Elektriğin Bizim İçin Önemi!

Elektriğin Bizim İçin Önemi!

Kars’ta ARAS EDAŞ’ın trafo değişimleri ve Gerilim Dönüşümü için yapılan çalışmalar nedeniyle uzun süredir uygulanan elektrik kesintileri artık vatandaşı adeta canından bezdirdi.

ARAS EDAŞ’ın kesintiler öncesinde basın aracılığıyla kamuoyuna duyuru yapmasına rağmen bu çalışmaların uzun süre devam etmesine vatandaş artık ‘yeter” demeye başladı. Bazı bölgelerde günleri bulan kesintiler özellikle de matbaa ve sigorta işlemleri yapan sektörü olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluklardan kuaförlerde etkilendi. Bazı kuagörler günlerdir sık sık yapılan kesintiler nedeniyle makasla saç kesimi yapmaya başladılar. 

GECE KESİNTİLERİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR!

Elektrik kesintilerine tepki gösteren vatandaşlardan bazıları özellikle de gece saatlerinde yapılan kesintiler ve bazı sokakların aydınlatma direklerinin yanmamasının güvenlik sorunu haline geldiğini ifade etti. Özellikle de güvenliğe daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde asker ve polisin elektrik ve aydınlık direklerinin aktif olmasına daha büyük ihtiyaç duyduklarını da hatırlatan vatandaşlar, yetkililerin bunları dikkate almasını istediler.

ELEKTRİĞİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

Günlük yaşamımızda her yerde kullandığımız elektrik, evlerimize ulaşıncaya kadar bir çok aşamadan geçer.Enerji hatları ile taşınan elektriğin çoğunluğu işyeri ve konutlarda kullanılır.

Ulaşım, tıp, tarım, iletişim, sanayi ve daha birçok alanda kullandığımız elektrik, aynı zamanda çağdaşlaşmanın da önemli bir göstergesi olup; ekmek ve su gibi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Elektrik enerjisi doğal kaynaklardan elde edilir.

Ancak doğal kaynaklarımız sınırlıdır ve gün geçtikçe azalmaktadır.Bunu bilerek hareket etmeli ve elektrik enerjisini boşa harcamamalıyız.Kullanmadığımız lambaları söndürmeliyiz.Televizyonu seyretmiyorsak kapatmalıyız.Bilgisayar kapalı ise fişini de çekmeliyiz.Elektrik araçlarını seçerken az enerji tüketenleri tercih etmeliyiz. Şöyle bir düşünelim, elektriksiz hayat nasıl olurdu? Böyle bir durumda 15 katı asansörsüz çıkmanız, buzdolabında sakladığınız yiyeceklerin bozulmaması için çözüm aramanız gerekecekti.

Haberleri televizyondan koltuğunuza yaslanarak takip edemeyecek, mikrodalga fırında yemeğinizi ısıtamayacak, müzik setinizden sevdiğiniz bir müziği dinleyemeyecek, saçınızı kısa sürede kurutamayacak, klimanızla serinleyemeyecek, bir düğmeye basarak odanızı aydınlatamayacak, bulaşık-çamaşır-kurutma gibi; temizliğiniz için gerekli olan makineleri çalıştıramayacaktınız. Geceleri eviniz güvensiz ve karanlık olacak, elektrikli kalorifer, su ısıtıcısı, masa lambası, video ve bilgisayar gibi hayatınızı kolaylaştıran, yaşamınıza hız katan pek çok teknolojik aletten uzak bir yaşantınız olacaktı.

Şimdi de elektriksiz bir hayatı şehir çapında düşünelim: Sağlık, trafik, ulaşım, haberleşme, güvenlik sistemleri, iş yerleri, su dağıtımı, enerji üretimi, basın-yayın, bakım-onarım çalışmaları, elektriğe bağımlı olarak işleyen alanlardan ilk akla gelenlerdir. Kesilmesi durumunda hayatı durma noktasına getirebilen elektrik, bizim için tüm bu saydıklarımızdan daha büyük öneme sahiptir. Şehir içindeki sistemlerin işlemesi, kurulu düzenin devam etmesi nasıl elektriğe bağımlı ise, vücudumuzda da enerji üretimi, iletişim, güvenlik, bakım-onarım gibi hemen hemen her türlü işlem için elektriğe ihtiyaç duyulur.

Kısacası elektrik, vücudumuz için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü vücudumuzdaki elektrik sistemi olmadan canlılıktan söz etmemiz mümkün değildir ve vücudumuzdaki elektrik ihtiyacı, bir şehrin ihtiyacından çok daha vazgeçilmezdir. Pek çok insan elektrikten faydalanırken, kendi bedeninin de tıpkı içinde yaşadığı şehir gibi elektriksiz çalışmayacağını bilmez ya da düşünmez.

Oysa vücudumuz kusursuz bir elektrik şebekesi ile donatılmıştır. İnsan vücuduna baktığımızda, elektronik ile ilgili son derece karmaşık bilgileri kapsayan, elektrik enerjisinden nasıl yararlanılacağını bilen akıllı sistemler bulunduğunu görürüz.

Nitekim bilim adamları vücudumuzdaki elektrik sistemini tarif ederken, günümüzde kullanılan elektrikli aletlerle ilgili benzetmeler yaparlar, elektronikte kullanılan terimleri kullanırlar: Piller, motorlar, pompalar, jeneratörler, devreler, akım, direnç, voltaj, yalıtım, yük… Bu terimleri kullanmadan sinir sistemini tarif etmeleri pek mümkün değildir.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler