ESİM, işitme engelli vatandaşları hayata bağlayacak

ESİM, işitme engelli vatandaşları hayata bağlayacak

Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) Mobil Uygulaması, işitme engelli vatandaşları ihtiyaç duyulması halinde acil olarak hayata bağlayacak.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Sağlık Bakanlığınca geliştirilen kısa adı (ESİM) olan Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi Projesi, Kars’ta da faaliyet geçirildi.

Kars İl Sağlık Müdürlüğünce koordine edilen projenin uygulamaya konulmasıyla birlikte işitme engelli vatandaşlar acil durumlarda hayata bağlanacak. 

Proje ile birlikte engelli vatandaşlarımız kişisel telefonlarına ücretsiz olarak indirecekleri mobil uygulamalar aracılığıyla 112 Acil Servis’e anında ihbar yapabilecek. Vatandaşlar dilerler ise görüntülü konuşma başlatabilecek ya da anlık mesajlaşma yapabilecek. Saniyelerin bile çok büyük önem arz ettiği acil durum vakalarında ciddi zaman kazabilecek. İhtiyaç duyan vatandaşlar, mevcut son teknoloji kullanılarak geliştirilen uygulamalar sayesinde tek tuşla 112 Acil Servis’e ihbarda bulunabilecek ve ihbar ile birlikte GPS kullanarak konum gönderebilecek ve dilerlerse kazaya ait fotoğrafları gönderebilecekler. İşitme Engelli vatandaşlarımıza ESİM aracılığı ile 112 Acil ambulans hizmeti, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) hizmeti ve tercüme hizmeti verilmektedir.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün ilgi tarih ve sayılı yazıları ile İşitme Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmeti sunumunda oluşabilecek iletişim sorununu ortadan kaldırmak amacı ile işaret dilinde 7/24 görüntülü destek veren Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) ilimizde de hizmete sunuldu.  Ayrıca ESİM mobil uygulaması geliştirilerek, mobil marketlerde ücretsiz olarak vatandaşlarımızın erişimine açılmış olduğu bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler