikte görüldü. Mevzuat gereği hastalığının baş gösterdiği yerin derhal 10 kilometre çevresinin karantina altına almak gerekiyor. Hastalığının yayılmasını önlemek için il genlinde karantina başlattık. Zaten zamanı geldiği içinde Pazartesi günü aşılama işlemlerine başlayacaktık. Bu nedenle de bir aylık karantina uygulamak zorunda kaldık. Aşılama işlemlerini tamamladıktan sonra karantinayı kaldıracağız. Aşısız bir şekilde kesinlikle tek bir hayvanının Kars’a giriş ve çıkışına yıl boyunca izin vermiyoruz. Cezaevinin bakımı kendilerine bağlıdır. İl genelinde hareket kısıtlaması ve giriş çıkış yasağı getirdik. Aynı köy içerisinde bile olsa vatandaşın hayvanının birbirine satması bile doğru değil. Buna vatandaşlarımız duyarlılık göstermeleri kendilerinin yararına olacaktır.”dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler