Esad'dan Suriye tarihinde bir ilk

Esad'dan Suriye tarihinde bir ilk

Aylardır süren protesto hareketleri nedeniyle koltuğu sallantıda olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir ilke imza atarak televizyonda canlı röportaja katıldı.

 

Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin başkent Şam’a ulaştığı saatlerde Suriye Devlet Televizyonu'nda konuşması yayınlanan Esad, yapılan röportajda ilk kez kendisine soru sorulmasını izin verdi.

 

Mart ayında patlak veren isyan hareketine karşı başvurduğu askeri operasyonları birkaç gün önce sona erdirdiğini açıklayan Esad, 2014 genel seçimleri için önemli iki açıklamada bulundu; Çok partili sistemin önünde engel gözüken anayasanın 8. maddesini dondurduğunu açıkladı, Şubat'ta seçim sinyali verdi.

 

GÜVENLİK GÜÇLERİ BAŞARI ELDE EDİYOR

 

Esad röportajda güvenlik güçlerinin beş aydır süren isyan hareketine karşı başarılar elde ettiğini ve iktidarın düşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Esad, "Mevcut durum beni endişelendirmiyor. Kimse de endişe duymamalı. Yaşananlarla mücadele edebilecek durumdayız." diye konuştu.

 

Ulusal diyalogun getirdiği görevleri yeterince yerine getirmediğimizi fark ettiğini söyleyen Esad, reform planlarına vurgu yaptı. Esad, yapılacak reformları değerlendirecek komitenin en az altı aya ihtiyacı olduğunu belirtti.

 

PARLAMENTO SEÇİMŞERİ ŞUBAT 2012’DE

 

Suriye lideri Esad, ilk kez çok partili genel seçin mesajı verdi. Esad, iktidardaki Baas Partisi’nin yanı sıra diğer partilerinde de seçimlerde yer almasını sağlayabilecek bir dizi reformun hayata geçmesinin ardından parlamento seçimlerinin yapılmasını umduğunu belirtti.

 

Esad, “Parlamento seçimleri için öngördüğümüz tarih Şubat 2012” ifadesini kullandı.

 

 

 

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

 

Esad Türkiye ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu;

 

"Belli konularda ülkelerin tecrübeleri varsa onların tecrübelerinden ders çıkarmak istiyoruz. Türkiye’yi soracak olursanız iki halkın hafızasındaki olumsuz kanaatleri silmek istedik.  Bunda da başarılı olduk. Gerçek niyetin ne olduğunu bilemediğimiz için ihtiyatlı davranmak istiyoruz. Suriye’nin kararlarına dışarıdan kimsenin müdahale etmesini istemeyiz."

 

ESAD'IN KONUŞMASINDAN DİĞER SATIRBAŞLARI

 

-Suç işleyen herkes sorgulanacak ve sorumlu bulunanlar cezalandırılacak.

 

- Kürtler Suriye halkının ve Suriye bağlamının bir parçası... Kürtler göçmen değiller.

 

- Gençlerle yakın zamanda yaptığım görüşmelerde marjinalleştiklerini hissettim... Genç insanlar yapacak bir şeylere ihtiyaç duyuyor.

 

-Hükümet olarak reformları değerlendirmek için zaman ihtiyacımız var. Ayrıca ulusal diyalogu geliştireceğiz.

 

-Mevcut durumu siyasi yollardan çözmeliyiz... Ve Suriye’yi korumalıyız.

 

-Teröre karşı olmalıyız, sert bir duruş sergilemeliyiz.

yes.20110822100827..jpg

 

 

 

mynet

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler