Eskiçağ Yazılı Kaynaklarında Traklar

Eskiçağ Yazılı Kaynaklarında Traklar

DOÇ DR. SANDALCI “ESKİÇAĞ YAZILI KAYNAKLARINDA TRAKLAR”I ARÜ’DE ANLATTI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Tarih Topluluğu’nun katkıları ile hazırlanan konferansta “Eskiçağ Yazılı Kaynaklarında Traklar” anlatıldı.

16 Kasım 2015 Pazartesi günü saat 13.00’da İBEF Mavi Salon’da başlayan konferansa İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Prof. Dr. Ceval Kaya, Prof. Dr. Şureddin Memmedli, Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Suat Vural, ARÜ’lü akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Sandalcı tarafından gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, fakülte olarak öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamak için konferans ve programlar düzenlediklerini ifade etti. Prof. Dr. Ceylan, “Gerçekleştirdiğimiz bu konferansa daha önce çeşitli projelerde birlikte yer aldığımız Doç. Dr. Sema Sandalcı’ya bizi kırmayarak Türkiye’nin diğer ucundan geldiği için teşekkür ediyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Sandalcı “çetin, sert, dağlık, kaba” anlamlarına gelen Trakya isminin, Anadolu eskiçağ antik dönem bölgeleri arasında adını 3000 yıldır aynı şekilde coğrafi bir terim olarak kullanımı süren tek bölge olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Sema Sandalcı, “Efsanelere göre, Thrake Trakya’ya adını veren kadın kahramandı. Trak eserlerinde at ve ok gibi savaş figürlerinin önemli bir yeri olduğundan, eski çağ tarihçilerinin eserlerinde yapılan araştırmalarda elde edilen bilgilerle Trakya kültüründeki bir takım farklı olgular bulunduğu gözlemlenmektedir. Tarihin babası Heredotos, ‘Traklar bir arada olsalardı ulusların en güçlüsü olurlardı. Fakat hiçbir zaman birlik içinde olamadılar.’ demektedir.” sözleriyle, bölgede yaşayan ulusların tarih sayfasında oldukça aktif olduklarını belirtti.

Konferansın devamında Doç. Dr. Sandalcı, Trak halklarının dini inançları, kral mezarları ve gömü adetleri hakkında bilgiler veridi. Traklar’ın bin beş yüz yıldır süren ve değişmeyen kültürünün arkeolojik kazılarla örtüşen Yunan ve Latince yazılı kaynaklarla tarihe damga vurduğunu belirtti. Bu kaynakların sonradan şekillenecek olan Balkan kültürüne de kaynak oluşturduğunu vurguladı.

Konferansın sonunda İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan tarafından Doç. Dr. Sema Sandalcı’ya katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler