ETİ NEDEN PAHALI YİYORUZ?

ETİ NEDEN PAHALI YİYORUZ?

ETİ NEDEN PAHALI YİYORUZ?

ETİ NEDEN PAHALI YİYORUZ?

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, eti neden pahalı yediğimiz konusunda önemli tespitlerde bulundu.

  Öztürkler, tespitinde, “Sormak gerekir. Et Avrupa’da 3-9 Avro arasında fiyatlara satılırken bizde neden yaklaşık 7-14 Avro? İlk bakışta üreticiyi sevindiriyor gibi gözükse de bu durum ne üreticiye yarıyor ne de tüketiciye. Eti zaten diğer gelişmiş ülkelere göre 4-5 kat az tüketiyoruz, bu gidişle sadece kurban bayramlarında et yiyen bir toplum haline gelebiliriz.

Kemanın sesi sonradan çıkacak, hatta çıkıyor bile. Bir koyun neredeyse 500 TL’ye dayandı.

Çok ilginçtir, eti ve özellikle koyun etini çok üreten ülkeler arasındayız. Koyun eti üretiminde dünyada 5.sıradayız. Ama ne oluyor da eti pahalı yiyoruz? Bunun iki sebebi var. Birincisi yem fiyatlarının artması. İkincisi iç-dış ekonomik dengelerin iyi takip edilmeyerek bir takım gerçeklerin göz ardı edilmesi” dedi.

  Öztürkler daha sonra şunları söyledi:

  “Son yıllarda koyun yetiştiriciliğinde anaç koyun kesimin artması tehlikeli bir durumdur. Bu yetiştiricinin zarar ettiğini ve dişi damızlık koyununu bu yüzden kestirdiğini gösteriyor. Kar eden yetiştirici hayvancılığı asla bırakmaz. Yani üretimden kopuşu hızlandıran sebepleri iyi tahlil etmek gerekir. Cumhuriyetimizin 4.yılında canlı hayvan ticaretimizin bitkisel mahsul ticaretinden 2 kat daha yüksek olduğunu görüyoruz. Çünkü bitkisel zenginliğimiz ve geniş platolarımız vardı ve yine de var. O dönemlerde ve yakın zamanlara kadar Kars, Ardahan ve Iğdır bu üretimde birinci sıradaydı. Çünkü hem çok hayvan üretiyor hem de çok kar ediyorduk”

  Öztürkler, son zamanlarda çiftçimizi bekleyen tehlikeleri de şu şekilde sıraladı:

  “Dev şirketler kapıda ve büyük sürülerle piyasaya giriyorlar, yakın zamanda çiftçimiz daha çok perişan olabilir. Çünkü biz de küçük sayılı sürüler ve karkas ağırlığı düşük hayvanlar var. Bu durumda devasa şirketlerle rekabet şansı olmadığı su götürmez bir gerçektir. Şimdi et yeterli gibi görünmesine rağmen fiyatlar tavan yaptı ve girdi fiyatları yükseldi. Çok değil 4-5 yıl sonra et açığımız 150 bin tonu geçtiğinde daha güç ve içinden çıkılmaz durumlara düşebiliriz”

  ÇÖZÜM NEDİR?

1.Yetiştirici kooperatiflerinin ve birliklerinin günün koşullarına göre daha aktif ve daha verimli çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve kooperatifçiliğin daha çok teşvik edilerek sürülerin büyütülmesi.

2. Bu kooperatiflere düşük faizli ve uzun vadeli kredilerin liyakat ölçülerine göre sağlanması ve denetimlerinin iyi yapılarak geri bildirimlerin alınması.

3.Çiftçinin yem ve mazot açısından desteklerinin artırılması yönünde daha etkili ve kalıcı düzenlemelerin yapılması, bir an önce yapılması gereken başlıca çözümlerden birkaç tanesidir. Aksi takdirde,  alt üst olan bir hayvancılık ekonomisi ile karşı karşıya kalabiliriz.

Önceki ve Sonraki Haberler