Ermenici tezgâh

Ermenici tezgâh

Türkiye, son dönemde iç ve dış gelişmelerle kritik süreçlerden geçerken, “gizli bir el” Ermeni konusuna kafa yormaya başladı.

Birkaç aydır, daha önce görülmemiş bir yoğunluk ve bakış açılarıyla “Ermeni meselesi”gündeme getiriliyor. Konuyu gündeme getiren isimlerin geçmişte Marksist ideolojinin bayraktarlığını yapan, bugün ise “liberal” geçinen isimler olmaları dikkat çekiyor. 

100. YIL İÇİN HARIL HARIL HAZIRLIK

Uzmanlar, “Son dönemde Ermeni meselesi bağlamında bir hareketlilik yaşandığı göze çarpmaktadır. Yeni gelişmeler bağlamında Ermeni meselesinin önümüzdeki dönemde ülkemiz aleyhinde kamuoyu gündeminde önemli bir yer işgal edebileceği değerlendirilmektedir. Bahse konu faaliyetlerin yoğunlaşmasında sözde soykırımın 100. yılının yaklaşmasının etkili olduğu değerlendirilmektedir” görüşünü dile getiriyorlar. Bu çerçevede, Milliyet Gazetesi yazarı, İttihat Terakkici Cemal Paşa'nın torunu Hasan Cemal, son zamanlarda sık sık Ermeniler konusunda kalem oynatmasının yanı sıra yeni bir kitabını da önümüzdeki günlerde piyasaya verecek. “1915 Ermeni Soykırımı” isimli kitap, Everest Yayınları'ndan okur karşısına çıkacak.

Hasan Cemal'in arkadaş çevresinden kitabın ismiyle ilgili tepkiler geldiği, ancak Cemal'in bu ismi değiştirmeye yanaşmadığı öğrenildi. Hasan Cemal'in kitabının önümüzdeki hafta içerisinde bir gazete tarafından kapsamlı bir tanıtımının yapılacağı da gelen bilgiler arasında. 

CEMAL, BILI İLE BALIM GÜLÜM

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bılı ile 6 Aralık 2011 günü Fransız Büyükelçiliği'nde baş başa bir yemek yediği bilinen Cemal, bu görüşmenin ardından, “Demokrasi ve Hukukun Halleri Kötü” başlıklı yazıyı kaleme almıştı. Cemal bu yazısında, büyükelçinin, “Başbakan'a yönelik eleştirilerin ardından kendisinden telefon alıp almadığı” sorusunu yönelttiğini anlatan Cemal, ayrıca büyükelçinin bu soruyla “Sayın Başbakan'ın medya üzerindeki gitgide uzayan gölgesini” kastettiğini belirtmişti. 

DİASPORAYA HİZMET

Hasan Cemal, geçmişte de Ermeni sorununa yönelik olarak, genelde diasporanın görüşleriyle örtüşen yazılar kaleme almıştı. Hasan Cemal'in bu konudaki, bazı yazılarının özet içerikleri ile kimi etkinlikleri ise şöyle: 6 Eylül 2008 tarihinde Erivan'da Türkiye-Ermenistan futbol maçını izlemeye gidenler arasında yer almış ve maç sonrasında Ermeni Anıtı'nı ziyaret ederek çelenk koymuştu, bütün bunları köşesinde anlatmıştı. 24 Nisan 2010 tarihli ‘Ermenilerin 24 Nisan acısını paylaşıyorum!' başlıklı yazısında, “Osmanlı devletinin 1915'ten başlayarak yüz binlerce Ermeni'ye karşı işlediği ‘insanlık suçu'nu inkar etmenin de, böylesine korkunç bir suça hala kulp takmaya kalkışmanın da ‘suça iştirak' olduğunu, bu kirli sayfalara kimi tehcir, kimi trajedi, kimi kıyım, kimi soykırım, kimi büyük felaket diyebileceğini, ama inkar edilemeyeceğini” ifade etmişti.

DEDESİNİN KEMİKLERİNİ SIZLATTI

2 Nisan 2011 tarihinde, ABD'de Los Angeles'ta Ermeni diasporasının ‘sözde soykırımın 96'ncı yılında eşşiz bir etkinlik' olarak niteledikleri Ermeni öğrenci derneğinin bir toplantısında konuşmacı da olmuştu. Cemal, dernek tarafından“Soykırımdan sorumlu Cemal Paşa'nın soykırımı kabul eden torunu”olarak tanıtılmıştı. 

TESEV-SOROS EL ELE

Sözde soykırımla ilgili bir başka etkinlik hazırlığının da Helsinki Yurttaşlar Derneği tarafından gerçekleştirileceği öğrenildi. Bu çerçevede dernek ile George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Enstitüsü'nün “2015'e doğru” konulu bir toplantı düzenlediği belirtildi. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi beklenen toplantıda, sözde 1915 Ermeni Soykırımı'nın toplumda tartışılmasının normalleşmesini sağlayacak ve kamuoyunu inkar noktasından uzaklaştıracak çalışmalar yürütülmesinin kararlaştırılacağı öngörülüyor. Derneğin bu alanda gerçekleştireceği çalışmalara ilişkin olarak, şu bilgilere ulaşıldı: “Anadolu Kültür AŞ, Heinrich Böll Vakfı, TESEV, Gomidas Enstitüsü, İnsan Hakları Derneği gibi kuruluşlar ile ortak projeler yürütülecek. Sözde soykırımın 100. yılı olan 2015'in kritik bir yıl olduğu, Çanakkale'de savaşan Anzakların da 100. yılı olduğu ve devlet erkanının o anmada olacağı, Çanakkale'nin 100. yılında orada ölen Ermeni subaylarla ilgili bir çalışma yapılacak. Bahse konu çalışmalarla ilgili olarak bir web sitesi kurulacak. Çeşitli Ermeni sitelerinin Türkçe'ye çevrilmesi gerçekleştirilecek. Tarih Vakfı, 2014 yılında 1. Dünya Savaşı ile ilgili olarak büyük bir konferans düzenleyecek ve burada 1915 Ermeni meselesini işleyecek. Bilgi Üniversitesi de etkinliklere mekan sağlayacak. Türkiye'de Ermeni tarihi konusunda akademik çalışma olmadığı gerçeğinden hareketle akademik çalışma yapılması için Halil Berktay, Selim Deringil gibi isimlerin yanında master ve doktora yapılması için burs verilecek. 1915'teki tehcir kararına direnen, Ermenilere yardım eden Türkler (valiler, kaymakamlar, askerler, din adamları vs.) gündeme getirilecek. 

HEINRICH BÖLL, KAVALA NE ARARSAN VAR

Ermeni meselesi ile ilgili olarak Mehmet Osman Kavala'nın da bir çalışma içerisinde olduğu öğrenildi. Kamuoyunda “Kızıl Milyarder” olarak tanınan eski Marksist işadamı Mehmet Osman Kavala'nın sahibi olduğu Anadolu Kültür Şirketi'nin faaliyetleri çerçevesinde Ermeni sorunu kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, Nvart Andreassian ve Cem Mansur'un çalışmaları ile oluşturulan ve ilk konserini 2010 yılında veren Türkiye-Ermenistan Gençlik Senfoni Orkestrası, 1 Ağustos 2012'de İstanbul'da yeni bir konser daha verdi. Osman Kavala, konser etkinliğine maddî destek sağladı. Kavala, Heinrich Böll, Göethe Enstitüsü, Konrad Adenur, Robert Bosh Stiftung, Neuman gibi bazı Alman vakıf ve dernekleri ile Türk Dışişleri'nden konsere destek aldığı biliniyor. 

BDP'SİZ OLUR MU?

Yine Kavala'nın, Van'daki Ermeni kültür mirası ile ilgili Temmuz ayında Van'a gelerek görüşmeler yaptığı biliniyor. Bu çerçevede, 26 Temmuz 2012 günü, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Ermeni parlamenter Akhoyan Aragats ve işadamı Osman Kavala, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'yi ziyaret ettiler. Aragats bu görüşmede, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın tutuklanmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı ve üzüntüyü dile getirmişti.

Fatih Akkaya / Yeni Akit

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler