Ermeni Açılımı

Ermeni Açılımı

Karsiad Başkanı Dereci: Ermeni Açılımı Bölgeyi Dönüştürecek

Karsiad Başkanı Dereci: Ermeni Açılımı Bölgeyi Dönüştürecek

Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Sultan Murat Dereci, Ermenistan açılımının bölgede olumlu gelişmeler getireceğini belirterek, diasporanın Ermenilere yarardan çok zarar verdiğini söyledi.

Ermenistan-Türkiye açılımıyla ilgili basın açıklaması yapan KARSİAD Başkanı Sultan Murat Dereci, Ermenistan açılımının birçok yönüyle hem Orta Asya'da, hem de bölgede olumlu gelişmeler getireceğinin altını çizerek, "Yüz yıla yakındır aramızdaki soğukluğu bölgede çıkarları olan güçler provoke etmekte, husumetin daha da derinleşmesini sağlanmaktadır. Fakat bu husumet bölgede yaşayan halklara herhangi bir artı avantaj sağlamamıştır. Bilakis bu halkların daha çok acı çekmelerine, gerek ekonomik gerekse siyasi sıkıntı çekmelerine sebep olmuştur. Oysa kaynaklar bu bölgede yaşayan halklara fazlasıyla yetecektir. Dört buçuk milyon nüfusa yakın olan Ermenistan tecride maruz kalarak daha fazla acı çekmektedir. Bunun sebebi Ermenistan dışında yaşayan sözde ermeni olduğunu söyleyen Diaspora'nın Ermenilerin haklarını savunmaktan çok Türkiye'nin asılsız ve tamamen siyasi olan kararlarla önünü kesmek ve kendi çıkarları doğrultusunda ülkemizi yönlendirmek istemelerinden dolayıdır." dedi.

Türkiye ile Ermenistan'ın arasındaki sorunları üçüncü kişileri araya karıştırmadan açık bir şekilde konuşarak çözmesi gerektiğini ifade eden Dereci, "Tüm bunları yaparken kardeşimiz ve dostumuz olan Azerbeycan'ın hassasiyetleri, çekinceleri giderilmeli. Azeri kardeşlerimiz de bu sürece dahil edilmelidir. Bu coğrafyaya barışın gelmesiyle doğu illerinin makûs talihi bir ölçüde değişecektir. 1975'lere kadar doğunun en gelişmiş ve en modern kenti olan Karsımız sınır ticaretinin bitmesiyle bu gelişmişliğini kaybetmeye başlamış, özellikle batı illerine yoğun bir şekilde göç vermiştir.'' diye konuştu.

Ermenistan ile ilişkilerin düzelmesi ve kapıların açılmasının ipek yolu güzergâhında olan Kars'ın cazibesini tekrardan artıracağını söyleyen Dereci, "Sınır kapılarının açılması bu bölgenin; göç eden değil, göç alan bir bölge olmasına yardımcı olacaktır. Çünkü Karsımız gerek demiryolu, gerek karayolu gerekse hava yolu taşımacılığıyla buna müsait ve çok avantajlıdır. Kars güzergâhı ihracatın en büyük gider kalemi olan nakliyenin daha ucuza mal olmasına müsaittir. Ayrıca şehrimiz ihraç edilecek başta hayvancılık ve tahıl olmak üzere birçok hammadde bakımından çok zengin bir ildir ve iş gücü sıkıntısı da yoktur. Diğer taraftan kapıların açılması bizlerin bu bölgelere daha çok gidip gelmemizin önünü açacak, Ermenistan ve Orta Asya ülke halkları ile ikili ilişkilerimizi artıracak, bunun yansımasında sıcaklığın, kardeşliğin doğmasına yardımcı olacaktır ve samimi ilişkilerin doğmasını tetikleyecektir." şeklinde konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler