Eroğlu: “Çevre kirliliği ve zoonoz hastalıklar gıdanın önemini daha da artıracak”

Eroğlu: “Çevre kirliliği ve zoonoz hastalıklar gıdanın önemini daha da artıracak”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez (TVHB) Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "İnsan nüfusundaki hızlı artışa rağmen tarım alanlarındaki azalma, küresel...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez (TVHB) Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "İnsan nüfusundaki hızlı artışa rağmen tarım alanlarındaki azalma, küresel ısınma, temiz suya artan talep, çevre kirliliği ve zoonoz hastalıklar gelecekte gıdanın hiç olmadığı kadar önemli olacağına işaret etmektedir" dedi.

TVHB Başkanı Eroğlu, Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Eroğlu yayımladığı mesajda gıdanın önemine ve bu kapsamda Veteriner hekimlerin oynadığı role dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) 24 Aralık 2018'de almış olduğu karar ile 7 Haziran tarihini Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak ilan etmişti. Dünya Gıda Güvenliği Günü bu yıl "Sağlıklı Bir Yarın İçin Bugün Güvenli Gıda" teması ile kutlanacak.

Pandemi döneminin insanlara çok şey öğrettiğini belirten Ali Eroğlu, "Covid-19 Pandemisi dolayısıyla tüm dünyada geleceğe dönük yaşanması muhtemel olaylarla ilgili yeni tespitler ve tahminler yapılmaktadır. Belirlenen tema yarınlara hazırlıklı olmayı ön görmektedir. Sağlıklı yarınlar tüm insanlığı ilgilendirmeli, gıda güvenliği hedefi uluslararası bir kabul olarak gerçekleştirilmelidir. Gıda üretimi insanlık tarihi boyunca her zaman stratejik bir öneme sahip olmuştur. İnsan nüfusundaki hızlı artışa rağmen tarım alanlarındaki azalma, küresel ısınma, temiz suya artan talep, çevre kirliliği ve zoonoz hastalıklar gelecekte gıdanın hiç olmadığı kadar önemli olacağına işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.

Açlık krizinin 2030 yılında 841 milyon kişiyi etkileyeceğine dikkat çeken Ali Eroğlu şunları kaydetti:

"Sağlıklı ve üretken bir toplum için gıda güvenliği ve güvencesi diğer bir deyişle üretim miktarı ve çeşitliliği kadar gıdanın sağlıklı olması da son derece önemlidir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 2019 yılı itibariyle yaklaşık 690 milyon insanın yeterli gıdaya erişimi bulunmamaktadır. Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik daralma nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında bu rakamın daha da arttığı tahmin edilmektedir. Bugün etkili tedbirler alınmadığı takdirde istatistikler dünyada kronik açlığın 2030 yılında 841 milyon insanı etkileyeceğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, özellikle hayvansal protein, vitamin ve mineraller yönünden yetersiz beslenmeye bağlı olarak dünya genelinde 2 milyardan fazla insan gizli açlık çekmektedir. Bir diğer hatalı beslenmeye bağlı sağlık problemi ise obezitedir. Dünya genelinde 1,9 milyar insanın aşırı kilolu, bunlardan 650 milyonunun obez olduğu belirtilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2,8 milyon insan aşırı kilo ve obeziteye bağlı sağlık problemleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ancak iş gıdaya ulaşmakla bitmemektedir. Hedef güvenli gıdaya ulaşmaktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine gör her yıl 600 milyon kişi gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanmakta olup 420 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda meydana gelen can kayıplarının üçte biri gıda kaynaklı hastalıklardan meydana gelmektedir."

"Geleceğimizin teminat altına alınması ancak yapılacak planlı çalışmalar neticesinde mümkündür"

Gıda güvenliği ve güvencesinin hükümetler, üreticiler ve tüketiciler ortak sorumluluğu olduğuna ifade eden Eroğlu, "Tükettiğimiz gıdanın yeterli ve sağlıklı olmasını sağlamak için çiftlikten sofraya kadarki tüm süreçlerde tüm paydaşların rolü son derece önemlidir. Gıda kontrol sistemi sadece gıda işleme tesisleri ve satış yerlerini kapsamaz. Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği gıda zinciri sisteminin birincil üretimden başlayarak farklı aşamalarını izler ve sağlıklı gıda arzını sağlamak için uygulamaları ve prosedürleri içerir. Geleceğimizin teminat altına alınması ancak yapılacak planlı çalışmalar neticesinde yeterli ve sağlıklı gıda üretiminin sağlanması suretiyle mümkündür. Bu bağlamda veteriner hekimlik mesleği kilit bir role sahiptir. Hayvansal gıdaların üretiminde ve denetiminde veteriner hekimler etkin rol oynamaktadır. Veteriner hekim kontrolünde yetiştirilen sağlıklı hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta ve bal gibi ürünler yine veteriner hekim kontrolünde hijyenik ve uygun koşullarda üretilmesiyle halka arz edilebilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Veteriner hekimlerin gıda güvenliğinde öneminden bahsseden Ali Eroğlu şöyle devam etti:

"Veteriner hekimler, gıda güvencesi ve güvenliğinde, bulunabilirlik, erişim, kullanım ve istikrar alanında önemli katkılar sağlarlar. Ayrıca, hayvan sağlığı ve refahını koruyarak, daha güvenilir, sürdürülebilir, çevreyi kirletmeyen ve istenmeyen maddelerden ari olan besleyici gıda teminine öncülük ederler. Gıdalarda taklit ve tağşişi tespit ederek tüketicilerin korunmasının yanı sıra üreticiler arasında haksız rekabetin önlenmesine de hizmet eder. Bu bağlamda veteriner hekimler, içinden geçtiğimiz Covid-19 pandemisi sürecinde daha da önemli hale gelen güvenli gıda arzının kesintisiz olarak sağlanması için çiftliklerden kesimhanelere, işleme tesislerinden satış noktalarına kadar gıda ile ilgili her alanda özveri ile çalışmalarına devam etmektedirler. Devletlerin temel görevi vatandaşlarının yeterli ve güvenli gıdaya erişimini ve dolayısıyla vatandaşlarının sağlıklı beslenmesini sağlamaktır.

Ülkemizde hazırlanan mevzuatları etkin şekilde uygulayabilmek, canlı hayvan ile gıdalarda sağlık kontrollerini, et muayenelerini gereğince yapabilmek ve gıdada izlenebilirliği sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı'nda uygun bir kurumsal yapılanma olan Veteriner Otoritesi ya da Veteriner İşleri Genel Müdürlüğüne, ayrıca yeterli bütçe ve başta veteriner hekim olmak üzere insan kaynaklarına ihtiyaç vardır. Ülkemiz ve tüm insanlık için sağlıklı ve insanca bir yaşama vesile olması temennisi ile Dünya Gıda Güvenliği Gününü kutluyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler