Ertaş, “Soğuk hava ve dondurucu rüzgarlar da kuraklığa neden olabilir!"

Ertaş, “Soğuk hava ve dondurucu rüzgarlar da kuraklığa neden olabilir!"

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, son aylarda yükselen ekonomik kiriz ile birlikte hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin oldukça altında seyretmesinin tedirgin edici boyutlara geldiğini söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Ertaş, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle hayvan varlığının en az yarısını kaybeden ve bir o kadar da borçlanan Kars çiftçisinin, yüksek girdi fiyatları nedeniyle bu yıl yüzde 50’den fazla ekim yapamadığını dile getirdi.

İlkbaharın geçtiğimiz yıla oranla son derece yağışlı geçmesinin umut verici olduğunu da dile getiren Başkan Ertaş, yağmura rağmen havaların soğuk seyretmesi ve dondurucu rüzgarların esmesi nedeniyle olası bir kuraklığın yaşanma riski taşıdığına da dikkat çekti.

Ülkede yaşanan mali kriz nedeniyle çiftçinin tohum, gübre, mazot ve diğer girdi maliyetlerini karşılayamadığı için üretimin yarı yarıya düştüğünü söyleyen Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.

ÇİFTÇİMİZ TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN 2022 YILINDAN UMUTLU

“Çiftçilerimizin 2022 yılı beklentileri tüm olumsuzluklara rağmen 2021 yılına göre daha umutlu. Geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz kuraklık nedeniyle son 60 yılın en düşük üretimimi elde etti. Hatta çoğu çitçimiz ektiğini biçemez hale geldi. Ülkede yaşanan mali kriz ve 2021 yılındaki yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerimizin elinde ekeceği herhangi bir tohumu da kalmadı. Tohumun piyasada yüksek fiyatlarda satılması çiftçilerimizi tedirgin etti. Mazot fiyatının bir yılda yüzde 300, gübre fiyatının son bir buçuk yılda yüzde 500 artmasından dolayı çiftçilerimizin alım gücü kalmadı. İlaç gibi diğer girdi maliyetleri de bir o kadar arttı. Yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin ellerindeki hayvan varlığının da en az yarısını kaybettiler. Yani hayvanlarının yarısını satarak kalan yarısını bahara çıkarabildiler. Desteklemelerin de geç gelmesi ve zamanında yatmaması, çiftçilerimizin ekonomik sıkıntı içerisinde olmasından dolayı üretim en az yüzde 50 oranında düştü.

SOĞUK HAVA VE DONDURUCU RÜZGAR OLASI KURAKLIK YAŞATABİLİR!

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl güneşin kendini göstermemesi ve yağmurların aralıksız yağması nedeniyle çitçilerimiz Nisan ayının sonlarına kadar ekim yapmadı. Mayıs ayı bitmesine rağmen tarlalar henüz yeşermeye başladı. Bugün bir yüksek kesimlerde kar yağıyor. Bu da havaların soğuk seyretmesine neden oluyor. Şu anda bile şehir merkezine yakın yükseklerde halen ekimler halen devam ediyor. Tohumu dahi bulamayan çiftçimiz yüzde 500 fiyatları artan gübresiz tarlalarında ekim yaptı. Gübresiz ekim yapıldığı için muhtemelen rekolte düşüklüğü de yaşanacak. Şu zamana kadar son bir hafta on gündür taban güzel yağış aldı ama inşallah tabii beklenmedik bir doğa felaketi gelişmez. Bir kar yağışı beklenmedik bir durum değil. Kuzeyden esen soğuk rüzgarlar ve güneyden esecek olan çöl rüzgarları da kuraklık demektir.

ÇİFTÇİLERİMİZİM TARLALARINI SİGORTALAMALARINI RİCA EDİYORUZ!

ÇİFTÇİLERİMİZİM TARLALARINI SİGORTALAMALARINI RİCA EDİYORUZ!

İnşallah çiftçimizin yarı yarıya ekmiş olduğu ürününü de kaybedecek olursa 2023 yılında çiftçi diye bir şey kalmayacak. Ne elinde hayvan ne tohum kalacak ne de bir daha ekebilecek gücü kalacak. Zaten elinde tuttuklarını da kredi borçlarıyla tutuyor. Kredilerin de yatırılamaması durumunda tamamen çiftçiler icralık olacaklardır. İnşallah böyle bir felaket böyle bir senaryo yaşanmaz. Çiftçilerimizin kesinlikle olası risklere karşı tarlalarını sigorta yaptırmaları gereklidir. Bu nedenle çiftçilerimizin TARSİM Sigortası yapmalarını öneriyoruz. Olası bir felakette hiç olmazsa yatırdıkları paraları ve masrafları geri alabilirler. Aşırı rüzgar olursa da geçen yıl 2021 yılındaki gibi aynı yine kurutur, sarartır ve ekin olduğu gibi yerinde kalır. Geçtiğimiz yıl zaten ekim sonrası yaşanan soğuklar doğayı perişan etti. İnşallah bu yıl böylesi doğa olayları gelişmez ama ülke genelinde bugün soğuklar var.  Batı’da bir soğuk havalar hüküm sürüyor. Odamız ve şahsım olarak buradan çiftçilerimize saygılarımızı sunuyoruz, başarılar diliyoruz ve bu yıl bol ürün almalarını diliyoruz”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler