Dr. Düzgün: Tarıma Dayalı Desteklerden Faydalanın

Dr. Düzgün: Tarıma Dayalı Desteklerden Faydalanın

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 12. Etap Programı ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kars Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Merkez ilçe köy ve mahalle muhtarları, il ve ilçe müdürlükleri teknik personelleri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Toplantıda Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü personelleri tarafından tebliğ kapsamında uygulanacak olan bilgilendirme sunumu yapıldı.

Sunumda yaş meyve sebze tasnifi, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasının yanı sıra hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda bilgiler verildi. Ayrıca ham derinin işlenmesi ve günlük en fazla 20 baş hayvan kesim kapasiteli mezbaha, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, kırsal ekonomik altyapı konularından; çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitim yatırımları konuları hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Sunumun ardından konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, son üç yılda Kırsal Kalkınma Desteklerine Kars genelinde az sayıda başvuru olması sebebiyle bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların desteklerden faydalanması çağrısında bulunan Müdür Düzgün: “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi için 12. Etap çağrıya çıkıldı. Bakanlığımız tarafından tebliğde belirtilen konularda 30 bin TL'den 2 Milyon TL'ye kadar yapacağınız projelere yüzde 50 hibe desteği verilecek ve başvurular 11 Aralık 2017 tarihinde sona erecek. Projelerden özellikle ahır ve tarımsal makine alet ekipman alımlarına başvurmanızı tavsiye ediyorum. Sizlerden vatandaşlarımıza bu projeleri anlatmanızı istiyorum. Sizlere önerdiğim bir proje de işletmelerinizin üzerlerine elektrik üreten güneş panelleri kurmak için projeye müracaat etmeniz. Yapacağınız proje ile kurduğunuz paneller 3-5 yıl içerisinde kendisi hibe edecektir. Kars soğuk diye burada güneşten yararlanamayız diye bir önyargıya kapılmayalım, Kars 2. Derece güneş gören illerden bir tanesidir Bu sebeple altyapısı olan işletmelerin elektrik üreten güneş panelleri ile ilgili projeye başvurmasını tavsiye ediyorum

AYRICA GÜBRE İŞLEME, ÇELİK SİLO VE MEZBAHA PROJELERİNİN TARIM VE HAYVANCILIK AÇISINDAN KÖYLÜMÜZE YARARLI OLACAĞI KANISINDAYIM

Ayrıca Gübre işleme, Çelik silo ve Mezbaha projelerinin tarım ve hayvancılık açısından köylümüze yararlı olacağı kanısındayım. Çiftçiyi köyde tutmak lazım, bu sebeple bu projeleri vatandaşlarımıza anlatalım.

SİZLERDEN PROJELER BEKLİYORUM

Sizlerden projeler bekliyorum. Bu arada Hayvancılık destekleme ödemelerinde başı çeken illerden biri olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu sene buzağı destekleri en az 550 TL en fazla 750 TL arasında olacak. Koyun ve keçilere verilen destek miktarları daha da aratacak. Sürü Yöneticisi istihdam desteği bilindiği gibi 5 bin TL olarak ödeniyor. Bu konuda destek miktarının arttırılması ve ödeme kriterlerinde yar alan küçükbaş hayvan sayısının azaltılması yönünde Bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılıyor. DAP kapsamında yüzde 80 hibeli Damızlık Boğa dağıtımına 3 yıldan beri devam ediyoruz. Aralık 2017' de artık boğa dağıtımlarımız sona erecek. Boğa almaya hak kazanan çiftçilerimizi mağduriyet yaşamamaları için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze bekliyoruz. Geçtiğimiz ayda başvuruları sona eren %30 hibeli düve alımına ilimizde toplam 238 başvuru oldu ve başvuranların tamamı hibe almaya hak kazandı ve bizleri çok mutlu etti. Proje kapsamında hak kazanan üreticiler hayvanlarını TİGEM, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Damızlık Birliğine kayıtlı hastalıktan ari işletmelerden temin edebilirler.'' dedi.

dr.-duzgun-tarima-dayali-desteklerden-faydalanin-(1).jpgdr.-duzgun-tarima-dayali-desteklerden-faydalanin-(2).jpgdr.-duzgun-tarima-dayali-desteklerden-faydalanin-(3).jpgdr.-duzgun-tarima-dayali-desteklerden-faydalanin-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler